logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odczytać bloki pomiarowe czujników paliwa w VW Touran 1.4 TSI 2008?

prus 31 Sty 2011 17:03 6487 1
REKLAMA
  • #1 9083143
    prus
    Poziom 12  
    Ocena: 27
    Witam!
    Ostatnio mam problem z VW Touranem a mianowicie z jego mocą...
    Jeżdżąc spokojnie wszystko jest ok, ale gdy depnę pedał w podłogę i przekroczę 3500 obr/min silnik przechodzi na tryb awaryjny i nie mogę przekroczyć 3000obr/min.
    Po takim zachowaniu silnika pojawia się błądy:

04268 - nie wiem co oznacza...
    08851 - P2293 Fuel presure regulator valve - N276 mechanikal malfunction.

W zwiąsku z tym chciałbym sie dowiedzieć na którym bloku pomiarowym mogę odczytam wartości rzeczywiste:
    z czujnika wysokiego ciśnienia paliwa - G247,
    czujnika niskiego ciśnienia paliwa - G410,
    zaworu regulacyjnego ciśnienia paliwa - N276 oraz
    temperaturę paliwa w układzie bo nie czy jest zastosowany takowy czujnik w układzie paliwowym silnika 1,4 TSI VW touran z 2008r
    Mam podejrzenia że jest padnięty jest popychacz pompy wysokociśnieniowej lub czujnik wysokiego ciśnienia paliwa - G247 a nie chce wymieniać części na oślep... autko ma około 44 tys. przebiegu.

Z góry dziękuje za pomoc i zainteresowanie tematem :)

Dodano po 4 [godziny] 17 [minuty]:

Czy jest ktoś kto mi uświadomi które wartości rzeczywiste w blokach pomiarowych odnoszą się do układu paliwowego???????
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9105353
    zeimp
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 2339
    Ja zacząłbym od bloku 115 - doładowanie wymagane/doładowanie dostarczane. Dlaczego? Ano, ponieważ kiedy przycina się N75 (wiadomo), i silnik zostanie zbyt mocno doładowany, to też przechodzi w stan awaryjny co skutkuje obniżeniem mocy.
    A co do ciśnienia paliwa to nie na 100%, ale sprawdż 116 i 109-wtrysk paliwa.
    Kurcze, nie mam przy sobie vcds-a ale jak pamiętam to od bloku 100 do 120 musi gdzieś to być. Pozdrawiam.
REKLAMA