logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór lutownicy i narzędzi dla początkującego elektronika - porady zakupowe

Damiann91 11 Mar 2012 22:16 4478 24
  • #1 10665307
    Damiann91
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam chcę zacząć przygodę z elektroniką. I myślę nad zakupem podstawowych narzędzi.
    Zakupiłem: http://allegro.pl/oryginalny-uni-t-m890f-super-miernik-cyfrowy-unit-i2179901067.html

I chce kupić jeszcze lutownice tylko nie wiem na początek jaka wybrac myślalem nad takimi:
    1. http://allegro.pl/lutownica-oporowa-pensol-sr965b-240-40w-ce-solomon-i2124653579.html
    lub
    2. http://allegro.pl/mega-zestaw-lutowniczy-lutownica-60w-akcesoria-i2117567862.html
    lub
    3. http://allegro.pl/lutownica-stacja-lutownicza-z-regulatorem-i2194906584.html

Podstawowe narzędzia:
    1. http://allegro.pl/narzedzia-precyzyjne-zestaw-narzedzi-16-szt-bcm-i2190474560.html#tabsAnchor
    lub
    2. http://allegro.pl/zestaw-narzedzi-precyzyjnych-kufer-24-elementy-i2155356499.html
    lub
    3.Czy pójśc do sklepu i samemu skompletować taki zestaw do 60zł???

Oprócz tego probówka, pinceta, cyna kalafonia zestaw rezystorów kondensatorów. I chyba tyle jest mi na początek potrzebne.
  • #2 10665407
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 10665456
    Elvis1992
    Poziom 18  
    Ocena: 67
    Co do lutownicy to kup polską " Technika " 65 W. Będziesz miał na długi czas.
  • #4 10665521
    Artur_97
    Poziom 19  
    Ocena: 53
    Ja od siebie polecę Lutola 100W, mam ją od ,,nastu" lat bez żadnych napraw służy bezawaryjnie, wiele razy pracowała po 2 godziny bez przerwy a nadal działa :)
  • #5 10665573
    epi92
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    Witam.
    Jak na początek zabawy z elektroniką polecam kupić prostą lutownice oporową 30W-40W (20zł) w zupełności wystarczy, cynę w fiolce(2zł), pastę lutowniczą lub kalofonie(4zł), odsysacz do cyny (max 10zł), gąbeczkę albo druciankę do czyszczenia grotu lutownicy (2 za gąbkę lub 15zł za druciankę), miernik wybrałeś bardzo dobry, sam z takiego korzystam już 3 rok i ani razu mnie nie zawiódł.
    Znalazłeś dobry zestaw szczypiec na początek. dokładnie chodzi mi o ten za 10.5zł,
    do tego polecam kupić 2 większe śrubokręty, plaski i krzyżak(15zł), nóż monterski(5zł) oraz podstawa do sprawdzania układów płytka stykowa (20zł max).
    Myślę że na początek to i tak jest full wypas ;)
    Próbówka nie będzie Ci potrzebna, jak masz dobry miernik i nie ma sensu zakupować zestawów kondensatorów i rezystorów bo później będą CI się walać po szafkach.
    Na początek polecam zakupić zestawy do samodzielnego złożenia, a w następnej kolejności samemu coś tworzyć lub robić układy opisane w internecie i na naszym forum.
    Pozdrawiam. Epi92.
  • #6 10665580
    Artur_97
    Poziom 19  
    Lutownic oporowych za parę zł nie polecam, mam z nimi niemiłe doświadczenia.
  • #7 10665808
    Damiann91
    Poziom 9  
    Pierwszy zestaw za "Kup teraz" kosztuje około 40 zł, ale myślę, że i tak się opłaca. A co do lutownicy, to chyba zdecyduje się na Solomona.
  • #8 10666122
    tehaceole

Poziom 28  
    Ocena: 212
    Temat o lutownicach: LINK (założony również przez początkującego, więc może przyda Ci się garść informacji tam zawartych).
    Konto firmowe:
    ST - SYSTEM
    Maszkowo 24 B, Maszkowo, 75-558 | Strona WWW: www.stsystem.pl
  • #9 10666731
    Damiann91
    Poziom 9  
    ja szukam czegoś w granicach 50zl,
  • #10 10666826
    serwis
    Poziom 37  
    Ocena: 267
    Damiann91 napisał:
    Witam chcę zacząć przygodę z elektroniką. I myślę nad zakupem podstawowych narzędzi.

Pomyśl o zakupie stosownej literatury- jest to niezbędne w " majsterkowaniu". Żebyś później nie zadawał głupich pytań w stylu" jak podłączyć LED do źródła zasilania". :wink:
  • #11 10666983
    Damiann91
    Poziom 9  
    To moze dodam ze jestem studentem Elektrotechniki i troszkę teorii załapałem tylko wlasnie jak to na studiach jest problem z praktyka i samemu chce cos majsterkować ;)
  • #12 10667041
    tehaceole

Poziom 28  
    Ocena: 212
    A, że tak zapytam, który rok studiów? Bo na mojej uczelni to oprócz zajęć laboratoryjnych, ćwiczeń itp. mieliśmy bodaj na 3 roku również projekty polegające na samodzielnym opracowaniu urządzenia:
    - założenia od wykładowcy
    - schemat
    - projekt pcb
    - złożenie prototypu (dowolna metoda wykonania SAMODZIELNIE płytek)
    - badanie prototypu na laboratorium
    - przygotowanie dokumentacji urządzenia

Jak to mawiał mój wykładowca, Pan dr inż. S. Dziura: "w studiowaniu najważniejsze są dupogodziny spędzone nad opracowaniem teoretycznym, praktyka przyjdzie z czasem..." :) I dawaj całeczki liczymy :):):) ehh piekne czasy :)
    Damiann91 napisał:
    troszkę teorii załapałem
    wybrałeś kierunek studiów, na którym "troszkę teorii" niestety nie wystarczy. Chwała Ci za to, że chcesz coś samodzielnie majsterkować, wiele osób na tych kierunkach o tym zapomina a wręcz traktuje to jak największe zło. Miej jednak na uwadze, że porada:
    serwis napisał:
    Pomyśl o zakupie stosownej literatury- jest to niezbędne w " majsterkowaniu". Żebyś później nie zadawał głupich pytań w stylu" jak podłączyć LED do źródła zasilania".
    jest jak najbardziej na miejscu i jej Autor z pewnością nie chciał Cię nią urazić :)
    Konto firmowe:
    ST - SYSTEM
    Maszkowo 24 B, Maszkowo, 75-558 | Strona WWW: www.stsystem.pl
  • #13 10667170
    miki24504
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam! Ja posiadam lutownice transformatorową polskiej firmy tex o mocy 100W i bardzo dobrze mi się nią pracuje. Nagrzewa się bardzo szybko. Grot łatwo wymienny można go zrobić samodzielnie ze zwykłego drutu miedzianego lub kupić w zwykłym sklepie elektrycznym. Oto przykładowy link:
    http://allegro.pl/lutownica-transformatorowa-tex-100w-led-i2188821002.html
  • #14 10667177
    Artur_97
    Poziom 19  
    Lutola też jest Polska, lepiej leży w dłoni, szybko się nagrzewa i jest niezawodna.
  • #15 10667179
    Damiann91
    Poziom 9  
    tehaceole napisał:
    A, że tak zapytam, który rok studiów? Bo na mojej uczelni to oprócz zajęć laboratoryjnych, ćwiczeń itp. mieliśmy bodaj na 3 roku również projekty polegające na samodzielnym opracowaniu urządzenia:
    - założenia od wykładowcy
    - schemat
    - projekt pcb
    - złożenie prototypu (dowolna metoda wykonania SAMODZIELNIE płytek)
    - badanie prototypu na laboratorium
    - przygotowanie dokumentacji urządzenia

Jak to mawiał mój wykładowca, Pan dr inż. S. Dziura: "w studiowaniu najważniejsze są dupogodziny spędzone nad opracowaniem teoretycznym, praktyka przyjdzie z czasem..." :) I dawaj całeczki liczymy :):):) ehh piekne czasy :)
    Damiann91 napisał:
    troszkę teorii załapałem
    wybrałeś kierunek studiów, na którym "troszkę teorii" niestety nie wystarczy. Chwała Ci za to, że chcesz coś samodzielnie majsterkować, wiele osób na tych kierunkach o tym zapomina a wręcz traktuje to jak największe zło. Miej jednak na uwadze, że porada:
    serwis napisał:
    Pomyśl o zakupie stosownej literatury- jest to niezbędne w " majsterkowaniu". Żebyś później nie zadawał głupich pytań w stylu" jak podłączyć LED do źródła zasilania".
    jest jak najbardziej na miejscu i jej Autor z pewnością nie chciał Cię nią urazić :)

jestem na drugim roku, i u nas w Lublinie jest tak samo ćwiczenia albo labolatoria na których siedzi się i aby spisuje dane z mierników, a własnie ze takie studiowanie nie ma głębszego sensu chce chce trochę praktyki sam dla Siebie złapać to i wtedy czasami teorie jest lepiej pojąć ;))

Dodano po 13 [minuty]:

czyli z komentarzy wynika ze taka do majsterkowania lepsza będzie transformatorowa a nie oporowa??

Co Panowie sądzicie o tym zestawie:
    http://allegro.pl/mega-zestaw-lutowniczy-lutownica-60w-akcesoria-i2117567862.html
  • #16 10667307
    Artur_97
    Poziom 19  
    Chińszczyzna jak wszystko w tej cenie, kabelek cieniutki bardzo łatwo go urwać, platik badziewnej jakości jak za długo lutujesz to lutownica się po prostu... stopi...
  • #18 10667357
    Artur_97
    Poziom 19  
    Wygląda porządnie, według mnie warta tej ceny. Chociaż ja nie chwalę sobie grotów przykręcanych taką ,,nakrętką" bo ciężko ją dobrze dokręcić i grot może wypadać, wolę na zwykłą śrubkę.
  • #19 10667494
    serwis
    Poziom 37  
    Ocena: 267
    Damiann91 napisał:
    To moze dodam ze jestem studentem Elektrotechniki i troszkę teorii załapałem tylko wlasnie jak to na studiach jest problem z praktyka i samemu chce cos majsterkować

I to jest właściwa odpowiedź. A na dodatek, jak polubisz elektronikę, i będziesz podchodził do tematu z chęcią a nie z musu, to pewnie w przyszłości będą z Ciebie ludzie.

Co do lutownicy- nie angażuj się w żadne transformatorówki i inne "wynalazki".

Jak chcesz sie nauczyć porządnie lutować ( a jest to duża sztuka w chwili obecnej), to kup lutownicę grzałkową, z wymiennymi grotami żelazowanymi, np. coś z Pensola lub Solomona, lub podobne.

Nie musisz zakupić nowej, możesz używaną- byle by miała dostęp do wymiennych grotów. Np. do Solomona bardzo dobrze pasują groty od Wellera- a przy Twoim wykorzystaniu zestaw grotów to wystarczy na dwa pokolenia :D
    I posłuchaj rady starego praktyka serwisanta- a nie bedziesz miał problemów.
  • #20 10667570
    Damiann91
    Poziom 9  
    WIELKIE DZIĘKI serwis własnie zamówiłem ta solomona za 37zł
  • #21 10668945
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #24 10691533
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #25 10693086
    szympek;)
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Nie gorszy nie będzie. Oryginał też działa na tej samej zasadzie (ściemniacza)...
    Co do zestawów narzędzi to ze szczypiec przydadzą ci się tylko te małe cążki do obcinania...

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono wybór lutownicy i narzędzi dla początkującego elektronika. Użytkownicy zalecają zakup lutownicy oporowej o mocy 30W-40W, z modelami takimi jak Pensol SR965B oraz transformatorowej, np. Tex 100W. Wskazano na znaczenie wymiennych grotów oraz jakości narzędzi, sugerując unikanie tanich modeli. Użytkownicy polecają również zestawy narzędzi precyzyjnych oraz podstawowe akcesoria, takie jak cyna, kalafonia, odsysacz do cyny i gąbka do czyszczenia grotu. Wskazano na przydatność literatury dotyczącej elektroniki oraz praktyczne doświadczenie w majsterkowaniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA