logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aiwa NSX-999 (CX-N999HR) – schemat zasilania, napięcia, słabe podświetlenie, brak reakcji

Pawel wawa 18 Sie 2006 15:11 7202 19
REKLAMA
  • #1 2927854
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4430
    Bardzo proszę o pomoc w naprawie tego sprzętu , jest to model CX-N999HR. urządzenie ma bardzo słabo podświetlony wyswietlacz, nie reaguje na większość przycisków, lub reaguje niewłaściwie. Podejrzewam problemy z zasilaniem lub jakieś zwarcie. Nigdzie nie znalazłem schematu do tego modelu (aktywnie urzywam przeglądarki;) ). Podobny wątek byl opisany na forum, lecz nie pomogły mi zawarte w nim informacje. Moje pytanie brzmi: czy ma ktoś może schemat, gdzie dokonać pomiarów napięć i jakie powinny być ich wartości? Zimnych lutów ani przerwanych ścierzek oczywiscie nie ma:)
    P.S. Schematy z elektrody do a999 i s 999 nie pasują ;(

Proszę o sugestie....
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2932889
    Jaś Kula
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 114
    Witam.
    Jeżeli pod wyświetlaczem są miniaturowe kondensatory 10µF/50V to wymień je. Nie pamiętam już dobrze, może są na płytce obok wyświetlacza, oznaczenia chyba C107, C108. Czy jest to wieża Aiwa CX-N999HR czy taka jak w tytule tematu ? Czy też z przodu pisze to co w tytule a na tabliczce znamionowej to co w treści postu?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2935533
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 619
    Jeśli chodzi o słabe podświetlenie to wina kondensatorów jak napisał (Jaś Kula). W wersji NSX-999MKII są oba na płycie poprzecznej względem wyświetlacza. Nie pamiętam czy to były C107 i C108, ale na pewno połączone w szeregu.
    Proponuje poszukać pdf głównego procesora znajdującego się za wyświetlaczem i poszukania, na która nogę podane jest ujemne napięcie wyświetlacza. Po nitce do kłębka dojdziesz do przetwornicy napięcia ujemnego. Poszukaj w moich postach ktoś już o to pytał kiedyś.
    Co do przycisków to proponuje wymianę. Z czasem utleniają się styki i wieża głupieje, np naciskamy AUX a one przełącza się na Tuner, z pilota powinno chodzić normalnie.
  • REKLAMA
  • #4 2936401
    Pawel wawa
    Witam ponownie!
    Dziękuję za podpoiedzi, i infornuję, że są to oznaczenia z tyłu wieży, a z przodu jest oznaczenie NSK-999!
    Najgorsze jest to, że nie mam schematu, słabo świecący wyświetlacz jest tylko jedną z usterek, teraz dowiedziałem się, że ktoś już grzebał w tym sprzęcie, i powiedział, że uskodzony jest procesor. Nie zabardzo się z tym zgadzam, wolałbym najpierw sprawdzić zasilanie, począwszy od trafa. Może któryś z kolegów powie mi co i gdzie powinienem pomierzyć. jeszcze raz dziękuję i proszę o dalsze wskazówki.
    Paweł.
  • Pomocny post
    #5 2936880
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 717
    trzeba sprawdzić jakie jest napiecie żażenia wyświetlacza i jaki ma potencjał względem masy powinien on wynoscić około -27v jak ono jest za małe to często przyczyną są wyschniete elka w zasilaczu coś 100uf chyba 2 sztuki ale piszę to na podstawie ogólnych wiadomości a nie na podstawie konkretnego modelu tak że trzeba szukać
  • Pomocny post
    #6 2938614
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2349
    Może to śmieszne ale czasami wystarczy rozmontować front odkręcic płytkę z wyświetlaczem i po prostu wyczyscic wyświetlacz i plexy od środka bo czasami jest bardzo zakurzone i słabo widac jeżeli oczywiscie kondensatorki podstawione i wszystkie napięcia pomierzone i nie ma ta wieża funkcji dimmer czyli regulacji swiecenia wyświetlacza ale o ile pamiętam to stara Aiwa nie miała tej funkcji.
  • #7 2939902
    Pawel wawa
    Problem polega na tym, że nie wiem gdzie pomierzyć napięcia, nie mam schematu, przeszukałem sieć i nie znalazłem, jedynie strony sklepów z cześciami;( może któryś z kolegów jest bardziej biegły i pomoże mi wyszukać. Procesor na płycie wyswietlacza to: SANYO LC 866432 5819
    Bedę wdzięczny za pomoc:)
  • Pomocny post
    #8 2941457
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 619
    Tu masz pdf'a do procesora
    http://elenota.iele.polsl.gliwice.pl/pdf/Sanyo/lc866432b.pdf
    Poszukaj wyprowadzenia VP i zobacz jakie tam masz na nim napięcie powinno byc ok -20V max -35V.
    Tylko zwarcia nie zrób, bo upalisz jeszcze coś. Najlepiej mierzyć poza układem jak nie masz doświadcznie, aby końcówką miernika nie zewrzeć wyprowadzeń na procesorze.
  • #9 2943474
    Pawel wawa
    Wielkie dzięki za pdf. dla kolegi Samuraj! Jutro wszystko pomierzę. Podam wyniki:)Pozdrawiam:)
  • #10 3305645
    gigamaas
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    witam serdecznie.
    Posiadam wiezyczke AIWA CX-N999EZ

Mój problem skupia sie wokół słabo świecącego wyświetlacza. Czytałem w innych tematach o tym problemie jednak nieznalazłem odpowiedzi pasującej do mojego problemu.

Czytałem o kondensatorach pod wyświetlaczem które miałbym wymienic jednak nie znalazłem na płycie z procesorem owych kondensatorów, następnie zasugerowałem sie odpowiedziami dotyczacymi kondensatorów zaraz przy mostku jednak bez odpowiedniego scheamtu i waszej pomocy nie poradze sobie z tym problemem. Prosze o pomoc
  • #12 3404893
    gigamaas
    Poziom 16  
    Witam serdecznie.
    Dzieki waszej pomocy usunołem usterke zwiazana z podświetleniem i wskazaniem equalizera. Serdecznie dziekuje panowie.

Jedyny problem jaki mi psostał to cicho grający jeden kanał, ale najpierw spróbuje wymienic tranzystor 2SK1094 chociaz nie jestem pewien czy odpowiada za ten układ STK, w przeciwnym razie cała chybryda do wymiany
  • #13 3647982
    skora62
    Poziom 2  
    Witam
    ja mam pytanie odnosnie samego stopnia wzmacniacza tej wiezy, bo z wyswietlaczem juz sobie poradzile wielkie dzieki za pomoc. A odnosnie samego stopnia to mam taki problem ze raz mi jeden kanal gra glosniej a raz ciszej.Z mojej obserwacji wyniklo ze jesli ten niby uszkodzony kanal gra dobrze to mozna zrobic podsluch na malych sluchawkach podlaczajac przewody pod 19 i 20 nozke STk a gdy dzwiek sie samoczynnie sciszy to podlaczajac w ten sam sposob sluchawke wieza sie wylacza tak jak bym jakies male zwarcie zrobil. Czekam na posty POZDRAWIAM
  • #14 3649964
    gigamaas
    Poziom 16  
    Mi sie udało na tyle odrestaurować tą wierzyczke że graja oba kanały. jednak do pewnego stopnia głośności i wtedy trochę pogra i wyłancza sie tak samo jak u kolegi wyżej (czyli tak jakby było jakieś zwarcie)
  • #15 3733043
    bialydaroo
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam.. :) otóż, moim zdaniem problem siedzi w tym: Wieża ma zabzpiecznie przed złym podłączeniem głośników, wiec jeżeli wyłącza Ci sie wieża przy większym podkręceniu regulatora powinieneś sprawdzić przewody głośnikowe.. Pozdrawiam =)
  • #16 3734412
    gigamaas
    Poziom 16  
    Mi sie wydaje że poprstu końcówka jest upalona. bo kable są elegancko polutowane, nawet polaryzacje mają zaznaczoną i zawsze je podłanczam zgodnie... po zatym w kolumnach tez juz wszystko sprawdzałem.... jedyne co może sie tyczyc jeszcze kolumn to ewentualnie upalony głośnik.... grac gra normalnie ale może jednak gdzies tam cewka... kto wie? Zresztą dosyc dlugo słuchałem tej wiezyczki i w porównaniu z WS354 nie dosrasta jej do pięt ( chyba że tak jak mówiłem końcówka jest upalona)
  • REKLAMA
  • #17 3860722
    bialydaroo
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    problem rozwiazany?? bo jakos sprawa ucichła ..:)?
    POZDRAWIAM
  • #18 3862221
    gigamaas
    Poziom 16  
    Nie problemu jeszcze nie rozwiązałem... brak funduszy na nową końcówkę. A jak narazie wsk przejeła honory
    Jak bede miał jakies nowitkie mocne kolumny to sprawdze czy to nie wina moich starych spaceów.

Pozdrawiam serdecznie....
  • #19 4765607
    Marcin1980
    Poziom 23  
    Ocena: 18
    witam, ja mam podobny problem z ta wieza, ciemny wyswietlac problem usuniety, teraz gdy wlaczam wiezyczke wyswietlacz swieci ok, ale po wlaczeniu jej przyciskiem power wszystko zaczyna migac przez okolo 5 sekun i wieza wraca do st-by, widzał moze ktoś podobny problem??
    mam jeszcze jedno pytanie co to za tranzystor k1094 i gdzie go moge dostac??
  • #20 8626484
    arek_m80
    Poziom 1  
    Witam. U mnie tak samo,wyświetlacz słabo świecił. Wymieniłem c 107 i c 108. 2x 10uF/50V. Znajdują się blisko kondensatora 3300uF/75V.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z wieżą Aiwa NSX-999 (CX-N999HR, NSK-999) obejmujących słabe podświetlenie wyświetlacza oraz nieprawidłową reakcję przycisków. Główną przyczyną słabego podświetlenia są wyschnięte kondensatory elektrolityczne 10µF/50V (oznaczenia C107, C108) znajdujące się blisko wyświetlacza lub mostka zasilania. Zalecana jest ich wymiana. Słabe napięcie zasilania ujemnego wyświetlacza, około -27V, może wynikać z uszkodzonych kondensatorów elektrolitycznych 100µF w zasilaczu lub problemów z przetwornicą napięcia ujemnego. Wskazano na konieczność pomiaru napięcia na nóżce VP procesora SANYO LC866432 (dokumentacja PDF udostępniona), gdzie napięcie powinno mieścić się w zakresie od -20V do -35V. Problemy z przyciskami mogą wynikać z utlenionych styków, co wymaga ich wymiany. Dodatkowo zasugerowano oczyszczenie wyświetlacza i plexi od środka. Wątek porusza także kwestie problemów z końcówką mocy i kanałami audio, gdzie przyczyną mogą być uszkodzone tranzystory (np. 2SK1094) lub zabezpieczenia przed zwarciem głośników. Brak jest dostępnego pełnego schematu zasilania dla modelu CX-N999HR, co utrudnia diagnostykę. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami i wskazówkami dotyczącymi lokalizacji i pomiarów napięć oraz wymiany komponentów w celu przywrócenia prawidłowej pracy urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA