logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak znaleźć adres IP drugiego routera (punkt dostępowy) w sieci domowej?

matio_turbo 03 Lut 2011 12:45 20364 10
REKLAMA
  • #1 9096583
    matio_turbo
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witam. Wcześniej założyłem ten wątek: Link. Chodziło mi o Wi-fi w piętrowym domu. Rozwiązałem to w ten sposób, że na piętrze mam router podłączony do internetu i z ten router jest połączony skrętką z drugim routerem na parterze. Aby router na parterze służył jako punkt dostępowy postąpiłem wg tej rady:

bogiebog napisał:
    Ustaw nowy router (router2)
    - wyłącz DHCP server
    - skonfiguruj i zabezpiecz wireless
    - zmień LAN IP na 192.168.1.155

Podłącz [głównyrouter] ==== (port LaN)[router2]

port WAN w router2 zostawiasz pusty

Router na piętrze ma IP 192.168.2.1 , ale nie pamiętam jakie IP ustawiłem w routerze na parterze i teraz nie mogę wejść w jego ustawienia za pomocą przeglądarki (np. po to żeby sprawdzić jakie jest ustawione hasło). Czy jest jakiś sposób, aby sprawdzić IP routera na parterze?
  • REKLAMA
  • #2 9096628
    goldi74
    Poziom 43  
    Ocena: 1530
    matio_turbo napisał:
    ... ale nie pamiętam jakie IP ustawiłem w routerze na parterze i teraz nie mogę wejść w jego ustawienia za pomocą przeglądarki (np. po to żeby sprawdzić jakie jest ustawione hasło).

Najlepiej zresetować ten router do ustawień fabrycznych, skonfigurować od początku i zapisać sobie jego ustawienia (żeby później znowu ich nie zapomnieć).
  • REKLAMA
  • #3 9096645
    matio_turbo
    Poziom 11  
    Ale nie chciałbym tego robić - hasło mam zapisane na kartce, ale chciałbym się dowiedzieć co zrobić, gdybym potrzebował wejść w ustawienia tego routera.
  • #4 9096670
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 740
    Zrób sobie skrypcik do sprawdzania całej podsieci pingiem lub na piechotę badaj pingiem poszczególne IP w danej podsieci i sprawdzaj gdzie dostaniesz odpowiedz.
    Zakładam, że znasz maskę jaki i adres podsieci, w której pracuje AP (oczywiście wykluczasz wszystkie inne IP, które posiadają urządzenia i klienci w sieci).
  • REKLAMA
  • #6 9097152
    matio_turbo
    Poziom 11  
    Zainstalowałem ten program, podłączyłem laptopa do routera na piętrze i pokazały mi się takie adresy:
    192.168.2.1 (router na górze)
    192.168.2.100
    192.168.2.101 (Laptop)

Jednak po wpisaniu drugiego adresu w przeglądarkę otrzymuję komunikat, że witryna jest niedostępna. Jak wejść do ustawień routera na dole? I czy to w ogóle adres IP tego routera?

hermes-80 napisał:
    Zrób sobie skrypcik do sprawdzania całej podsieci pingiem lub na piechotę badaj pingiem poszczególne IP w danej podsieci i sprawdzaj gdzie dostaniesz odpowiedz.
    Zakładam, że znasz maskę jaki i adres podsieci, w której pracuje AP (oczywiście wykluczasz wszystkie inne IP, które posiadają urządzenia i klienci w sieci).

Nie wiem, czy dobrze myślę, ale:
    Subnet Mask: 255.255.255.0
    Ale jak sprawdzić adres podsieci?
    I jak mam sprawdzać te adresy (wpisywać w przeglądarkę aż otworzy mi się szukana strona routera na parterze)? Jakie adresy sprawdzać?
  • #7 9097204
    maras2003
    Poziom 29  
    Ocena: 115
    Rozumiem że możesz się podłączyć pod router na parterze?
    Jeżeli tak, to podłącz się do niego, uruchom program CMD, wpisz "ipconfig -all". Odczytaj adres z "brama domyślna".

ps. chyba tak czy siak musisz być podłączony do routera na parterze bezpośrednio, żeby go kongigurować...
  • REKLAMA
  • #8 9097206
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 740
    ;) Nie, no ten programik zaproponowany przez piotr_krak załatwił sprawę skryptu. Adres sieci to 192.168.2.0 przy obecnej masce więc to tez już odpada.
    Skoro został ci wykryty niezidentyfikowany IP, który odpowiada na pingi to zapewne będzie to twój AP.
    Sprawdź czy telnet działa na podanym adresie, próbuj rożnych przeglądarek i tylko przez połączenie bezpośrednie (nie wifi) kablem do niego (inne kable powyciągaj z AP).
  • #9 9097732
    stylu
    Poziom 19  
    Ocena: 32
    Uruchom
    komenda arp -a
    pokazuje adresy IP i MACi wszystkiego z czym jestes aktualnie polączony w sieci
  • #10 9098472
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 327
    w arp go nie będzie, bo nie nawiązywał z nim komunikacji - chyba, że nawiązał, to wtedy ok.
    Jak go ustawił poza swoją podsiecią, to na skanie też go nie będzie - skan z podsieci to wiadomo(bo nic nie znajdzie) a spoza podsieci to wszystkie pakiety będzie kierował do bramy.

Jedyny sposób to reset do domyślnych(jak nie jest spoza podsieci) lub nmapem przejechać cały zakres, może ustawiłeś w podsieci.

Możesz się ew. przestawić na 192.168.1.2 i na tej puli zrobić skan, pewnie tutaj siedzi.
  • #11 9101784
    matio_turbo
    Poziom 11  
    hermes-80 napisał:

Sprawdź czy telnet działa na podanym adresie, próbuj rożnych przeglądarek i tylko przez połączenie bezpośrednie (nie wifi) kablem do niego (inne kable powyciągaj z AP).

Zrobiłem tak jak powiedziałeś i nic nie dało - strona nie odpowiada.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na ustalenie adresu IP routera znajdującego się na parterze, który jest połączony z routerem na piętrze (IP 192.168.2.1). W odpowiedziach zasugerowano kilka metod, w tym: resetowanie routera do ustawień fabrycznych, użycie skryptu do pingowania adresów w podsieci, zainstalowanie programu do skanowania IP (np. Advanced IP Scanner), oraz sprawdzenie adresu bramy domyślnej za pomocą polecenia "ipconfig" w CMD. Użytkownik zainstalował program, który wykazał adresy IP, ale nie mógł uzyskać dostępu do ustawień routera na parterze. Dodatkowo, poradzono mu, aby spróbował użyć komendy "arp -a" oraz narzędzia nmap do skanowania całego zakresu adresów. Problemy z dostępem mogą wynikać z nieprawidłowej konfiguracji adresu IP routera na parterze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA