logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

RX2005 - brak reakcji na przestrajanie, cichy szum w głośniku, filtry 80 m

jacekmicho 01 Lut 2011 18:47 4306 14
REKLAMA
  • #1 9088415
    jacekmicho
    Poziom 11  
    Jak w temacie. Po zmontowaniu całości słychać jednostajny cichy szum w głośniku, brak reakcji na przestrajanie częstotliwości potencjometrem wieloobrotowym na dwóch różnych filtrach na 80 m. Ręce opadają. Szukam mądrych podpowiedzi i z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 9113954
    zbisli
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Witam.
    Proponuję kolejno:
    1.Sprawdzić poprawność montażu elementów
    2.Sprawdzenie napięć:
    - pin 6 układu MC3362 powinno być 5V
    - pin 23 powinno się zmieniać od mV do 5V w zależności od położenia
    suwaka potencjometru P1
    3.Sprawdzić częstościomierzem czy pracuje generator BFO (kwarc X5)
    po kondensatorze C2, powinno być 6 MHz
    4.Sprawdzić częstościomierzem czy pracuje generator
    po kondensatorze C1, i czy zmienia się przy regulacji potencjometrem P1
    we właściwym zakresie tj. 8,75-9,15MHz
  • REKLAMA
  • #3 9116579
    jacekmicho
    Poziom 11  
    kolego zbisli dzięki za zainteresowanie,jak sprawdzę odbiornik według wymienionych uwag to dam znać.

Dodano po 3 [godziny] 45 [minuty]:

wykonałem powyższe pomiary i sprawdzenia i wszystko jest w jak najlepszym porządku oprócz generatora BFO który według częstotliwościomierza w ogóle nie pracuje, jakieś sugestie?
  • #4 9119385
    zbisli
    Poziom 13  
    Witam.
    Należy sprawdzić czy kwarc X5 generuje, najlepiej w jakimś generatorze do testowania kwarców lub w dowolnym generatorze gdzie jest(był) kwarc.
    Jeśli jest ok. to sprawdź elementy L1, C5, C6 jeśli są ok. to można zrobić próby z innym zestawem wartości C5 i C6 np.150,180,200 pF i L1 taki jaki był, potem C5 i C6
    220 pF i L1 8.2uH, 6.8 uH pamiętając że C5=C6.
    Jeśli te "zabiegi" nie pomogą pozostaje wymiana układu MC3362
    Powodzenia w uruchamianiu.
    Zbigniew SP6TGK
  • #5 9121313
    jacekmicho
    Poziom 11  
    witam . Oczywiście zastosuję się do uwag kolegi i po sprawdzeniu napiszę co i jak
    wielkie dzięki
  • REKLAMA
  • #6 9126811
    jacekmicho
    Poziom 11  
    witam
    więc po kolei :sprawdziłem kwarc x5 oraz cały generator i był dobry,wymieniłem kondensatory c5 i c6 z 220p na 180p i generator zaczął pracować pomiar częstotliwościomierzem wykazuje 6MHz czyli ok.
    Po zmianie częstotliwości potencjometrem wieloobrotowym słychać różne piski ,szumy i buczenia ale żadnej stacji konkretnie nie słychać ,dodam że podłączyłem na czas testów poziomy odcinek drutu (ok 8m).Po dotknięciu elementem metalowym do wyjścia BFO szumy są słyszalne jakby mocniej.
    Domniemam że jakość obwodów wejściowych nie jest za dobra i muszę nad tym popracować bo filtry wykonałem z dławików z ferrytem wałeczkowym 10 mikro odwijając pewną ilość zwojów by uzyskać mniej więcej 8,2 mikro ale żadnum miernikiem indukcyjności tego nie sprawdziłem.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 9132984
    zbisli
    Poziom 13  
    Witam.
    Skoro zmieniłeś C5i6 i ruszyło to dobrze, bo kwarc kwarcu nierówny, ponadto są do rezonansu szer. i równoległego, zależy jaki trafiłeś...
    Teraz zaczyna się prawdziwa radiówka...znienawidzona przez początkujących-obwody w.cz.(cewki-nawijanie itd.)oraz strojenie.
    Nie wiem jakimi dysponujesz przyrządami, bym mógł znaleźć w miarę optymalny sposób zestrojenia filtrów wejściowych.
    Przesyłam Ci mój nr gg 12031074 to na bieżąco odpowiem na kolejne pytania, wieczorem po 18.
    Pozdrawiam
  • #8 9133583
    jacekmicho
    Poziom 11  
    witam
    dzięki za już udzieloną pomoc i chęć dalszej ,jak zainstaluję gg to na pewno się odezwę ,ale to już nie dzisiaj. jeśli mówimy o sprzęcie pomiarowym jakim dysponuję to tylko częstotliwościomierz, multimetr metex i może w przyszłym tygodniu złożę mikroprocesorowy miernik lc który wydaje mi się najważniejszy przy wykonywaniu filtrów wejściowych.

pozdrawiam
  • Pomocny post
    #9 9133860
    zbisli
    Poziom 13  
    Kolego, do filtrów najlepszy to gdo, generator ze sweepem, oraz oscyloskop+ sonda
  • #10 9136283
    jacekmicho
    Poziom 11  
    Witam
    postaram się gdzieś znależć dojście do tych urządzeń
    Pozdrawiam
  • #11 9188900
    zbisli
    Poziom 13  
    Witam.
    Jak postępy w uruchamianiu RX-a?
    Pozdrawiam
  • #12 9189485
    jacekmicho
    Poziom 11  
    Witam
    Na chwilę obecną prace troszkę zwolniły ale tematu uruchomienia absolutnie nie
    zaprzestałem.
    Szukam cały czas gdzieś dojścia do mierników pozwalających wykonać filtry pasmowe,w międzyczasie znów kolejny raz próbowałem je wykonać na dławikach o troszkę innych wielkościach ale bez rezultatu,myślę że trzeba zamówić w jakimś sklepie internetowym rdzenie amidon i dopiero coś myśleć o uruchomieniu.
    Pozdrawiam.
  • #13 9189842
    zbisli
    Poziom 13  
    Jeśli nie dysponujesz tak "specjalistycznymi" przyrządami to czeka cię ciężka robota...pomyśl głównie o GDO. Możesz wstępnie próbować ze zwykłym generatorem i sondą diodową wyznaczyć częstotliwość rezonansową obwodów LC.
  • #14 9194467
    jacekmicho
    Poziom 11  
    Witam
    Zastosuje się do uwag. W razie jakichś problemów pozwolę sobie zwrócić się do kolegi o pomoc.
    Pozdrawiam
  • #15 9194533
    zbisli
    Poziom 13  
    Jestem do dyspozycji, ponieważ też kiedyś, dawno temu rozpoczynałem zabawę w krótkofalarstwo i wiem jak było, za moich czasów jeszcze trudniej było o wszystko...
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z odbiornikiem RX2005, który nie reaguje na przestrajanie częstotliwości i generuje cichy szum w głośniku. Po sprawdzeniu montażu i napięć, stwierdzono, że generator BFO (kwarc X5) nie działa. Użytkownik wymienił kondensatory C5 i C6, co pozwoliło na uruchomienie generatora, jednak nadal nie odbiera stacji. Wskazówki dotyczące dalszej diagnostyki obejmują sprawdzenie elementów L1, C5, C6 oraz użycie odpowiednich narzędzi pomiarowych, takich jak generator ze sweepem i oscyloskop. Użytkownik planuje zamówić rdzenie amidon do filtrów pasmowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA