logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Notebook do AutoCAD, wizualizacji i gier do 3500 PLN - nowy czy używany?

r.p 19 Paź 2004 12:37 935 1
REKLAMA
  • #1 922623
    r.p
    Poziom 11  
    Witam.
    Planuje na zime zakup notebooka, większości bede go wykorzystywał do przedsatwienia inwestorowi projektu w AutoCadzie,w gre wchodzi ewentualne naniesienie zmian w projekcie oraz niekiedy prosta nie skomplikowana wizualizacja bez szczegółów i detali aby otzrymac zaakceptowanie projektu, oczywiscie podstawa - praca z edytorem tekstu, internet i czasem jakas niewygorowana gra strategiczna.
    Niechce na taki zakup przeznaczac zbyt wysokiej kwoty max 3500pln, poprostu mam stacjonarny komputer stanowczo bedziej wydajny od owego notebooka,wiec laptop ma byc drugim narzędziem "do innej mniej fachowej pracy". I teraz mam dylemat bo czy z taką kwote jestem w stanie cos znalezdz na rynku spełniającego minimalne moje wymagania.Zastanawialem sie także nad kupnem notebooka używanego ale w tej opcji to juz kwote zawężam do 2000pln(bo poprostu za uzywany wiecej nie dam).
    Wiec co mi poradzice w mojej sprawie?Czy każdy notebook mozna zmodyfikoać(zmodrnizować w pózniejszym czasie)...i ewentualnie na co zwracac uwagę przy zakupie używanego laptopa?.

Dzieki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 922698
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6466
    W zasadzie jedyne rzeczy jakie możesz w laptopie zmodernizować to:
    a) twardy dysk
    b) pamięć
    c) napęd optyczny (nie zawsze)
    d) dodatkowe interfejsy poprzez kartę PCMCIA
    e) procesor (żadko w którym modelu)

Sądzę, że Twoje potrzeby zaspokoi dowolny laptop z procesorem szybszym niż P3 500MHz, 20-30GB HDD, 256MB RAM, 13,3" ekranem TFT i CD-ROMem. Kartę sieciową lub modem możesz zainstalować w postaci karty PCMCIA.
    Jeśli zdecydujesz się na zakup używanego sprzętu to szukaj czegoś markowego, najlepiej IBM albo Toshiba, ew. HP.
REKLAMA