logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WS 442 - Problem z przedwzmacniaczem, trafo i potencjometrem po naprawie kanału

blantozaur 19 Paź 2004 11:29 2226 15
REKLAMA
  • #1 922481
    blantozaur
    Poziom 24  
    Ocena: 27
    witam niedawno dostalem od qmpla ws422 ze spalonym 1 kanalem.
    kanal zrobilem bez problemu .Ale z przedwzmakiem nie jest wszystko ok. posprawdzalem napiecia wszedzie tak jak na schemacie serwisowym
    wszystkie tranzystory sa sparawne dodatkowo wymienilem c315 ,c316
    na p20 i 22 mam okolo 20 kilka stalego ktore idzie na potencjometr głośności (2 wyjscia lezace jako 1 liczac od gory ), dzieki przeczytaniu innych postow udalo mi sie znalesc przerwe w masie pod tym pot. Niby wszystko jest ok ale przy podlaczeniiu wszystkiego trafo sie odzywa i pali sie pot.
    kiedy podlaczam tylko przez sile glosu i balans jest wszsystko cacy.
    brakuje mi pomyslow ... wszystkie czesci w przedwzmaku sprawdzilem ,
    zamiast korektora mam 2 zwory. jednym slowem " pomocy " !
  • REKLAMA
  • #2 922553
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2312
    Nie powiem, ciekawy objaw. Proponuję wymianę C501_2 47uF/25V.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #3 922736
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    Co to za wzmacniacz chyba ws442 a nie 422 bo z oznaczeń wynika że to ws442 jak bym po 1 sprawdził czy nie ma jeszcze przerw i zwarć do zasilania potencjometr łączony jest chyba przewodami i miałem takie przypadki że ktoś masę potencjometru żle podłączył bo do zasilania a nie do masy a wzasadzie to trzeba by szukac skąd bieże sie to 20 v
  • #4 923635
    blantozaur
    Poziom 24  
    racja wzmak to 442 (juz poprawilem)
    :arrow: ciezko ustalic skad sie to stałe bieze , bo wszystkie napiecia podane w serwisowce sa w normie. jakby bylo gdzies zwarcie to przedwzmak by je przecez robil bez wzgledu na to czy sygnal jest podlaczony czy nie ... dlatego to takie dziwne dla mnie .Z wyjsc 20 i 22 (czyli kanal lewy i prawy) ida do potencjometru glosnosci potem na balans nastepnie na wzmak .
    pomysly mi sie koncza ,

jak ktos moze niech dokladnie opisze jak ma podlaczone kable przy pot. glosnosci
  • #5 924489
    dymek
    Poziom 27  
    Ocena: 30
    oj studiowalem ja ten diabelski preamp i nietylko ja:) powiem ci tyle przesledz droge skladowej stalej i tam hdzie napotkasz kondensator odsprzegajacy tam go wymien.
    na dziendobry odlacz preamp od koncowki (sygnal i wtedy mierz
    pozniej malym glosniczkiem lub sluchawkami odlsuchwo badaj preampa najlepiej stopien po stopniu ja mialem padniete kondki odsprzegajace te ostatnie C315,316 dostal zwarcia i robl rozne swinstwa lacznie ze zjaraniem potka od glosnosci i balansu nie wierzycie?? mam swiadkow:)
    potencjometr na twoim miejscu to bym podlaczyl od nowa to idzie dojsc troszke ciezko ale idzie spojrz na schemat i na sciezki a dojdziesz prawda taka ze pokopany ten preamp.
    mow na bierzaco co wykombinowales.
  • REKLAMA
  • #6 925743
    blantozaur
    Poziom 24  
    od wzmaka to preamp jest dawno odlaczony (zeby nierobic kasznay w tym co juz naprawilem )

kondki wszystkie sa wymienione .

jeszcze raz posprawdzam rezystory , moze te gnidy na wyjsciu , z pre , albo na wejsciu zasilania na preamp sa spalone czego na oko mozna nie zobaczyc....
    jak dla mnie od innej stron ciezko o zwarcie bo reszta dziala dobrze.
  • #7 925937
    dymek
    Poziom 27  
    Ocena: 30
    to sprawdz tranzystor w stabilizatorze bd135 powinien byc pewnie poszedl jezeli buczy.
    jezeli pali ci potencjometr tak jak napisales to nie ma bata musi isc skladowa stala na wyjscie preampa a ją odcinaja wymienione przezemnie kondensatory sprawdz tez blok stabilizatora zasilacza i t5ranzystorki czy ktorys nie ma zwarcia albo przerwy.
    obejrzyj plytke pod lupą najlepiej.
    nic innego ci nie zostae jak sprawdzac preamp od konca cofajac sie do poczatku.
    konstrukcja jest prosta jak budowa cepa wiec niewiele do wymiany i niewiele moglo sie popsuc najczesciej padaja tranzystorki te ostatnie lub elektrolity.
    mialem objaw prawie identyczny.
  • REKLAMA
  • #8 926857
    blantozaur
    Poziom 24  
    plytka ok ,zasilacz przedwzmaka jest ok - jakby byl uszkodzony , to by przeciezpalil i reszte , a jak wyjscie przedwzmaka jest odlaczone od pot. to wszystko ok
  • REKLAMA
  • #10 927434
    blantozaur
    Poziom 24  
    na plytce jast ok - nic nie ruszalem
    tera od konca plytke sprawdzam (od wyjscia z przezwzmaka) gdzie ten staly jest

-----------------------------------------------------------------------------

calkowicie odlaczylem preampa powymienialem wszystkie elektrolity
    zasilacz preampa tez nowy ...

nowy zasialcz daje prawie 50v

rezultatu zadnego plytka jest cala wykrecilem wszystko od spodu i dokladnie obejrzalem , tranzystorki w preampie wylutowalem po kolei i posprawdzalem wszystkie ok. . chyba z desperacji powymieniam wszystkie rezystory ...

co wy Na to ?
  • #11 972527
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 973609
    blantozaur
    Poziom 24  
    schemat jest na elektrodzie .... poszukaj
  • #13 984034
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 984120
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 270
    http://www.elektronika.owg.pl/
    Tam w dziale schematy jest też do WS442.

Co do postu to sprawdź dokładnie połączenia mas, np. czy masa końcówki jest połączona z masą przedwzmacniacza, bo mialem kiedys dziwny przypadek z powodu braku tego połączenia. Takie rzeczy dzieją się przeważnie przez jakąś głupotę.
  • #15 989018
    blantozaur
    Poziom 24  
    masa jest ok... po miesiacu zmagan wszystyko dizla . prawie kanalynie pracuja na jednolitym poziomie i w dodatyku owiele za cicho

to nie wina zasilania ...
  • #16 3574993
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6163
    Post był raportowany.
    Zamykam, z powodu "odgrzewania" tematu.
    16 Lis 2004 i 15 Lut 2007

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z przedwzmacniaczem w wzmacniaczu Diora WS 442 po naprawie uszkodzonego kanału. Użytkownik wymienił kondensatory elektrolityczne C315 i C316 oraz sprawdził tranzystory, które okazały się sprawne. Pomimo prawidłowych napięć zgodnych ze schematem serwisowym, na wyjściach przedwzmacniacza (punkty 20 i 22) pojawia się stałe napięcie około 20 V, które trafia na potencjometr głośności, powodując jego przepalenie oraz reakcję transformatora. Problem nie występuje, gdy sygnał jest podłączony tylko przez potencjometr głośności i balans. Wskazywano na możliwe błędy w podłączeniu masy potencjometru, przerwy w masie, uszkodzone kondensatory odsprzęgające (np. C501_2 47uF/25V) oraz ewentualne zwarcia lub uszkodzenia tranzystorów stabilizatora (np. BD135). Zalecano dokładne sprawdzenie połączeń mas, ścieżek na płytce, wymianę rezystorów oraz odłączenie przedwzmacniacza od końcówki mocy w celu izolacji problemu. Po miesiącu testów problem częściowo ustąpił, ale kanały pracowały na nierównym poziomie i zbyt cicho, co wykluczało zasilanie jako przyczynę. Wskazano również na dostępność schematów serwisowych na forach i stronach internetowych. Ostatecznie temat został zamknięty z powodu długiego czasu dyskusji i powtarzania problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA