logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Golf II 1.8 GT 90KM LPG - spadek mocy, dławienie na 3 biegu, zapach paliwa

bartekb85 06 Lut 2011 16:41 5041 13
REKLAMA
  • #1 9112280
    bartekb85
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam problem wygląda tak, ze autko w ostatnim czasie dużo straciło na mocy,na mniejszych biegach nie jest to odczuwalne,ale już na 3 biegu przy dodaniu gazu zaczyna się dławic(dzieje się to na gazie jak i benzynie tylko na gazie dużo bardziej), słychać go głośniej jakby tłumik był dziurawy i czuć w aucie benzynę czy tam gaz, tłumiki dwa wymieniłem te od końca , wychodzi na to ze może bliżej silnika kolektor itp.Tylko czy od tego tak by stracił na mocy a nie powinien być mocniejszy?? Dodam ze mam odłączony ten niebieski czujnik od temperatury bodajże , gdyż gdy jest podłączony to wchodzi na bardzo wysokie obroty.
  • REKLAMA
  • #2 9112315
    ogur3k
    Poziom 33  
    Ocena: 158
    Zawalony katalizator + "Dodam ze mam odłączony ten niebieski czujnik od temperatury bodajże , gdyż gdy jest podłączony to wchodzi na bardzo wysokie obroty."
    Proszę 50zł za diagnozę, dziękuje do widzenia ;]
    Jeżeli chce Pan naprawić to, możemy się umówić na następną wizytę.
  • #3 9112794
    bartekb85
    Poziom 10  
    Dziękuje za diagnozę:) Stawiam na ten katalizator, gdyż ten czujnik miałem od roku odłączony i chodził normalnie.Jutro postaram się pogrzebać tylko bez kanału trochę trzeba się namęczyć.Zastanawiałem się nad sonda tylko sam nie wiem czy owa posiadam.
  • #4 9112964
    ogur3k
    Poziom 33  
    Tak dla picu wrzucili ten czujnik, niech se siedzi i nic nie robi, a co tam...
    Sondę masz. Jak spalanie i osiągi? Filtry oczywiście wymienione, świece też mają jakiś w miarę normalny przebieg?
  • REKLAMA
  • #5 9113396
    bartekb85
    Poziom 10  
    Nie no miałem wymienić czujnik tylko pól roku na bezrobociu i szukałem najtańszej opcji a jesli wczesniej tak chodzil to pozostawilem:) do świec wstyd się przyznać ale gdzieś od 50 tys nie wymieniane oprócz jednej , gdyż niedawno padła, z filtrem powietrza skończyło się na wytrzepaniu go i włożeniu z powrotem.Co do spalania to na moje wzrosło z 10 do 12-13 litrów gazu przy spokojnej jeździe bo o innej nawet nie ma mowy.
    Ogólnie wrak się robi i nie potrzebnie zawracam głowę
  • #6 9113632
    ogur3k
    Poziom 33  
    Faktycznie, koszt za świece paskudny. W porywach 40zł a po co wymieniać, lepiej się dziwić że 1.8 tyle żre i zajechać silnik.
    Filtr powietrza wytrzepałeś? Genialnie. Miłego śmigania. Aaaa, nie zapomnij wytrzepać dywanika z kibla.
    Ręce opadają.
    Jak już masz taki szacunek do tego samochodu, wyjmij filtr powietrza i zrób jazdę próbną. Zapchany katalizator poznasz po tym że przy przegazowaniu więcej spalin ucieka na łączeniach i dziurach tłumika niż przez końcówkę wydechu. Taki trochę lipny sposób ale w miarę szybki prosty a przede wszystkim tani, co?
  • #7 9114065
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 9114088
    bartekb85
    Poziom 10  
    nie no aż taki sadysta nie jestem , ale zawsze znalazło się coś ważniejszego do wymiany, alternator rozrusznik , amorki a podstawy jak świecę się olewało jak chodziło,...jutro ten katalizator sprawdzę przy okazji kolektor , no te swiece mu sprawie:p
  • Pomocny post
    #9 9114174
    ogur3k
    Poziom 33  
    W kolektorze wydechowym nie ma co się popsuć. Kawał żelastwa, rurki tylko. Za to dalej robi się ciekawie...
  • #10 9116843
    bartekb85
    Poziom 10  
    Sprawdziłem ten katalizator i był w środku popękany... wywaliłem z niego wszystko założyłem, i moc powróciła . tylko czy można tak jeździć i nie spowoduje to nic?? czujnik wymienię na dniach i wtedy stwierdzę czy spalanie zmalało ..ale już mogę dziękować za pomoc::)
  • #11 9117065
    ogur3k
    Poziom 33  
    A 50zł za diagnozę to co? :D Haha, nie no, żartuję przecież ;)
    Wnętrze katalizatora skupują, tak na przyszłość. Rozumiem że nie chcesz inwestować kasy w nowy katalizator, a teraz zostawiłeś samą puszkę?
    Różne samochody różnie na to reagują, u jednego moc wzrośnie i spalanie spadnie a u drugiego na odwrót ;) Najlepiej to wspawać do środka rurę o średnicy takiej jaka jest reszta wydechu....
  • #12 9117252
    bartekb85
    Poziom 10  
    Tak sama puszka , o wspawaniu myślałem przed wstawieniem go ale po sprawdzeniu zrezygnowałem, zbyt dużo mnie nerwów kosztowało odkręcenie go a w ostateczności upiłowanie śrub , wymienię filtr i czujnik i niech kolejne 7 lat wozi:p
  • REKLAMA
  • #13 9117290
    ogur3k
    Poziom 33  
    Nie denerwuje Cię ten dźwięk? Takie metaliczne buczenie... Jak wywaliłem w Renówce to oszaleć można było, rurka załatwiła sprawę.
    W razie co, obudowę kata musisz zostawić bo inaczej problemy na przeglądzie.
  • #14 9117600
    bartekb85
    Poziom 10  
    Trochę głośniej jest ale jak na razie musi być najważniejsze żeby woził, na większe remonty przyjdzie czas i wiosna:) Pozdro

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z Golfem II 1.8 GT, który stracił moc, szczególnie na 3 biegu, oraz wydaje głośniejsze dźwięki, co sugeruje uszkodzenie układu wydechowego. Dodatkowo, odczuwa zapach paliwa. Po wymianie tłumików, podejrzewa, że problem może leżeć w katalizatorze lub kolektorze wydechowym. Użytkownik odłączył czujnik temperatury, co wpłynęło na obroty silnika. Po sprawdzeniu katalizatora, okazało się, że jest popękany, co zostało naprawione poprzez usunięcie wnętrza. Moc powróciła, ale użytkownik zastanawia się nad dalszymi konsekwencjami tej modyfikacji oraz planuje wymianę czujnika i filtra powietrza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA