logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką lutownicę wybrać do amatorskich projektów elektronicznych?

cappy121212 03 Lut 2011 22:33 2570 11
REKLAMA
  • #1 9099782
    cappy121212
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Witam wszystkich potrzebuję pomocy w wyborze lutownicy posiadałem lutownicę lux tools kolbową 60w z marketu ale, się spaliła. Wielokrotnie miałem problem z wychłodzeniem grota dlatego też postanawiam zakupić nową w której w/w problem nie będzie występował. Lutownicy będę używał do prostych układów elektronicznych, do sprzętu audio itp. ogólnie użycie amatorskie ale, zamierzam iść do technikum na mechatronikę lub elektronikę więc może się przydać dodam że pracowałem również, lutolą 6c bardzo ciekawa lutownica ale podobno teraz są słabszej jakości niż kiedyś natomiast nigdy nie pracowałem ze stacją lutowniczą.
    moje typy to:

Lutola 6c
    ZDZ 100w (LT 100)
    No i z allegro:
    przedmiot nr 1443386948
    przedmiot nr 1430324344
    przedmiot nr 1423936173

Dziękuję za pomoc pozdrawiam

Do moderatorów:
    Jeśli nie ten dział to przepraszam i proszę o przeniesienie
  • REKLAMA
  • #2 9099845
    Stary1952
    Poziom 32  
    Ocena: 242
    Witam .
    Np. taka o dwóch stopniach mocy :Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Bardzo poręczna wręcz nieodzowna , powinna być w każdym warsztacie elektronika . :D
  • REKLAMA
  • #3 9099883
    cappy121212
    Poziom 11  
    Wiem właśnie myślę o niej ale podobnież transformatorówki wytwarzają jakieś pole magnetyczne i ciężej się lutuje. Ogólnie umiem lutować kolbą i transformatorówką. Ciekawią mnie opinie na temat stacji lutowniczych.
  • #4 9099928
    Niuniek_84
    Poziom 23  
    Ocena: 102
    Moim zdaniem dużo lepiej lutuje się stacją.
    Dokupisz z czasem końcówki jak szpilka, czy minifala i będziesz łatwo lutował.

Na początek stacja za 100zł zaspokoi Twoje potrzeby.

Czekasz dłużej na osiągnięcie temperatury, ale Twoje luty będą dużo lepsze.

Ja bym kupił lutownicę PT 937 z LED za 115zł i masz bardzo dobrą stację na początek.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 9101357
    qudi
    Poziom 15  
    Kiedyś przymierzałem się do kupna "Stacja lutownicza ZAOXIN 936A" - może Ci się spodoba...
  • REKLAMA
  • #6 9104990
    cappy121212
    Poziom 11  
    No tak myślę nad tymi chińczykami, transformatorówka chyba odpada. A co powiecie o stacji z lidla o ile gdzieś ją znajdę w ogóle jeszcze. Mam rzeczy z lidla i są ok a ta stacja wygląda solidnie a jest o połowę tańsza co wy na to?
  • #7 9105059
    Niuniek_84
    Poziom 23  
    Daj sobie spokój z tym Parksidem ... do kabelków jest ok, ale do elektroniki za duży.

Poza tym do tego modelu nie masz wymiennych grotów, a co zrobisz gdy spalisz grzałkę ??

Na początek kup chińczyka ..... wielu tak zaczynało i po dziś dzień pewnie mają gdzieś ukrytego z sentymentu :P
  • #8 9105102
    cappy121212
    Poziom 11  
    Okej więc zakupię chinola. Chłopaki już znaleźli groty do tego. Do chinola są dosyć drogie groty ale ok damy radę ;). Na razie dziękuję Wam za pomoc zapewne później będę was męczył o jakieś schematy albo coś na razie jeszcze mi troszkę brakuje do tego chińczyka więc na jakieś 2 tygodnie macie ode mnie spokój ;D. Dzięki pozdrawiam.
  • #9 9108681
    szympek;)
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Ja kupiłem prostą stację zd-99. Wybierałem między zd-98 a zd-99 i żałuję wyboru bo wybierałem na wygląd lecz w zd-99 nie ma diody sygnalizującej grzanie, nie wiem jak ten system sprawuje sie w zd-98 lecz przydał by się ;) a zd-98/zd-99 na aledrogo kupisz za 50zł + koszty wysyłki.
  • #10 9109181
    krzysiek1094
    Poziom 10  
    Witam,
    wtrące sie do tematu aby nie zakładać takiego samego.
    Co myślicie o takiej lutownicAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany dla początkującego, do lutowania dwóch kabli np. przy montażu radia w aucie, będzie się dobrze lutować, czy zalecana jest inna lutownica do takiego typu prac ?

[Regulamin, punkt 10.11. Mariusz Ch.]
  • #11 9109241
    Niuniek_84
    Poziom 23  
    Krzysiek - dla Twoich potrzeb będzie dobra. Długo się nagrzewa, ale można bez problemu nią lutować kabelki i większe elementy.
    Pozdrawiam
  • #12 9109298
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 460
    Wystarczy. Od lutownicy ważniejsza jest technika lutowania. Każdy będzie chwalił to, czym najlepiej wychodzi. Temat wyczerpany. Zgodnie z zasadami działu.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono wybór lutownicy dla początkującego elektronika, który miał problemy z lutownicą kolbową Lux Tools 60W. Użytkownik rozważał zakup nowego urządzenia, które nie będzie miało problemu z wychłodzeniem grota. Wśród propozycji znalazły się lutownice Lutola 6C, ZDZ 100W oraz różne modele z Allegro. Uczestnicy dyskusji polecali stacje lutownicze, wskazując na ich przewagę nad lutownicami transformatorowymi, zwłaszcza w kontekście jakości lutów. Sugerowano modele takie jak PT 937 oraz ZAOXIN 936A. Użytkownik rozważał również stację lutowniczą z Lidla, ale otrzymał ostrzeżenia dotyczące braku wymiennych grotów w modelu Parksida. Ostatecznie zdecydował się na zakup tańszej stacji lutowniczej, a także na chińskie modele, które są popularne wśród amatorów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA