Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Antena dla radia FM. Kenwood nie odbiera stacji radiowych.

karola44-81 06 Lut 2011 11:06 5895 16
  • #1 06 Lut 2011 11:06
    karola44-81
    Poziom 27  

    Witam.
    Walczę już tydzień z poprawieniem odbiory radia w Xsarze Picasso.
    Oryginalne radio + świński ogonek w dachu-nie grało
    Wymontowałem antenę z dachu i w jej miejsce zamontowałem antenę od CB.
    Od razu zmieniłem radio oryginalne na Kenwooda z poprzedniego samochodu. Do kompletu przykleiłem na szybie antenę wewnętrzną. Nie gra w ogóle.
    W poprzednim samochodzie zamontowana była antena Unicon , z masztem ok 80 cm na tylnym lewym błotniku ( Opel astra F) Antena bez wzmacniacza, normalny bacik z kablem 75 Ohm . Wspomniany Kenwood na tamtej antenie grał bardzo dobrze.
    Więc i w nowym samochodzie zrobiłem podobnie. Na przodzie dachu zrobiłem otwór i przykręciłem oryginalną podstawę anteny zdemontowanej z tyłu.

    Dokręciłem do tej podstawki bat o długości ok 80 cm.

    Nie stosowałem żadnych wzmacniaczy. Kabel 50 Ohm H155 porządnie przylutowany. Porządnie oprawiona wtyczka antenowa. No i jakiś postęp jest. Radio coś odbiera, ale i tak mu daleko do poprzednich osiągów.
    Możecie mi powiedzieć co jest nie tak?
    Nie jestem zwolennikiem stosowania wzmacniaczy- może powinienem, ale wolę unikać tego typu rozwiązań.
    Ponieważ mam już otwór w dachu antena FM musi tam zostać.
    Tu mam 2 pytania.
    1. Czy zastosowanie kabla 50 Ohm to dobry pomysł?. Poprzednio chcąc zmienić kabel w instrukcji od radia znalazłem zapis że antena powinna być 75 Ohm. Czy miało by to aż tak niepożądane skutki na odcinku max 3 m?
    2. Jeżeli nie ma innego sposobu doszedłem do wniosku, że jako antenę FM użyje antenkę od CB, a konkretnie LEMM AT 900.

    Można dostać za ok 35 zł używkę. Czy taki zabieg będzie dobry? Ma to też plus w postaci główki DV, która ładnie się przykręca do dachu i jest dużo bardziej pewna montażowo niż ta oryginalna.
    Podsuńcie mi proszę jakiś sposób, ja już wymiękam.
    Pozdrawiam Karol.


    Obrazki należy zamieszczać na serwerze forum: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595877.html
    Proszę poprawić. [Mirek Z.]

    0 16
  • #2 06 Lut 2011 18:04
    merolPL
    Poziom 27  

    Antena od CB nie nadaje się do takiego typu rozwiązań ponieważ jest przystosowana do innych częstotliwości

    0
  • #3 06 Lut 2011 18:09
    karola44-81
    Poziom 27  

    No tak coś czułem, ale wiesz tonący wszystkiego się chwyta.
    To w takim razie jak rozwiązać problem słabego odbioru stacji radiowych.
    W mojej okolicy sygnał jest z nadajnika na św. Krzyżu:
    rmf-88,2MHz, ZET 105,3MHz, Kielce 101,4MHz.
    Nawet włożenie pół metrowego przewodu , czy zwykłego śrubokręta w gniazdo antenowe radioodbiornika daje dużo lepsze efekty , niż zamontowana na dachu 80 cm antena.

    0
  • #4 06 Lut 2011 18:20
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda

    1. Przewód ma być o odpowiedniej impedancji.
    2. Radio jest w pełni sprawne? Podstaw na próbę w jakimś innym aucie.
    3. Zdemontuj antenę, radio i podłącz to na stole. Zadbaj o poprawne połączenie masy w antenie. sprawdź, czy pracuje to poprawnie.
    4. Zadbaj o porządne umasowienie podstawy anteny w aucie.

    1
  • #5 06 Lut 2011 18:48
    karola44-81
    Poziom 27  

    Błażej radio 100% pewne, jeszcze tydzień temu pracowało w starej Astrze z anteną bez wzmacniacza też o długości ok 80 cm.
    Po kolei:


    Jak podłączałem antenę klejoną do szyby to najpierw w garażu zawiesiłem tą antenę na lusterku. Grał dość dość. Następnie do wzmacniacza podałem +12V, zaczęło pięknie łapać wszystko. Ucieszony, że coś z tego będzie zacząłem wszystko składać. Po zamontowaniu zonk- tylko szum, a automatyczne szukanie stacji w ogóle nic nie dawało. Wymontowałem radio włożyłem sondę od miernika do gniazda antenowego- GRA wszystko.

    Wobec tego uznałem, że nie pozostaje nic innego jak długa antena na dachu, porządnie przykręcona. Jak pomyślałem tak zrobiłem- dalej nie jestem zadowolony. Antena jakoś działa bo jak odkręcę bat to w ogóle nic nie odbiera, a jak dokręcę bat to coś tam łapie.
    Połączenia antenowe solidnie polutowane. Wszystko sprawdzone omomierzem, zwarć i uszkodzeń kabla nie ma, przejścia na żyle gorącej są, oplot też przewodzi . Sprawdzałem przejście między masą samochodu, a masą wtyczki antenowej- JEST!
    Wszystko zmontowane na stole- Działa! Zamontowane tak jak powinno być na samochodzie- jest problem.

    Z tego wszystkiego pozostaje jedynie wymiana kabla antenowego na taki 75 Ohm.

    Jeszcze jedno. Oryginalnie ta antena, a właściwie podstawa miała zamontowany jakiś układ elektroniczny- pierwszy pomysł- wzmacniacz, ale nie było żadnego przewodu zasilającego- może to separator? Oglądałem to , sporo SMD, ale oprócz kondensatorów i rezystorów jest jeden lub dwa tranzystory. Ale po co skoro nie ma zasilania pociągniętego.
    Nie zmienia to faktu, że przecież powinno to wszystko grać na antenie 80 cm, skoro na zwykłym śrubokręcie radio gra.
    Łapy opadają!

    Dodano po 2 [minuty]:

    Ten układ elektroniczny jest wymontowany. Antena skręcona solidnie przez dach do kabla antenowego.

    0
  • Pomocny post
    #6 06 Lut 2011 18:58
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Ta elektronika, pewnie wzmacniacz, mogła być zasilana po gorącej żyle.
    Jak masa bezpośrednio na radioodbiorniku i w kostce?
    Podłączałeś jakąś inną antenę?
    Spróbuj jeszcze puścić sygnał z bata na żyłę poprzez jakiś kondensator (tak, jak to jest w zwrotnicach i separatorach).

    0
  • Pomocny post
    #7 06 Lut 2011 18:58
    sławek111
    Poziom 17  

    Moim zdaniem popełniłeś gdzieś gafę. Nie wiem czy ten kabel to wymieniłeś, ale raczej zacznij to wszystko od nowa,szukanie pomyłki zajmie więcej czasu. Jeżeli chodzi o anteny na dachu to one muszą działać, no a jeśli chodzi o wzmacniacze to muszą być te zamontowane od razu w podstawie anteny i wtedy jest bajka. Pozdrawiam i walcz.

    0
  • #8 06 Lut 2011 19:03
    sławek111
    Poziom 17  

    Ej ty korzystasz ze starej podstawy?

    0
  • #9 06 Lut 2011 19:15
    karola44-81
    Poziom 27  

    Być może to wzmacniacz- nie wiem. Od początku było założenie- bez wzmacniacza.Więc go tam nie wkładałem.
    Nie rozumiem : "Jak masa bezpośrednio na radioodbiorniku i w kostce?"

    Pewnie chodzi ci o mój wcześniejszy opis z masą i omomierzem.
    Ogólnie chodzi o to, że antena przykręcona do dachu ma dobre połączenie masowe.
    Inna antena- no tak. Podłączona była taka:
    http://files.myopera.com/karola44-81/albums/6075802/02022011262.jpg
    Ta ze wzmacniaczem, dopóki trzymałem ją w ręce, lub wisiała na lusterku ok, po zamontowaniu- przestało grać.
    Podłączałem to radio także pod oryginalną antenę zanim ją zdemontowałem, także nie grało to dobrze. No i na końcu antena zrobiona ze śrubokręta i na tym gra zdecydowanie lepiej.
    żeby nie było- pierwszym pomysłem było wyciągnięcie ok 3 metrów przewodu od radia w pobliże przedniej szyby i zrobienie z tego anteny. Też nie działało jak potrzeba. Wygląda na to, że radio nie chce odbierać gdy zamontuje je w konsoli środkowej.

    Sławek kabel antenowy do wtyku i podstawy antenowej montowałem na stole w warsztacie. No już nie jeden raz walczyłem z takim czymś. Wiem jak należy polutować gorącą żyłę i ekran przewodu koncentrycznego.

    Wygląda na to, że nie dany jest dobry odsłuch radia w tym samochodzie. Skazany jestem na CD i CB- te grają bardzo dobrze :)

    Dodano po 1 [minuty]:

    Tak, korzystam ze starej podstawy. Zmieniłem do niej tylko inny bat. Czyżby ta podstawa miał wylądować w koszu?

    0
  • #10 06 Lut 2011 19:47
    sławek111
    Poziom 17  

    No oczywiście wyrzuć te antyki. Jedź jutro do sklepu typu Lp Elektronik i kup nową antenę najlepiej ze wzmacniaczem,tylko pamiętaj że będziesz musiał pociągnąć zasilane. Jeżeli chodzi o anteny te przyklejane do szyby to zło konieczne. Zazwyczaj montuje je tylko wtedy gdy miejsce oryginalnej zastępuje CB. Ale sprawne też muszą działać.

    0
  • #11 06 Lut 2011 20:03
    karola44-81
    Poziom 27  

    Taaaaaaaaaaaaa jedź do sklepu i kup. Myślisz, że nie byłem. Chciałem kupić zwykłą antenę najlepiej bez wzmacniacza o długości właśnie 70-100 cm. Nawyciągali różności, a ja im mówię, że potrzebuję antenę, a nie wyrób antenopodobny. Zgadnij co mi w 4 sklepach powiedzieli :)
    A nie będę Cię dręczył i napiszę: Idź Pan do biedronki, albo na stację benzynową to tam kupisz antenę do samochodu :) .

    Skoro tak piszesz to mam wobec tego prośbę. Znasz np. na allegro sprawdzonego sprzedawcę, albo jakiś inny e-sklep gdzie mógłbyś mi polecić konkretną antenę ze wzmacniaczem, dającą sie zamontować w dachu z otworem 10mm i która zamknie się w kwocie 30-50 zł?
    Zasilanie do wzmacniacza- nie widzę problemu, jeżeli twierdzisz, że będę zadowolony.
    Piszę poważnie i proszę o pomoc i wskazanie konkretnej sprawdzonej anteny.
    Czy np. wyroby Unicon są godne polecenia np. :
    Asp-32.01
    AAS 4.03
    lub tego typu?

    0
  • #12 06 Lut 2011 20:19
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Radio powinno poprawnie działać na dobrze zamontowanej, sprawnej antenie. Jeśli tak nie jest, to jest problem z którymś z komponentów, w tym z instalacją zasilania radia (problemy z masą).

    Dodano po 26 [sekundy]:

    Radio powinno poprawnie działać na dobrze zamontowanej, sprawnej antenie. Jeśli tak nie jest, to jest problem z którymś z komponentów, w tym z instalacją zasilania radia (problemy z masą).

    Ps. Do autora: zamieść POPRAWNIE zdjęcie!

    0
  • #13 06 Lut 2011 20:27
    sławek111
    Poziom 17  

    No wiesz pracuje na serwisie a obok mamy sklep więc zamawianie towaru to nie moja
    sprawa. No ale pytasz to poszukaj na przykład w BOWI lub PROLECHU. W tym pierwszym mają tego najwięcej wybierz najdroższą i jakiś czas pochodzi, tylko nie dociągaj za mocno nakrętki, wiesz chińska stal. Te oryginalne to tylko w salonach,
    ale cena to hoho.

    0
  • #14 06 Lut 2011 20:30
    karola44-81
    Poziom 27  

    A widzisz- wszystko chińska precyzja. I niestety też nie mam 100% pewności, że będzie działać.

    0
  • #15 06 Lut 2011 20:45
    sławek111
    Poziom 17  

    Słuchaj jesteś dziwny szukasz anteny za psie pieniądze i oczekujesz gwarancji jak
    na garnki Zeptera. Więcej nie mogę Ci pomóc gdybyś mieszkał w okolicy to bym powiedział przyjedź. A jeśli chodzi o rynek to jeszcze parę lat i wszystko będzie chińskie.

    0
  • Pomocny post
    #16 06 Lut 2011 20:59
    merolPL
    Poziom 27  

    Jeżeli chodzi o chińszczyznę to nawet jak będzie wyprodukowane gdzie indziej, to i tak podzespoły będą chińskie. A co do radia to sprawdź poprawne podłączenie masy w antenie, daj przewód o odpowiednim oporze lub jeszcze raz wszystko wymontuj i sprawdź poza autem.

    0
  • #17 07 Lut 2011 16:16
    karola44-81
    Poziom 27  

    Wymontowałem wszystko jeszcze raz. Posprawdzałem, złożyłem tym razem z płytka PCB która była oryginalnie z anteną. Wcześniej płytkę przelutowałem profilaktycznie. Kabla nie zmieniałem. O dziwo tym razem jest dobry odbiór.
    Dziękuje za okazaną cierpliwość i pomoc. Temat uważam za rozwiązany.
    Pozdrawiam.

    0