logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

problem z podłączeniem komputera z routerem tp link

Nicco_Martin 04 Lut 2011 23:26 4781 11
REKLAMA
  • #1 9104901
    Nicco_Martin
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    jak podlaczam router(kabel od internetu do routera a z routera do komputera)to mi nie dziala wcale internet w polaczeniu lokolnym gasna mi wszystkie adresy ip bramki .... a jak to ustawie to siec publiczna mi nie dziala i tak w kolo jak nie jedno to drugie ...mapa sieci w centrum sieci i udostepniania w windows 7 wyglada tak:komputer-siec publiczna-internet(polaczenie lokalne)tak czy siak nie da sie zrobic zeby dzialal internet gdy jest podłaczony router przez co nawet nie moge go skonfigurowac w sieci...nie znam sie na routerach jak to zrobic?
  • REKLAMA
  • #2 9104922
    among
    Poziom 31  
    Ocena: 99
    A czy w routerze wpisałeś już nazwę użytkownika i hasło żeby korzystać za jego pomocą z internetu?
  • #3 9104933
    Stanisław2003
    Poziom 28  
    Ocena: 50
    Mam wrażenie,że cos pomyliłeś.Kolejność powinna być następująca-1 ->internet->2 router (i konfiguracja)- >> po routerze komputery podłączone kablem lub przez wifi lub jedno i drugie wedle życzenia.Jeeli jest to neostrada to hasło i login oraz inne parametry połączenia muszą byc ustawione w ruterze poprzez www.Jeżeli inny dostawca to jego prametry połączenia- na przykład ip,podsieć,sdrsy DNS.
  • REKLAMA
  • #4 9105506
    Nicco_Martin
    Poziom 9  
    z tego co zrozumialem w instrukcji obslugi to podlaczam router i wchodze na strone o nazwie wartosci mojego ip np http /183.234.23........ i tam konfiguruje router ale jak go mam skonfigurowac jak nie dziala internet??a jak jest nie podlaczony router to jak sie wejdzie na ta strone to sie nie da podobno go skonfigurowac
  • REKLAMA
  • #5 9105572
    Stanisław2003
    Poziom 28  
    Każde urządzenie w sieci ma swój unikalny numer IP.Numery IP nie maja prawa się dublować.Z tego wynika,że numer IP rutera oraz Twojego komputera i i nnych powinny być różne.Rutery najczęściej mają numer 192.168.1.1 albo cos koło tego -to jest w instrukcji.Nie myl internetu z siecią lokalną.Internet będziesz miał dopiero po skonfigurowaniu rutera.Sieć i połączenie komputerów w sieci nie potrzebuje internetu tylko odpowiedniego protokołu transmisji .W naszym przypadku tcp/ip.

Dodano po 1 [minuty]:

Jest mnóstwo na ten temat w sieci.Skoro rozmawaiasz to masz jakiś internet.Wszystko z detalami jest dokładnie opisane.Zmus się i pogogluj trochę.
  • #6 9105831
    Nicco_Martin
    Poziom 9  
    tak jak pisalem na poczatku uzupelniam protokol internetowy tcp ip v4 i jak przyciskam ok to sie wszystko samo kasuje i nie laczy z internetem wpisywalem tez ip a bramki od routera ale to samo a mam internet tylko wtedy gdy kabel od internetu jest podlaczony bezposrednio pod komputer dlatego moge napisac na forum

Dodano po 1 [minuty]:

internet mam radiowy:|
  • #7 9106661
    Stanisław2003
    Poziom 28  
    Zaczynamy bez sensu rozmawaiać.Masz nawiązać połaczenie z ruterem.Chyba nie czytasz zbyt dokładnie co Ci pisałem.Spróbuję jeszcze raz i nie wracajmy do tego jeżeli nie potrafisz tylko popros kogos aby ci to ustawił.

A więc:
    1 Sprawdz jaki ip ma ruter domyślnie- opisane jest to na pewno w instrukcji obsługi rutera.Często jest to 192.168.1.1 ale może być inny ale z tego zakresu.

2 karta sieciowa w kompie ma być ustawiona na taki sam zakres numerów ip oraz na taką samą maskę ip.Czyli jeżeli na przykład ruter ma numer ip192.168.1.1 i maskę 255.255.255.0 to komputer ustawiasz na numer ip 192.168.1.2 i maskę na 255.255.255.0 .Dane podałem przykładowe.

Łączysz ruter skrętką bezpośrednio z kartą sieciową komputera.Kiedyś potrzebny był przeplot teraz karty siciowe same sie skonfigurują jeżeli chodzi o połączenie - ale ip trzeba wpisać ręcznie jak wyżej

Uruchamiasz IE,Operę, Firefoxa czy co tam masz w kompie jeżeli idzie o przeglądarkę.

wpisujesz w pasku adresu przykładowy adres rutera 192.168.1.1 - logujesz się także domyślne dane to przeważnie admin-admin

W ruterze wpisujesz dane providera lub hasło i login w przypadku neostrady

Ustawiasz w ruterze aby DHCP było włączone
    Ustawisza w karcie kompa aby przyjmował dane z serwera DHCP

Teraz łączysz kabel telefoniczny do rutera .Pozostałe komputery łączysz z ruterem albo kablem albo przez wifi.

Mniej więcej to powinno zakończyc problem.
  • REKLAMA
  • #9 9106880
    Nicco_Martin
    Poziom 9  
    zrobilem tak i sie zalogowalem na router ale to nie koniec moich problemow jaki adres bramki wpisac w protokole i jaki wpisac dla routera gdy jestem zalogowany i na koncu wybieram stale ip ??
  • #11 9110378
    Nicco_Martin
    Poziom 9  
    w protokole karty wpisuje według instrukcji
    ip 192.168.1.2
    maska 255.255.255.0
    brama 192.168.1.254
    serwery dns takie jak mam w umowie u dostawcy internetu
    lacze sie z tp link http/192.168.1.1(w instrukcji jest napisane zeby wpisac /192.168.1.254 ale wtedy sie nie laczy )ustawiam wszystko i wychodze i dalej mam problem z polaczeniem lokalnym bo jak wpisuje te wszystkie adresy to przed polaczeniem lokalnym mam siec niezidentyfikowana biore zeby rozwiazac problem to pisze ze protokol dhcp nie jest wlaczony dla karty sieciowej polaczenie lokalne to biore napraw i jak jest juz wlaczone to w polaczeniu lokalnym kasuja sie wszystkie adresy ip bramki ...zajebist* sprawa
  • #12 9110485
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1100
    Nicco_Martin - Regulamin Cię nie obowiązuje? - Posty i tytuł do korekty (pkt 11, 11.1, 15).
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem routera TP-Link do komputera, co skutkuje brakiem dostępu do internetu. Po podłączeniu routera i konfiguracji, użytkownik nie może uzyskać połączenia lokalnego, a adresy IP są usuwane. Użytkownicy sugerują, aby sprawdzić ustawienia IP routera, upewnić się, że komputer ma unikalny adres IP w tym samym zakresie, oraz skonfigurować router przez przeglądarkę, wpisując domyślny adres IP (zwykle 192.168.1.1). Wskazówki obejmują również ustawienie WAN na dynamiczny IP oraz włączenie protokołu DHCP na karcie sieciowej. Użytkownik podaje konkretne adresy IP i maski, ale nadal napotyka problemy z połączeniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA