logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WIN ME i DC++ - brak połączenia Active przez router Dlink

operator2wp 20 Paź 2004 12:46 1388 8
REKLAMA
  • #1 925140
    operator2wp
    Poziom 11  
    Czesc... mam router Dlink i dziele sobie Lan 3 kompy na XP chodzi dobrze ale na trzecim mam Win Me i np nie moge sie polaczyc przez DC++ w polaczeniu Active, a w passivie moge... mam ustawione IP i port w DC++ tak samo ustawilem w routerze aby otworzyl port dla danego kompa... Fachowcy pomozcie ja juz nie moge dac sobie z tym rady...
  • REKLAMA
  • #2 925144
    MlodySiara
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    masz jakies programy zabezpieczajace??zainstalowane na tym komuterze??jak tak to je wylacz a po drugie probowales ustawic automatyczne przydzielanie IP??
    POZDRO
  • REKLAMA
  • #3 925148
    beavis
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Zabezpieczające czyli jakieś firewalle które uniemożliwiają aplikacji dotęp do sieci. Może masz blokowane połączenia wychodzące a przychodzace dostępne.
  • REKLAMA
  • #4 925156
    operator2wp
    Poziom 11  
    Na Win Me nie mam zadnych firewalli... tylko SPYBOT i SPYWAREBLASTER...

ale nawet w tym win ME nie wiem jak zrobic aby pokazala sie ikonka w trayu jak to jest w XP lub 98 ze jest polaczenie internetowe ... czy w me jest takie cos?
  • #5 925205
    operator2wp
    Poziom 11  
    Dodam ze jak podlaczalem bezposrednio internet bez routera to wszystko jest ok... ale jak juz router dzieli net to nie moge sie laczyc P2P....
  • #6 925206
    grzesiox
    Poziom 19  
    Ocena: 5
    PS w 98 i w ME nie ma ikonki w trayu ;)
  • #7 925954
    MlodySiara
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    wiesz mam inna propozycje zmien najlepiej windowsa bo z tego co wiem to w ME sa zawsze problemy z siecia:))
  • REKLAMA
  • #8 926155
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    A może przekierowany port jest identyczny z portem który jest przydzielony innemu komputerowi w podsieci?
  • #9 927438
    operator2wp
    Poziom 11  
    Juz sobie boradzilem.... zle utawilem porty...

bo w routerze mialem tak:

1412 ( IP - pirewszego komputera )
    1412 ( IP - drugiego komputera )
    1412 ( IP - trzeciego komputera )

i jak zmienilem port w trzecim na 1416 to zaczezlo dzialac

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył braku możliwości nawiązania połączenia Active w programie DC++ na komputerze z systemem Windows Me podłączonym do sieci LAN przez router Dlink, podczas gdy na innych komputerach z Windows XP połączenie działało poprawnie. Użytkownik miał poprawnie ustawione statyczne IP i przekierowanie portów w routerze, jednak połączenie Active nie działało, a Passiv działało bez problemu. W dyskusji zasugerowano wyłączenie programów zabezpieczających (firewalli), które mogły blokować ruch sieciowy, oraz sprawdzenie automatycznego przydzielania IP. Użytkownik potwierdził brak firewalli, jedynie obecność Spybot i SpywareBlaster, które nie blokowały połączeń. Problemem okazało się błędne przekierowanie tego samego portu (1412) na trzy różne adresy IP w routerze, co powodowało konflikt. Po zmianie portu na innym komputerze (na 1416) połączenie Active w DC++ zaczęło działać poprawnie. Dodatkowo potwierdzono, że w Windows Me nie ma ikony połączenia internetowego w trayu, co jest normalne dla tego systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA