logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP DeskJet 660c - Jak wyczyścić zatkane dysze po napełnieniu kartridża?

Krystian_K 08 Lut 2003 14:24 3323 6
REKLAMA
  • #1 96414
    Krystian_K
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    Mam drukarkę HP DeskJet 660c i do puki był orginalny kartridż drukarka drukowała idealnie, natomiast po napełnieniu pojemnika nie wszystkie dysze zaczęły "lać" tusz, być może się zatkały albo nie wiem co... Czy da się to jeszcze jakoś oczyścić czy nadaje się to już do kasacji?
  • REKLAMA
  • #2 96422
    Xyrovaqs
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    Z napełnianiem tak już jest. Jak napełniałeś pelikanem to byćmoże atrament zasechł. ja dysze czyszcze dość drastycznie, ale skutecznie - WD-40 lub CX-80 :)
  • REKLAMA
  • #3 96468
    LEM
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 20
    Jeśli to jest HP to możesz spróbować zrobić tak - do malutkiego pojemnika nalej gorącej wody, jak temperatura tej wody "na oko" będzie w granicach 80 stopni to zamocz w niej ten pojemnik i pozostaw na kilka godzin. Tutaj tylko mała uwaga. Pisząc "zamocz pojemnik" mam na myśli zamoczenie samych dysz, a nie całego pojemnika !
  • REKLAMA
  • #4 96486
    mojo22
    Poziom 11  
    Witam
    Ja zawsze robie to jakims plynem z dodatkiem alk. Jakim do odkazania czy cos tam... psikam na chusteczke i przykladam kardridg...Po kilku takich probach powinien sie odblokowac!!! Na chusteczce od razuwidac efekty :))
    Pozdrawiam Mojo
  • REKLAMA
  • #5 96497
    LEM
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 20
    Jeszcze coś wyjaśnie. Metoda, którą opisałem jest skuteczna przede wszystkim w tuszach do HP i ewentualnie Lexmarka. Pod żadnym pozorem nie wolno jej stosować do Epsona. Dlaczego :?: Dlatego, że wszystko zależy od składu chemicznego tuszu. W przypadku wymienionych drukarek skład tuszu jest taki, że jego rozpuszczalnikiem jest woda. Dodatkowo temperatura powoduje rozszerzanie się dysz w pojemniku z atramentem, które są zazwyczaj miedziane (fizyka :wink: ). Połączenie tych dwóch zjawisk do kupy gwarantuje dużą skuteczność tej metody.

Po wykonaniu tego zabiegu najlepiej wykonać opcje czyszczenia dysz w drukarce.

:arrow: mojo22
    Co do Twojej metody, to chyba nie miałeś mocno zatkanej głowicy ... :wink:
  • #6 96581
    mojo22
    Poziom 11  
    Witam

no tak nie byla moze calkiem wyschnieta ale prawie wcale nie drukowala. Nie wiem jak to sie ma do starszych drukarek hp ja czyscilem "czarny" kardridg w HP930.

Pozdrawiam Mojo
  • #7 106618
    Krystian_K
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    Dzieki wszystkim za odpowiedzi na razie działa-zobaczymy na jak długo...Pomogła gorąca woda, WD-40 na razie nie próbowałem.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W przypadku drukarki HP DeskJet 660c po napełnieniu kartridża atramentem niektóre dysze mogą się zatkać, co powoduje niepełne nanoszenie tuszu. Zalecane metody czyszczenia obejmują moczenie samych dysz w gorącej wodzie o temperaturze około 80°C przez kilka godzin, co pomaga rozpuścić zaschnięty tusz. Alternatywnie stosuje się środki chemiczne zawierające alkohol lub preparaty typu WD-40 lub CX-80, które mogą skutecznie odblokować dysze. Po takim czyszczeniu warto wykonać standardową procedurę czyszczenia dysz w drukarce. Metoda moczenia w gorącej wodzie jest szczególnie skuteczna dla tuszów na bazie wody, typowych dla drukarek HP i Lexmark, ale niezalecana dla Epsonów ze względu na różnice w składzie chemicznym tuszu. Po zastosowaniu tych metod użytkownik potwierdził poprawę działania drukarki, choć trwałość efektu pozostaje do obserwacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA