logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Neptun M547 renowacja - wyłącza się po przełączeniu kanału.

ODYN_86 02 Lut 2011 06:13 1882 14
REKLAMA
  • #1 9090659
    ODYN_86
    Poziom 17  
    Ocena: 40
    Witam.

Zabrałem się za renowację owego odbiornika. Wymianie uległy wszystkie elektrolity. Sprawdziłem elementy na programatorze, płycie głównej i module przetwornicy UMZ-2012-2. Pomiary przekonały mnie o konieczności podmiany paru elementów. Zbędnie wydana kaska bo ich nie podnosiłem. Człowiek uczy się na błędach. Zakupiłem też pakiet tranzystorów do programatora na razie bez pamięci 2061. Podmieniono BU208A i BU626A Stare straciły trochę właściwości więc jak już kupione to zamontowane.

Podmiana elektrolitów trochę ożywiła sprzęt ale nie podziałał za długo.

Problem 1.
    Działa kanał 1 lecz po przełączeniu na jakikolwiek wcześniej zaprogramowany przechodzi w stan czuwania. Kilkukrotna walka pilotem uruchomi oczekiwany program, ale wówczas nie ma nic na wyświetlaczu programatora i obraz jest czarno-biały.
    Problem 2.
    Mam czerwoną obwódkę po prawej stronie loga np TVP1 oraz mała zielona plama p prawym dolnym rogu. Czyżby kineskop na wykończeniu?

Problem 3.
    Brak zgodności napięć na płycie głównej.
    53V mam 32.
    137 mam 130
    227 mam 202
    Reszta czyli 12; 22 i 17 jest ok

Elementy na płycie koło trafo oraz module przetwornicy, są dobre zbędnie kupiłem nowe.
    Programator zakupiono nowe elementy 10k ohm bo te na płytce mają po 7k oraz nowe tranzystory zamienne do tych starych:
    BC307 na 551
    BC 238 na 548
    BC 413 na 550
    Znalazłem sprzeczność w elemencie R828 47k mam tam tyle samo co elementy nad nim, a schemat mówi 47k? Mam też nowe diody do niego. Na razie nic nie montowałem na programatorze. Zakupiłem do niego hurtem, ponieważ był wielokrotnie grzebany i stale są z nim problemy.
    Podmianie uległa głowica, gdyż na poprzedniej sam się rozstrajał. Procesor ma wyłączone ARCz.
    Napięcia 33V nie sprawdzałem.

Proszę już o rade, gdyż brakuje czasu na pomiary wszystkiego i sprawdzanie zgodności ze schematem, w którym są błędy oraz chcę uniknąć kolejnych zbędnie wydanych pieniędzy.
  • REKLAMA
  • #2 9092378
    Indyczes
    Poziom 33  
    Ocena: 271
    Pewnie przy tej hurtowej wymianie elementów sam sobie namieszałeś:D:D. Jaki był stan odbiornika na początku, jakie miał usterki?
    Pozdr.
  • #3 9092928
    ODYN_86
    Poziom 17  
    Wymianie uległy tylko elektrolity oraz BU! Proszę mi nie zarzucać błędu montażowego.

Co do najważniejszej usterki to:

Działa tylko kanał 1 na którym ustawiona jest TVP1 - zmiana głosu nasycenia itd działa.

Nie można przełączyć kanału ani przejść do strojenia bo przechodzi w czuwanie po tej czynności.

Jak wskoczy np na siłę pusty kanał niezaprogramowany jest szum i cyfra ale blokuje możliwość zmiany, zupełnie nie reaguje już na pilota.
    Próba wciśnięcia na siłę zaprogramowanego kanału np Polsat objawia się tym że obraz jest czarno-biały, brak fonii oraz wyświetlania na programatorze cyfry kanału, brak możliwości zmiany czegokolwiek - blokuje i nie reaguje na pilota.

Pomiary programatora ale tylko wartości elementów i jak pisałem 1 jest inny niż na schemacie(oryginalnie montowany) oraz 10k maja wartość 7k więc 5% mniej.

Wolę się upewnić bo procek to koszt 60zł, a pamięć 34zł.

Wcześniej rozstrajał się sam i jak pisałem podmieniłem głowice z innego po czym ustało. Programator naprawiany był przez innych elektroników i wyłączone jest ARCz z tego co zauważyłem nóżka 32 odłączona. Wszystko działało z miesiąc, aż do wystąpienia owej usterki.
  • REKLAMA
  • #5 9095565
    ODYN_86
    Poziom 17  
    Tryb serwisowy również nie działa. Wyświetli CH i stan czuwania. Jak pisałem nie można cokolwiek zmienić bo wyłącza.

Obecnie nie ma już żadnego kanału. Pograł 20 min na 1 i po włączeniu ponownym brak kanałów. Zupełnie zgubił wszystko.

Procek czy pamięć?
  • REKLAMA
  • #6 9095715
    Gienek
    Poziom 37  
    Ocena: 352
    A co z napięciami +33V (robione na 2 rezystorach 2W - R661 i R750), +12V i +5V dochodzącymi do płytki UMR-2100?
  • #7 9097180
    tomi31
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Dla pewnosci wymien elektrolit z 5V na plytce programatora, byl przyczyna wielu problemow.
  • #8 9100416
    darmir1
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    Primum non nocere - nas "naprawiaczy" Tv też to dotyczy...
    Pamiętaj, wymiana elektrolitów to nie lekarstwo na całe zło - Neptun to nie TV Junost 402 gdzie 95% to usterek to elektrolity.
    Cytat:
    Stare straciły trochę właściwości więc jak już kupione to zamontowane.
    Podmiana elektrolitów trochę ożywiła sprzęt ale nie podziałał za długo....

Co to znaczy "trochę"? Jak to sprawdziłeś?
    A teraz na poważnie. To, że na płycie napisano np.+53V to wcale nie znaczy, że tam tyle ma być. Producent Neptuna UNIMOR był mistrzem pakowania różnych wersji do różnych serii TV. A płyta była standardowa od wersji 505 przez 515,546,547 303 do 557. Weź pożądny schemat tego Tv sprawdź czy odpowiada Twojej wersji i pomierz napięcia wokół pamięci z owym słynnym +33V włącznie oraz +5V. I tam jak koledzy radzili wymień kondensatory i to nie tylko elektrolity. Potem weź instrukcję serwisową i sprawdź te nieszcześne bity... Przypominam: instrukcję o TEJ wersji którą posiadasz bo np. 547T różnił się zasadnioczo od 547A
    A co do plam: zanim zaczniesz jojczeć na temat kineskopu - najpierw go rozmagnesuj taką specjalna pętlą... Być może wystarczy..
  • #9 9104132
    ODYN_86
    Poziom 17  
    Teraz mi Neptun krwi napsuje. Mierząc napięcia na W822 pomiar 12V. był ok po czym zniknęło całe 12V. Brak zasilania +20 na MDA2061. Obecnie tylko 5V mam. R661 ok R750 nie mogę obecnie zlokalizować. +33 na procku UMR2000 nie zdarzyłem. Analizując połączenia 54V miałem 31V, a tu powinno być 33V po schemacie więc ok.

Elektrolity już wymienione poza dwoma koło diody odbiorczej. Zabrałem się do pomiarów tych napięć na module i kicha.

Obecnie wyświetla tylko czuwanie brak reakcji na pilota.

Instrukcja z której korzystam ostatni link o nazwie:

I.S. Neptun D547, M547, M745 (lepsza jakość)Link do strony producenta
    Oczywiście elektrolity to nie wszystko ale po tylu latach mogą być rozlane bądź suche. Wymieniając je rok temu znalazłem rozlanych kilkanaście.
    Stwierdzenie z pomiaru omomierzem złącz PN - rożne wartości na EB w stosunku do nowego inne takie same :D
  • #10 9104345
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2930
    ODYN_86 napisał:
    Teraz mi Neptun krwi napsuje. Brak zasilania +20 na kości
    Jak ktoś pisze o kości to kojarzy mi się z kostnicą. Krwi to ty napsułeś temu TV. Mógł pewno jeszcze kupę lat działać.
  • REKLAMA
  • #11 9104701
    ODYN_86
    Poziom 17  
    Co wnosi twój wpis do tematu bo ja nie widzę żadnej sensownej odpowiedzi.. Proszę poprawiono skoro tak błąd przeszkadza...
    Obecnie dziękuje osobom których wypowiedzi są jak najbardziej uzasadnione i wnoszą jakiś watek w temacie. Kolejny raz okazuje się, że droga na skróty nic nie daje więc mając instrukcję wiem co mam robić.
    Bez rozkazu Program1 zasilanie będzie tylko z 5V więc jest dobrze że nie ma +12 z chassis.

Krew w TV hmmm :P
  • #12 9105427
    danab
    Poziom 10  
    Z Twojego "bełkotu" niewiele można wywnioskować.
    Jeżeli masz pomierzone wszystkie napięcia dochodzące do modułu UMR-2100 i są w normie ± 10% , to uszkodzona jest pamięć MDA2061. Do jej poprawnej pracy niezbędne jest +20V.
  • #13 9106212
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2930
    ODYN_86 napisał:
    Co wnosi twój wpis do tematu bo ja nie widzę żadnej sensownej odpowiedzi..
    Cytat:
    Brak zasilania +20 na kości

To jest podpowiedź dlatego ją wyodrębniłem w cytacie. Piszesz, że nie ma +20V zamiast zrobić aby było.
  • #14 9106446
    ODYN_86
    Poziom 17  
    Aby było owe +20 musi dostać napięcia z chassis. Jak mi nie reaguje na sygnał Program1 to go tam nie będzie. Obecnie najpierw muszę znaleźć przyczynę braku reakcji na sygnał pilota i ją usunąć. Pomierzę to na spokojnie i znajdę uszkodzenia. Tymczasem nie ma co wdawać się w niepotrzebne dyskusje. Pozdrawiam
  • #15 9486824
    ODYN_86
    Poziom 17  
    Temat zamykam koszty przekraczają sens jakiejkolwiek naprawy. Procesor i pamięć to 100zł. Telewizor poszedł na części. Dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam serdecznie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik podjął się renowacji telewizora Neptun M547, wymieniając wszystkie elektrolity oraz tranzystory BU208A i BU626A. Po wymianie, telewizor działał tylko na kanale 1, a po przełączeniu na inne kanały przechodził w stan czuwania. Użytkownik zauważył również problemy z wyświetlaczem, czarno-biały obraz oraz plamy na ekranie, co sugerowało możliwe uszkodzenie kineskopu. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie napięć zasilających, w tym +33V, +12V i +5V, oraz wymianę elektrolitu na płytce programatora. Użytkownik stwierdził, że brak reakcji na pilota oraz problemy z pamięcią MDA2061 mogą być przyczyną awarii. Ostatecznie, po dalszych pomiarach i analizach, użytkownik zdecydował się na zakończenie naprawy z powodu wysokich kosztów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA