logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak najlepiej ocenić stan techniczny zakupionego dysku?

hddgogen 19 Paź 2004 11:17 3051 27
  • #1 922452
    hddgogen
    Poziom 11  
    Oczywiście chodzi mi o dysk używany. Nowy - teoretycznie - powinien być w stanie idealnym :D.
    Generalnie chodziłoby mi o info, czy istnieje jakiś program, który można wykorzystać w tym celu? Wiem, że każdy producent ma swoją diagnostykę, ale czy istnieje może jakiś jeden (względnie uniwersalny)?
    Pojawia się też wątpliwość, w jaki sposób sprawdzić czy dysk nie jest "połatany" czyli czy pewne obszary dysku nie są ukryte, uszkodzone? Jak to sprawdzić?
    Miło byłoby także dowiedzieć się czy są jakieś programy do tworzenia partycji w języku polskim, poza fdiskiem, które dają większe możliwości "zabawy" z dyskiem?
    Jak ktoś ma chęć niech podzieli się doświadczeniami, może ma namiary na strony gdzie można zasięgnąć info w powyższych tematach...
    Dzięki
  • #2 922459
    beavis
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Do tworzenia partycji spróbuj Partition Magic a do testowania stary HDTach
  • #3 922471
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 205
    Dyski mają mechanizm diagnostyczny SMART ,trzeba narzędzia które to odczyta.Jedynie bardzo stare dyski nie miały tego ,ale takie powyżej 1GB raczej już wszystkie.AIDA potrafi odczytywać wszystkie dane ze SMART ,jeśli wiesz jakiej firmy ma być ten dysk to spróbuj znaleźć na stronie producenta dedykowany program do tego dysku bo nie wiem czy AIDA ze wszystkich potrafi odczytywać.
  • #4 922472
    hddgogen
    Poziom 11  
    Partition Magic pewnie i dobra rzecz, ale 1) angielszczyzna, 2) wersja demo dostępna, 3) rozmiar programu...
  • #5 922482
    hddgogen
    Poziom 11  
    Pi-Vo napisał:
    Dyski mają mechanizm diagnostyczny SMART

Fakt, ale czy np. komunikat przy odpaleniu kompa typu "Smart status OK" jest wiarygodny i można spokojnie uznać dysk za dobry? Wątpliwa sprawa :?:
  • #6 922485
    12robert12
    Poziom 29  
    Ocena: 178
    najlepiej to program producenta. włączyć w biosie HDD SMART (ona ma zapobiegać nagłemu uszkodzeniu dysku i utracie danych)ł, dyski zapisują sobie chyba do elektroniki jak napotkają jakieś problemy więc najlepiej oprogramowanie producenta, one szybko to sprawdzają i masz pewność, że wszystko ok. na dyskach masz podane strony producenta- wchodzisz do support lub download i ściągasz odpowiednie oprogramowanie np.

http://support.wdc.com/download/index.asp

i klikasz na diagnostic utilities.

Pozdrawiam. :)
  • #7 922495
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Właśnie mi nie chodziło o SMART status który zgłasza BIOS ale o program który szczegółowo sprawdza stan wszystkich rejestrowanych parametrów przez SMART ,czyli np. mój dysk :
    01 Raw Read Error Rate 34 82 76 15061855 OK: wartość w normie
    03 Spin Up Time 0 70 70 0 OK: zawsze pozytywnie
    04 Start/Stop Count 20 100 100 208 OK: wartość w normie
    05 Reallocated Sector Count 36 99 99 58 OK: wartość w normie
    07 Seek Error Rate 30 79 60 98811092 OK: wartość w normie
    09 Power-On Time Count 0 94 94 5844 OK: zawsze pozytywnie
    0A Spin Retry Count 97 100 100 0 OK: wartość w normie
    0C Power Cycle Count 20 99 99 1930 OK: wartość w normie
    C2 Temperature 0 37 48 37 OK: zawsze pozytywnie
    C3 Hardware ECC Recovered 0 82 76 15061855 OK: zawsze pozytywnie
    C5 Current Pending Sector Count 0 100 100 0 OK: zawsze pozytywnie
    C6 Off-Line Uncorrectable Sector Count 0 100 100 0 OK: zawsze pozytywnie
    C7 Ultra ATA CRC Error Rate 0 200 200 0 OK: zawsze pozytywnie
    C8 Write Error Rate 0 100 253 0 OK: zawsze pozytywnie
    CA <specyficzne dla dostawcy> 0 100 253 0 OK: zawsze pozytywnie
    Odczytane przez AIDA.
  • #8 922506
    hddgogen
    Poziom 11  
    jakiś program poza AIDA potrafi zczytywać dane SMART?
  • #9 922523
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Najlepiej szukać na stronie producenta odpowiedniego programu jak wcześniej pisałem ,mogę gwarantować że Aida odczyta stan dysku z Seagate ale wiem ze np. z Samsunga nie.Lepiej więc korzystać z dedykowanych programów.Może ktoś napisze jak Aida sobie radzi z innymi ,bo ja mam tylko 2x Seagate.
  • #10 922538
    hddgogen
    Poziom 11  
    a jak ma się kwestia DŁUGOŚCI formatowania dysku do jego stanu? - ma ktoś jakieś doświadczenia; OCZYWIŚCIE POMIJAM KWESTIĘ SAMEJ POJEMNOŚCI DYSKU; akurat mam 2x 40gb seagate - jeden formatuje się (dyskietka startowa) bardzo szybko, mniej niż 10 minut, natomiast w przypadku drugiego trwa to dłużej tzn. około 50 minut (!), w tym czasie można 2x system wrzucić!
    TAK DŁUGIE FORMATOWANIE O CZYM MOŻE ŚWIADCZYĆ?
  • #11 922570
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Może świadczyć o próbie odzyskania uszkodzonych jednostek alokacji.Wpisz format /? i odczytaj z jakim parametrem uruchomić format żeby nie odzyskiwał jednostek alokacji i porównaj czy będzie krócej.A tak w ogóle format powinien wyświetlać jakie jednostki próbuje odzyskać jeśli to robi.
  • #12 922587
    hddgogen
    Poziom 11  
    przy formatowaniu nie wyświetla żadnych komunikatów na temat odzyskiwania jednostek allokacji (to sugerowałoby że na dysku są bad sectory) - dysk przeskanowany gruntownym scandiskiem nie wykazuje żadnych błędów i uszkodzeń...
  • #13 922708
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6461
    Jak sprawdzam używany dysk to stosuję taką procedurę:
    a) zerowanie WDClearem
    b) założenie partycji
    c) format partycji pod DOSem
    d) skanowanie dysku z dokładnym sprawdzaniem powierzchni
    e) odczyt statusu SMART, zwłaszcza pozycje ReallocatedSectorCount (liczba maskowanych bad sectorów - prawie nigdy nie wynosi 0 :!: nawet na nowych dyskach) i RAWReadErrorRate.
    f) skan powierzchni MHDD
  • #14 922744
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1827
    Jeśli dysk zawiera tylko patrycję NTFS - WDClear jest bezużytaczny :(
    Należy ją usunąć i dopiero zacząć testy.
  • #15 922753
    hddgogen
    Poziom 11  
    tzok napisał:
    ReallocatedSectorCount (liczba maskowanych bad sectorów - prawie nigdy nie wynosi 0 :!: nawet na nowych dyskach)

to RSC to na pewno liczba maskowanych bad sectorów?!
    jak zinterpretować więc wartość RSC w opisie SMART (AIDA) w jednym z powyższych postów (.... wartość w normie)
  • #16 922788
    tzok
    :arrow: pikarel:
    WDClear'owi wszystko jedno jaka jest partycja na dysku i tak ją usunie... on nie analizuje struktury logicznej dysku i nie wykorzystuje systemu operacyjnego ani BIOSu do komunikacji z dyskiem, odwołuje się bezpośrednio do kontrolera dysku i podczas testu wszystko, łacznie z MBR, nadpisuje zerami.
    Użyłem tu pewnego uproszczenia, które dokłądnie jest wyjaśnione w temacie "Cała prawda o LLF", generalnie chodzi o to, że ta "fizyczna" struktura na której operuje WDClear jest tak naprawdę emulowana... do prawdziwej fizycznej struktury dostęp ma tylko zintegrowany kontroler dysku. Dlatego m.in. nie widzi realaokowanych bad sectorów i jeśli dysk jest sprawny kończy pracę zgłaszając brak błędów.

:arrow: hddgogen:
    Jak należy interpretować... no cóż - tak jak interpretuje AIDA - wartość w normie ;) jeśli jest mniej niż 50% wartości granicznej to jest ok.
    Dokładnie jest to ilość przeniesionych sektorów (dysk po takiej operacji nie traci nic na pojemności), każdy dysk posiada pulę "zapasowych" sektorów.
    "Przedpotopowe" dyski, które nie miały jeszcze SMART miały na etykiecie fabryczną listę bad-sectorów, które trzeba było wprowadzić w BIOSie podczas formatowania niskopoziomowego...
  • #17 922807
    hddgogen
    Poziom 11  
    a wracając do wątku formatowania dysku - jaka może być przyczyna, że format (dyskietka startowa - dos) dysku trwa prawie godzinę? - może to normalne jednak...
  • #18 922837
    tzok
    Formatowanie z poziomu DOSu trwa dużo dłużej niż formatowanie z poziomu Windowsa lub Okienka MS-DOS. Dzieje się tak dlatego, że Windows nie wykonuje weryfikacji podczas formatowania a format z poziomu okienka MS-DOS jest zawsze tzw. szybkim formatem.
  • #19 923060
    kols6666
    Poziom 11  
    Ja do smarta używam HDD Health
  • #20 923106
    kols6666
    Poziom 11  
    Mam dysk Seagate ST3160023A 160 Gb
    Zrobiłem 2 partycje:
    - 5 Gb System
    - 144 Gb dane

Po jakimś miesiącu partycja systemowa zaczeła świrować i System (windows XP) padł.
    Zainstalowałem jeszcsze raz i po 5 godzinach zaczeły wyskakiwać informacje o uszkodzonych plikach systemowych i znowu System padł.
    Więc usunełem partycje i założyłem ponownie partycje, znowu zainstalowałem System i znowu padł.

Sprawdziłem nie ma Bad Sectorów.
    Druga partycja 144 Gb działa bez zarzutu.

Na innym dysku zainstalowałem system jest spoko więc wykluczam procek i płyte.

Ram testowałem specjalnym programem i jest OK.

Macie jeszcze wyniki S.M.A.R.T
    Załączniki:
    • Jak najlepiej ocenić stan techniczny zakupionego dysku? dysk.JPG (54.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #21 923399
    tzok
    Masz włączoną obsługę 48bitowego adresowania LBA?
    Masz zainstalowane sterowniki kontrolera IDE (chipsetu)?
    Temperatura dysku jest dość wysoka, zadbaj o lepszy obieg powietrza w obudowie i dobrze przykręć dysk do obudowy (nie stosuj żadnych gumaowych przekładek), pomyśl o dodatkowym wentylatorze w obudowie.
  • #22 925640
    hddgogen
    Poziom 11  
    tzok napisał:
    Formatowanie z poziomu DOSu trwa dużo dłużej niż formatowanie z poziomu Windowsa lub Okienka MS-DOS.

generalnie racja, ale w moim przypadku 2x hdd 40gb seagate format pod dosem na jednym dysku trwa około 10 minut, na drugim 50 minut (!)
    dyski identyczne a różnica w formatowaniu x5...
    PRZYCZYNA?!
  • #23 925646
    hddgogen
    Poziom 11  
    tzok napisał:
    Jak sprawdzam używany dysk to stosuję taką procedurę:
    a) zerowanie WDClearem

WDClear to nadaje się tylko chyba do dysków CAVIAR
  • #24 925655
    hddgogen
    Poziom 11  
    tzok napisał:

Temperatura dysku jest dość wysoka, zadbaj o lepszy obieg powietrza w obudowie i dobrze przykręć dysk do obudowy (nie stosuj żadnych gumaowych przekładek), pomyśl o dodatkowym wentylatorze w obudowie.

z ciekawości zapytam czy "guma" na seagacie to dobry pomysł - niby elektronikę chroni? a może podgrzewa "atmosferę" tylko :!:
  • #25 925747
    radiosimon
    Poziom 28  
    Ocena: 43
    WDCLEAR nadaje sie do wszystkich dysków.
    Guma to zły pomysł. W nowszych wersjach już ich nie ma. Często spotykana upieczona elektronika jest też wynikiem stosowania kieszeni bez chłodzenia.
  • #26 927080
    hddgogen
    Poziom 11  
    radiosimon napisał:
    WDCLEAR nadaje się do wszystkich dysków.

w moim przypadku (seagate) WDCLEAR stwierdził "z góry" same błędy i nie chciał nawet sprawdzać, nie pokazał jaki to model dysku, dał tylko główne parametry i to wszystko; natomiast na Caviarze 2gb bez problemu działał...
    chyba, że są różne programy pod tą samą nazwą :?:
  • #27 928199
    tzok
    A może ten Seagate faktycznie miał same błędy... używałem tego programu do zerowania dysków IBM, Fujitsu, Seagate, Samsung i zawsze dobrze działał. Co więcej raz na dysku Seagate, Seatools zwrócił błędy i stwiedził, że dysk należy wymienić, WDClear przeszedł bez błędów (choć nad uszkodzonym obszarem długo "myślał") po czym Seatools też nie znalazł żadnych błędów na dysku.

WDClear należy bezwzględnie uruchamiać z czystego DOSu i lepiej aby zerowany dysk był jedynym dyskiem i był primary master.
  • #28 928699
    radosny1
    Poziom 15  
    co do wdclear: wedlug mnie nie ma nic lepszego (szkoda ze nie obsluguje s-ata)
    co do temperatury: dyski seagate bardziej sie grzeja od konkurencji
    co do dzielenia na partycje: najbardziej polecam zwyklego fdiska (czasem xp ma problemy z instalacja po dzieleni partition magic nie wiem dlaczego) mysle ze dzielac 160gb pierwsza partycja powinna byc zdecydowanie wieksza od 5gb proponowalbym rzedu 15-20gb
    co do partition magic: jest spolszczenie
    co do seatools: chyba najgorszy program firmowy do dyskow

Podsumowanie tematu

✨ Do oceny stanu technicznego używanego dysku twardego zaleca się korzystanie z mechanizmu SMART oraz dedykowanych programów diagnostycznych producenta, które odczytują szczegółowe parametry SMART, takie jak Reallocated Sector Count czy Raw Read Error Rate. Popularne narzędzia to AIDA, HDD Health, Seatools oraz WDClear, przy czym WDClear wykonuje zerowanie dysku na poziomie fizycznym, niezależnie od systemu plików, i jest szczególnie polecany do dysków Western Digital (Caviar). Formatowanie dysku z poziomu DOS trwa dłużej niż szybki format w Windows, a długi czas formatowania może świadczyć o próbie odzyskania uszkodzonych jednostek alokacji, choć brak komunikatów o błędach i skanowanie scandiskiem mogą wykluczać bad sectory. Do tworzenia i zarządzania partycjami polecane są programy Partition Magic (dostępne z polskim spolszczeniem) oraz klasyczny fdisk, choć ten ostatni ma ograniczone możliwości. W przypadku problemów z dyskiem warto zwrócić uwagę na poprawne sterowniki kontrolera IDE, obsługę 48-bitowego adresowania LBA oraz odpowiednie chłodzenie dysku, gdyż dyski Seagate wykazują tendencję do wyższych temperatur. Stosowanie gumowych podkładek pod dysk jest odradzane ze względu na pogorszenie chłodzenia i ryzyko uszkodzenia elektroniki. Warto również monitorować parametry SMART po testach powierzchni dysku, np. za pomocą MHDD, aby wykryć ukryte uszkodzenia lub maskowane sektory.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA