logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić zakres głośności w iluminofonii 230V z optotriakiem?

lukego 20 Paź 2004 22:08 4764 5
REKLAMA
  • #1 926394
    lukego
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Najprosztsze co mi się udało wykombinować to Optotriak sterujący triakiem, z kolej LEDem optotriaka steruje sygnała doprowadzony wprost z głośnika przez odpowiedni rezystor. Efekt jest super i znacznie przewyższa zwykłe iluminofonie, które tak nawiasem mówiąc nie wiem po co mają podział na różne częstotliwości, wadą jest mały zakres głośności w którym żarówki migają, w związku z tym należy włączyć optotriak do Triaka poprzez potencjometr. (Mam wzmacniacz TDA 2030 (14W przy 33V) i wszystko chodzi, rezystor(potencjometr) 510 - 3,3kOhma

UWAGA UKŁAD PRACUJE POD NAPIĘCIEM SIECI !!!
  • REKLAMA
  • #2 927729
    Popak
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 270
    Witam
    <Lukiego> A gdzie schemat??
  • REKLAMA
  • #3 928465
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1057
    Idea iluminofonii powstała w XVIII w i polegała na rzucaniu kolorowego światła na ekran w zależności od zawartości w muzyce poszczególnych częstotliwości. Tonom niskim odpowiadał kolor czerwony (też niska częstotliwość) średnie to kolor zielony i niebieskie - wysokie. Były to początki RGB! Słuchając w ten sposób muzyki, że w czasie jej zmian amplitudowych poszczególnych częstotrliwości, słuchacze równocześnie widzieli zmieniające się kolory, przygasające przy cichej muzyce i rozjaśniające się przy silnej a w dodatku o zmieniających się barwach w zakresie całego widma. Dawało to wzmocnienie doznań artystycznych i słuchający byli zachwyceni. Oczywiście było to robione ręcznie. Współczesna iluminofonia ma doskonałe narzędzie do tego celu ale niestety cała zasada tej iluminofonii została zaniedbana. Pojawił się kolorofon z trzema niemiłosiernie migającymi światłami. Nie daje to efektu mieszania barw i powstawania wypadkowych, przez to efekt jest znikomy. Nic więc dziwnego, że nie iwadomo po co stosować podział częstotliwości akustycznych a nawet trzech kolorów reflektorów?
  • REKLAMA
  • #4 930578
    lukego
    Poziom 17  
    Nie znasz się, byłeś kiedyś na dyskotece (?), liczy się to żeby coś mrugało i najlepiej w takt muzyki, a to czy zamruga przy 1kHz czy przy 2kHz to mnie tak obchodzi jak tunelowanie w elektronów z próbki to igły mikroskopu skaningowego.
  • REKLAMA
  • #5 931232
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1057
    No niestety zdarzało się! Z muzyką też zauważyłem, że jest podobnie! Nie ważne czy jest dobra i czysto odtwarzana, tylko ma być GŁOŚNA! Najlepiej ze zniekształceniami.
    Masz rację! NIe znam się i nie rozumię co tu jest do podobania się? Nie napisałem, że się na tym znam, napisałem, żeby nie nazywać tych migających lampek "Iluminofonoą". A na tym to już się znam!
  • #6 934110
    lukego
    Poziom 17  
    Spoko ja też się nie znam, bo chyba nie ma na czym się znać :) Moje rozwiązanie jest raczej mało ambitne, ale w porównaniu do publikowanych na elektrodzie dużo prostsze, a co do elektroniki to jestem jeszcze bardzo malutki i chyba się jeszcze czegoś nauczę...
REKLAMA