logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Neptun M257 - TV działa - usterka w AV i diodzie świecącej

stryker2 26 Lis 2011 13:07 4453 5
REKLAMA
  • #1 10184385
    stryker2
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    Witajcie!
    TV od roku przeleżał w piwnicy (gdy ostatnio go włączałem był problem ze wyświetlał sporo koloru różowego). Przyniosłem go do ciepłego w mieszkaniu. Tv odstał dzień. Podłączyłem go do kablówki i udało się znaleźć koło 6 programów (obraz był perfekcyjny - trochę się zdziwiłem) na wyciąganej antence tylko jeden program ale nie chciał znaleźć koloru ....
    Ale do rzeczy ... tv po włączeniu i ustawieniu programu z kablówki chodził jakieś naście minut ... kolor i dzwiek był bez zarzutów. Po czym nagle poszedł dymek i obraz znikł. Wyłączyłem go odkręciłem ścianke tylnią no i wyszło to co na zdjęciach. Elektrolitów jeszcze nigdy w nim nie wymieniałem ...więc mozliwe ze od tego się zaczęło. Palił sie rezystor R695 - 22 Ohm - jest czarny ale jeszcze sprawny (i tak pojdzie do wymiany). Zoabzczyłem tez ze na plytce UMN 2001-4 kondensator filtrujacy jest trafiony (niewiem tylko czy to juz nie było wczesniej). (Mozna go wylutować i pominąć ? bo ciężko osiągalny)
    Pytałem kolegi . Elektrolity do wymiany (te 470uF) no i moze tez byc trafiony TDA1170S ... bezpiecznik oczywiscie cały. TV ma gdzies jeszcze jakies zabezpieczenia ? Jakies pomysły ?
    Jeszcze schemat poglądowy: http://stryker.pigwa.net/m257/
    pozdrawiam

Neptun M257 - TV działa - usterka w AV i diodzie świecącej Neptun M257 - TV działa - usterka w AV i diodzie świecącej Neptun M257 - TV działa - usterka w AV i diodzie świecącej Neptun M257 - TV działa - usterka w AV i diodzie świecącej
  • REKLAMA
  • #2 10184521
    kiwu
    Poziom 19  
    Ocena: 26
    stryker2 napisał:
    Zoabzczyłem tez ze na plytce UMN 2001-4 kondensator filtrujacy jest trafiony (niewiem tylko czy to juz nie było wczesniej). (Mozna go wylutować i pominąć ? bo ciężko osiągalny)

Jasne, że można ja tak robiłem.
  • REKLAMA
  • #3 10184802
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2910
    Opisywane na Elektrodzie tylko inny Neptun . Poszukaj Neptun 515
  • REKLAMA
  • #4 10185086
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    Zarówno o układach pionu, w tym na TDA1170, jak i zamianie kondensatora filtrującego w Elemisach i Neptunach, jest wszystko na forum.
    To że masz spalony rezystor nas nie interesuje. Jak zrobisz wszystko co konieczne do uruchomienia, a mimo to nie będzie działał, to pisz.

kiwu napisał:
    stryker2 napisał:
    Zoabzczyłem tez ze na plytce UMN 2001-4 kondensator filtrujacy jest trafiony (niewiem tylko czy to juz nie było wczesniej). (Mozna go wylutować i pominąć ? bo ciężko osiągalny)

Jasne, że można ja tak robiłem.

Jasne, że można, TV będzie działał, tylko to nie naprawa ale partactwo. Proszę na przyszłość nie publikować takich wiadomości lub rozbudować je o niezbędne wiadomości teoretyczne.

Na razie więc kosz - https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1796351.html pkt 3, bo w gruncie rzeczy nic nie zrobiłeś. Nawet tytułu tematu nie potrafiłeś wymyślić. Jak myślisz, a może ważne czy palił się na niebiesko, czy na czerwono?
    Regulamin pkt 3.1.13.
    Do miłego zobaczenia. ;)
  • REKLAMA
  • #5 10217397
    stryker2
    Poziom 19  
    TV ruszył.
    Co zostało wymienione:
    KSPZ-3 - wymieniony na taki sam (z innego padniętego TV Neptun D505)
    UMV-2010 - podmieniłem cały moduł z innego Neptuna (wyregulowałem tylko potencjometry na te sama wartość jak w starym ) - powód wymiany zaśniedziałe i polutowane ścieżki...
    Czasami wskakiwał kolor "różowy" po puknięciu znikał - powód UMD2011 - "zimny lut"
    Na płycie bazowej wymieniony (podwęglony rezystor 22 Ohm)
    Wymienione kondensatory elektrolityczne (tv ma być używany ze starymi komputerami 8 / 16 bit więc wymiana była konieczna)
    Napięcia pomierzone na płycie bazowej i są prawidłowe.

TV czasami potrafi nie reagować na przełączanie AV "0" / "1" po włączeniu - tak jakby cały czas miał AV...(nie mam na razie pomysłu czemu tak się dzieje)

Brak też poprawnego palenia diody "pokazującej włączenie TV" - stara dioda była spalona ... nowa świeci się tylko w położeniu AV "1" i "czytaj niżej"
    Na płytce UBL2020-2 grzał się w położeniu AV "0" tranzystor T960 (BC 238) w pozycji "1" - był zimny - po wymianie grzanie ustało.

Gdzie szukać uszkodzenia by dioda paliła się "nonstop" ?
    TV przy ustawieniu na AV "0" - przy oglądanym programie przez antenę - po włączeniu sygnały przez DIN-RGB automatycznie włącza sygnał z RGB (dioda wskazująca włączony TV zaczyna się świecić) tak ma być? Automat? Po wyłączeniu sygnału z gniazda RGB z powrotem jest sygnał z anteny i dioda świecąca od zasilania- gaśnie
    Z modułu UBL-2020-2 - ze złącza K981 - wychodzi przewód i sobie wisi nigdzie nie podłączony (szukałem na płycie bazowej ale nie mam pomysłu gdzie go podłączyć ?)
    Może tak ma być ? Ze schematu wychodzi ze ma być podłączony do U251 - K5 (przeł.fazy) UMS-2001 ale tam takowego styku na płycie czy na module nie widzę...
    Co robi "stycznik" przy włączonym kanale "8" ?

Schemat: http://unimor.info/downloads.php?cat_id=4&download_id=9
    Instrukcja serwisowa: http://unimor.info/downloads.php?cat_id=3&download_id=473

Neptun M257 - TV działa - usterka w AV i diodzie świecącej
  • #6 10226496
    stryker2
    Poziom 19  
    Nie ma nikogo co by pomógł ? ;/
    Zamieszczam jeszcze dokładniejsze fotki schematu:
    Neptun M257 - TV działa - usterka w AV i diodzie świecącej Neptun M257 - TV działa - usterka w AV i diodzie świecącej Neptun M257 - TV działa - usterka w AV i diodzie świecącej
REKLAMA