logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AIWA NSX-F9/CX-NF9K - Brak reakcji, przegrzana dioda D123, szukam schematu

witek1 20 Paź 2004 20:28 2458 9
REKLAMA
  • #1 926095
    witek1
    Poziom 14  
    Ocena: 36
    Mam na stole sprzęcik z przodu NSX-F9 a z tyłu CX-NF9K.
    Usterka polega na braku reakcji po podłączeniu do sieci, znalazłem przegrzaną zenerkę D123, nie mogę odczytać wartości, jest gorąca po właczeniu do sieci, pomiar napięcia na diodzie daje 5,9V.
    2SK2723 sprzwdzone, dla pewności podstawione nowe, okolica sprawdzona.
    Nie Klapie przekaźnikami, nie wiem czego sie przyczepić.
    Może ktoś ma schemat?
  • REKLAMA
  • #2 926429
    HOUSTON
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    odepnij końcówkę mocy. może być uszkodzona i blokuje uruchomienie zasilaczy.
  • REKLAMA
  • #3 926941
    witek1
    Poziom 14  
    Zapomniałem napisać że tranzystory końcowe mcz odpięte.
    Problem tkwi w zasilaczu-ta paląca sie zenerka. Dioda jest sprawna przy pomiarze, po odpięciu zasilacza od reszty wieży, i podniesieniu tej zenerki
    jast ponad 11V na jej punktach lutowniczych, po przypięciu zpowrotem napięcie spada do ok 6V i zenerka sie gotuje :)
    Podejrzewam wzrost któregoś z napięć, ale bez schematu ciężko.
  • #4 927382
    HOUSTON
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    jeżeli ta zenerka jest na 5,6V albo 6,2V i włączyłeś wieżę z podniesioną tą diodą to prawdopodobnie uszkodziłeś procesor. poza tym nie ma na płytce zasilacza chyba tylu części, że nie można je pomierzyć bez schematu.
  • #5 927657
    witek1
    Poziom 14  
    Dzięki za uwagi, ale napisałem że zasilacz był odpięty od reszty. Wiem czym grozi odpięcie zenerki, problem w tym że jej moc admisyjna jest znacznie przekroczona bo męczy się z za wysokim napięciem.
    Elementów istotnie niewiele, ale pomiary nie ujawniają usterki, ponadto ślęczenie nad jedną sztuką nie pozwala naprawić dziesięciu innych, stąd prośba o schemat choćby zasilacza żeby zrozumieć co powoduje wzrost napięcia i szybko uporać się z usterką.
    Może ktoś wie który schemat ściągnąć z elektrody żeby trafić w taki zasilacz?
  • #6 928318
    Marek Matysek
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    Mam tą mapę. Jednakże serwisówka ma kilkadziesiąt stron i nie będę w stanie jej umieścić w całości, ale twój model postaram się zeskanować. Żebyś jednak miał co robić to D123 ma symbol MTZJ16A. Może ją obciążać bezpośrednio Q 105, ale również może się coś dziać z D120 (ten sam typ), jest ona detektorem pojawienia się składowej stałej na wyjściu końcówki mocy. Mniej prawdopodobne, ale nie zaszkodzi sprawdzić D603 (5,1V) przez R627,628 ale to 2X180 om to raczej mały prąd. Poza tym z tego napięcia (chyba) zasilana jest większośc LED-ów na płycie głównej. Na razie tyle jak będę miał skan to może coś wymyślimy.
  • REKLAMA
  • #7 928448
    witek1
    Poziom 14  
    OOO! Mistrzu!
    Oto odpowiedz profesjonalisty.
    Oczekiwałem odpowiedzi tego typu, bo elektronik najlepiej zrozumie elektronika :) .
    Jutro sprawdzę co i jak, a schematu całości mi nie potrzeba, chętnie tylko zasilacz. Aiwę naprawiam pierwszy raz i wiem że potrafią narobić problemu!
    Chętnie pomogę, w zamian mam sporo schematów i innych ciekawostek do caraudio, rtv, samochodówki i innych.
    Witek
  • REKLAMA
  • #8 928810
    Marek Matysek
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    Wrzuciłem schematy na forum. Skan jest trochę chaotyczny ponieważ płachty duże, skaner A4 (grzecznościowy) ale jakość bardzo dobra. Jak skorzystasz to pochwal się, jak będziesz miał pytania to też.
  • #9 930841
    witek1
    Poziom 14  
    Witam. Skorzystałem ze schematów i chyba jestem w domu.
    Wspomniana zenerka była uszkodzona, napięcie zenera spadło do ok 6V a powinno być 16V(dziwne uszkodzenie 8O ), więc zwarcie w gałęzi VM.
    Po wymianie diody na wyświetlaczu bzdury i podświetlone trzy klawisze i nic więcej, żadnej reakcji. Stwierdziłem brak sygnału 0 POWER, więc podejrzenia na procek i okolice.
    Wiem że wada tkwi w błędnym resecie procesora, a co dalej to zobaczymy.
    Bardzo proszę o skan układu reset bo niestety jest obcięty i brak fragmentu.
    Na razie dziękuję a o postępach chętnie powiadomię.
    Pozdrawiam Witek
  • #10 932277
    witek1
    Poziom 14  
    Dla zainteresowanych:
    Reset procesora sprawny, uszkodzony był kwarc 5,76 MHz.
    Obserwacja oscyloskopowa ujawniła zanikające oscylacje.
    Wieża się włącza i realizuje wszystkie funkcje.
    Mam jeszcze usterkę w końcówce mocy, darlington FP1016 pomimo ze przy pomiarze sprawny to wprowadza silne zniekształcenia.
    Wielkie dzięki Marku, bez twego schematu pewnie bym odpuścił, a podszedłem do sprawy ambicjonalnie bo spod mojej ręki rzadko sprzęt wychodzi nie naprawiony :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył wieży AIWA z modelami NSX-F9 i CX-NF9K, która po podłączeniu do sieci nie reagowała. Przyczyną była przegrzana dioda zenera D123 (oznaczona jako MTZJ16A), która przy normalnym obciążeniu wykazywała spadek napięcia do około 6V zamiast nominalnych 16V, co wskazywało na uszkodzenie i zwarcie w gałęzi VM zasilacza. Po odłączeniu zasilacza od reszty układu napięcie na diodzie wzrastało do ponad 11V, a po podłączeniu spadało i dioda się przegrzewała. Sprawdzono tranzystory końcowe (2SK2723) oraz inne elementy w okolicy, bez wykrycia uszkodzeń. Schemat zasilacza został udostępniony, co umożliwiło dalszą diagnostykę. W trakcie naprawy wykryto uszkodzony kwarc 5,76 MHz odpowiedzialny za reset procesora, którego brak sygnału powodował brak uruchomienia wieży. Po wymianie kwarcu wieża zaczęła działać, jednak nadal występowały zniekształcenia w końcówce mocy spowodowane uszkodzonym tranzystorem darlington FP1016, który mimo poprawnych pomiarów wprowadzał zakłócenia. Naprawa zakończyła się sukcesem dzięki dostępowi do schematów i szczegółowej analizie układu zasilacza i procesora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA