logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie zdobyć stal krzemową lub niskowęglową na rdzeń cewki elektromagnesu?

ginar 03 Lut 2011 19:37 7748 5
REKLAMA
  • #1 9098544
    ginar
    Poziom 21  
    Ocena: 34
    Poszukuję materiału magnetycznie miękkiego na rdzeń cewki (zamiennik do tego co na zdjęciu) w elektromagnesie
    z wiedzy jaką posiadam wnioskuję ze jest najczęściej stosowanym materiałem jest stal krzemowa (4%) lub stal niskowęglowa (duza indukcja nasycenia >1.5T). Czy ktoś się może orientuję gdzie można taki materiał zdobyć w małych ilościach (prototypowych) lub adres firmy która jest wstanie coś takiego wykonać?
  • REKLAMA
  • #2 9098655
    djsway
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Witam. Stal wysoko krzemowa to wszystkie blachy na rdzenie transformatorów i stojana/wirniki silników. Ale w prętach raczej trudno dostępna. Jeżeli chcesz niski węgiel to szukaj stali fertyczniej do około 0,02% C. Stale nierdzewne mają z założenia niski węgiel ale dużo chromu (niestety nie wiem jak Cr wpływa na magnetyzm ale są łatwodostępne i można spróbować). Jest jeszcze żelazo/stal Armco to prawie czyste żelazo (do 5 ppm węgla). Możesz też sięgnąć do jakichś tabel z oznaczeniami stali i poszukać czegoś o niskim węglu i małej ilości dodatków stopowych.

• REKLAMA
  • #3 9099175
    ginar
    Poziom 21  
    Przeglądałem oferty firm produkujących rdzenie ale nie trafiłem aby jakaś w ofercie miała rdzenie typowo stalowe - zazwyczaj robią ze stopów Mn,Zn ale to pewnie dlatego, że ich przeznaczenie to stosunkowo wysokie częstotliwości. Stal krzemowa rzeczywiście rzadkość a w postaci 'nie blaszanej' to nie widziałem.
    Natomiast udało mi się natrafić na firmę oferująca żelazo Armco http://www.firma.bandit-jack.com/, myślę, że na rdzeń elektromagnesu się nada.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 9116064
    ginar
    Poziom 21  
    Niestety z tego co widzę, to dostać armco w ilościach detalicznych to ciężka sprawa. Jeśli ktoś posiada namiary na dostawce armco lub podobnego materiału to proszę się podzielic ; ).
  • #6 9116284
    wmalczewski
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Nie wiem jakie zadanie spelnia rdzeń twojej cewki, ja dorabiałem rdzenie do zaworów elektromagnetycznych na nap. zmienne 230V 50 Hz.
    Najlepjej nadaje się na rdzeń zwykła stal np.St-3, stal St-45 i te o wyższej zawartości węgla wpadają w wibracje (brzęczą).
REKLAMA