Jestem początkującym w mikroprocesorach, więc zwracam się do forumowiczów o małą podpowiedz oraz pomoc jak uruchomić i sterować przetwornikiem D/C MCP4822 za pomocą Atmegi 32 lub Atmega 8 w bascom. Przetwornik już udało mi się zdobyć, więc chciałbym go wykorzystać.
Zamierzam stworzyć
kalibrator do zwykłych galwanometrów, woltomierzy wskazówkowych w zakresie od 0-200mV. Więc przetwornik 12bit w zupełności mi wystarczy. Uref będzie wynosiło 2,048V czyli skok będzie co 0,001V .
Jeden z forumowiczów napisał kod, ale po części w a$m , a to już zbyt trudne dla mnie ,aby to przetłumaczyć na Bascom. Kolega nie podał wyprowadzeń pod jakie trzeba podłączyć MCP4822 do atmegi i jakim pinem zwiększać i zmniejszać napięcie.
Jak podłączyć przetwornik do atmegi i zmieniać napięcie dwoma przyciskami? Proszę o pomoc .
w kwestii wyświetlania wyniku na lcd oraz zastosowania impulsatora, to sobie poradzę.
Zamierzam stworzyć
Jeden z forumowiczów napisał kod, ale po części w a$m , a to już zbyt trudne dla mnie ,aby to przetłumaczyć na Bascom. Kolega nie podał wyprowadzeń pod jakie trzeba podłączyć MCP4822 do atmegi i jakim pinem zwiększać i zmniejszać napięcie.
Jak podłączyć przetwornik do atmegi i zmieniać napięcie dwoma przyciskami? Proszę o pomoc .
regfile = "m8def.dat"
$crystal = 12000000
Config Spi = Hard , Data Order = Msb , Master = Yes , Polarity = low , Phase = 1 , Clockrate = 4, noss=0
Spiinit
Do
Gosub Spi_nadaj
Loop
End
Spi_nadaj:
$asm
ldi r16, 00011111
Out Spdr , R16
Czekaj:
sbis spsr,spif
rjmp czekaj