logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Iluminofon na 230V raz jeszcze

PC_maniak 06 Wrz 2009 12:38 8441 17
REKLAMA
  • Iluminofon na 230V raz jeszcze

Witam, chciałbym zaprezentować swoją konstrukcję Iluminofonu 3-kanałowego partego o schemat kitu NE111.
    Płytki PCB zaprojektowałem w Eagle'u i wykonałem metodą termotransferu.
    W schemacie dokonałem modyfikacji układu zasilania na monolityczny ze stabilizatorem 7815. Elektronika zasilana jest z transformatora TS5/5 dającym 15,5V/0,3A na wtórnym. Zamiast BC238C użyłem BC547C. Układ wykonawczy to typowa aplikacja producenta triaków BTA06-600C odseparowany galwanicznie od reszty układu za pomocą optotriaków MOC3041 przełączanych w zerze.
    Całość umieściłem w obudowie tworzywowej (jaką miałem) o wymiarach 165x200x65 mm. Na tylnej ściance w prostokątnej plastikowej puszce umieściłem listwę zaciskową do przyłączenia reflektorów zamykaną wciskanym dekielkiem.
    Na przedniej ściance umieściłem potencjometr do regulacji czułości, 4-pozycyjny isostat bistabilny do indywidualnego wygaszania reflektorów i wyłączania urządzenia, gniazdo mini-jack doprowadzające sygnał sterujący, oraz 4 x LED w kolorach R-niskie, G-średnie, B-wysokie tony i sygnalizacja włączenia, jako monitor pracy układu.
    Na triaki i 7815 nałożyłem małe radiatorki, oraz w obwodach triaków zastosowałem bezpieczniki zwłoczne 1,25A oddzielnie dla każdego kanału.
    Iluminofon sprawuje się świetnie. Sygnał akustyczny dostarczany jest przedłużaczem wprost z wyjścia karty dźwiękowej komputera, po rozdzieleniu na wzmacniacz audio lub głośniki komputerowe. Ma wystarczającą czułość a zastosowany filtr bardzo dobrze rozdziela pasmo akustyczne. Monitor diodowy dodaje "skrzynce" życia i sygnalizuje aktualną pracę iluminofonu.

Bezpieczeństwo użytkowania zapewnia galwaniczna separacja na optotriakach mimo to trzeba zachować szczególną ostrożność i postępować jak z urządzeniami energetycznymi, w których występują napięcia i prądy niebezpieczne dla życia. Osoby bez doświadczenia powinny konstruować to urządzenie pod kierunkiem osoby znającej zasady obchodzenia się z układami zasilanymi z sieci 230V !!!

Obudowę mam w planie okleić i wykonać napisy.
    Samodzielne wykonanie działającego Iluminofonu sprawia wiele satysfakcji i stanowi ciekawe uzupełnienie zestawu audio, tym bardziej, że Sylwester 2009/2010 tuż, tuż...

Pozdrawiam.

Iluminofon na 230V raz jeszcze Iluminofon na 230V raz jeszcze Iluminofon na 230V raz jeszcze Iluminofon na 230V raz jeszcze Iluminofon na 230V raz jeszcze

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    PC_maniak
    Poziom 13  
    PC_maniak napisał 112 postów o ocenie 38, pomógł 3 razy. Mieszka w mieście Tarnobrzeg. Jest z nami od 2004 roku.
  • REKLAMA
  • #2 6987009
    Hokoczu
    Poziom 18  
    Ocena: 61
    Wspomniałeś o bezpieczeństwie, tymczasem użyłeś kostek zamiast gniazdek, jak ktoś się dotknie do tego sterownika oprócz ciebie to może być problem. Reszta nienaganna i dobrze wykonana.
  • #4 6987727
    PC_maniak
    Poziom 13  
    Ocena: 38
    Witam skoti123, chętnie dałbym jakiś filmik, lecz uruchomienie przeprowadzałem na zwykłych białych żarówkach, na 25, 40, 60 i 100W. Reflektorki zamówione i jadą, więc wtedy ewentualnie po rozstawieniu mogę sfilmować jego pracę. Chyba, że chcesz widzieć błyskanie monitorka LED?
    Mój subiektywny osąd po próbach jak wyżej pozwala sądzić, że błyski i rozświetlenia są na tyle mocne, że większych mocy nie potrzeba a trzy kanały barwne w zupełności oddają to co powinny. Widziałem w sieci pracę urządzeń wielokanałowych i wydaje mi się, iż to są "wariacje na temat" ;-)

Poza tym cóż można jeszcze wymyślić z filtrami... np. wygenerować sygnały barwne różnicowe i jakiś kolor sumaryczny?

Również czułość i reakcje na impulsy akustyczne w tym układzie mnie przynajmniej zadawalają.

Pozdrawiam

Dodano po 17 [minuty]:

Hokoczu napisał:
    Wspomniałeś o bezpieczeństwie, tymczasem użyłeś kostek zamiast gniazdek, jak ktoś się dotknie do tego sterownika oprócz ciebie to może być problem. Reszta nienaganna i dobrze wykonana.

Witaj Hokoczu. Rownież się nad tym zastanawiałem, ale doszedłem do wniosku upraszczając do maksimum podpinanie reflektorów, że nie powinno się nic dziać, a zacisk jest pewny i po podpięciu zamykany dekielkiem. Sama listwa zaciskowa ma konstrukcję przy której raczej niemożliwe jest bezpośrednie dotknięcie palcem "gorącego" punktu.
    Chyba, że ktoś wetknie celowo w zacisk kawałek drutu, ale w gniazdo sieciowe też można. Może też być tak, że nie rozumię problemu do końca i jak zwykle jak każdy autor bronię swojej koncepcji.

Pozdrawiam
  • #5 6988262
    evo116
    Poziom 14  
    Ocena: 31
    wszytsko OK wykonane ale te kostki ty może wiesz ze nie trzeba dotykać ale ktoś inny niewie popraw zrób gniazdka
  • #6 6988799
    michal.rogaczewski
    Poziom 28  
    Ocena: 82
    Obudowa, jest.... powiedzmy artystyczna :) (mi siępodoba) w środku też jest przyjemnie, nie ma kilometrów kabli. Jeśli chodzi o szczegóły to masz krzywo przykręcone isostaty :P Ale ZALEJ TO ŻYWICĄ !! Ktoś to może językiem dotknąć !! :P To tak a propos ludzi narzekających na kostki, ludzie... zagrożenie ze strony takiej kostki jest porównywalne ze zagrożeniem ze strony zwykłego gniazdka (bez żadnego śrubokręta albo czegoś metalowego nie da się dotknąć części pod napięciem) no... Ale trzeba zawsze brać poprawkę na powiedzenie A. Einsteina: "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
  • REKLAMA
  • #7 6989101
    MCB
    Poziom 27  
    Ocena: 79
    Cytat:
    za pomocą optotriaków MOC3041 przełączanych w zerze.

Czy aby zastosowanie tych elementów jest poprawne....?
    W tego typu urządzeniach wskazane jest raczej fazowe sterowanie elementów wykonawczych. Zastosowanie załączania "w zerze" spowoduje powstanie niezamierzonych efektów, np migotania niekoniecznie współgrającego z sygnałem audio.
    Czy Kolega wziął to pod uwagę?

pozdrawiam
  • #8 6989186
    PC_maniak
    Poziom 13  
    Przyznaję, miałem z tym problem. Przeglądałem pod tym kątem szereg dyskusji na Elektrodzie z których zrozumiałem, że można zastosować tego typu optotriaki jeżeli nie ma się do czynienia z obciążeniem czysto indukcyjnym. Muszę przeprowadzić próby na innego typu elementach. Poza tym chodziło mi o zminimalizowanie zakłóceń sieciowych.
    Dziękuję Koledze za zwrócenie uwagi.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 6990062
    bialykiel
    Poziom 14  
    Ocena: 39
    Fajny projekt moze dasz film jak on dziala ???
  • REKLAMA
  • #10 6991178
    msichal
    Poziom 20  
    Ocena: 46
    Skoro już masz tą pokrywkę na te kostki, to radziłbym wywiercić w niej troche większe od śrubokręta dziurki i wcale tej zaślepki nie wyciągać, tylko kable skręcać przez tą zaślepkę. EW. możeszzamiast górnej ścianki zaślepki dać jakaś kratkę może, żebyś widział, gdzie masz złącza(przy przykręcaniu).
  • #11 6991438
    PC_maniak
    Poziom 13  
    bialykiel napisał:
    Fajny projekt moze dasz film jak on dziala ???

Na bezbarwnych, zwykłych mogę dać od ręki ale traci się efekt z gry barw. Możecie mi wierzyć na słowo, że nawet tak spisuje się znakomicie. Jak tylko dojdą oprawy z żarówkami do dam krótki filmik z pracy iluminofonu.

Witaj msichal Mam zamiar zmienić zasilanie reflektorów na indywidualne gniazda sieciowe do obudów, ale nie mam w tej chwili pod ręka.

Przez chwilę też myślałem przykręcić gniazdo potrójne przedłużaczowe. Zmieściłoby się idealnie na tylnej ściance na powierzchni 160x55 mm. Nie wiem tylko jak wyszłoby przecięcie na trzy części (i zlutowanie) szyny połączeniowej. Zrezygnowałem, gdyż nie chciałem już przesadzać z hałturą.

Pozdrawiam
  • #12 6993145
    ezbig
    Poziom 20  
    Ocena: 29
    Projekt fajny. Za czasów młodości też takie robiłem. Co do bezpieczeństwa kostki - popieram wymianę na gniazdka. Ja bym dał takie jak są montowane w niektórych zasilaczach komputerowych do podłączania monitora. Byłoby prosto, tanio, elegancko i co najważniejsze - bezpiecznie.

Nie potrzeba głupoty, wystarczy roztargnienie i może być nieciekawie. Zaczniesz sam podłączać kabel przy włączony urządzeniu i wtedy dotknąć łatwo.
  • #13 6993332
    sermarek
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    Witam. Koledzy nie czepiajcie się kostki. Naprawdę trudno dotknąć palcem części pod napięciem, poza tym jest zamykana i jestem pewien, że po podłączeniu reflektorów, postawieniu na półce nikt nie będzie tam grzebał. A konstruktor jak widać jest świadomy zagrożenia. Moja cenna uwaga: do zabezpieczenia triaków użyj bezpieczników WTFG (z piaskiem), te nie zdadzą egzaminu. W przypadku zwarcia, lub przepalenia żarówki, spali się również triak - bezpieczniki z piaskiem b. szybko gaszą łuk elektryczny, te co zastosowałeś nie posiadają tej właściwości. Pozdrawiam. Marek
  • #15 6994439
    PC_maniak
    Poziom 13  
    sermarek napisał:
    ... W przypadku zwarcia, lub przepalenia żarówki, spali się również triak ...

To właśnie nie daje mi spokoju. Nie wiem czy istnieją proste sposoby zabezpieczenia przed takim (nieuchronnym) zdarzeniem. Ile takich "szoków" zniesie złącze bramka-anody? Nie chodzi tu prawdopodobnie tak bardzo o przetężenia jak o przepięcia. Więc ani diody zenera (wysokie napięcia), ani warystory, gdyż to też półprzewodniki. Więc co?

Poproszę jeszcze o więcej informacji, bo zwarcia w żarówkach zdarzają się chyba bardzo rzadko. W związku z tym istotne może być przepalenie się włókna, i tu mam pytanie, czy chodzi w tym o pracę triaka w stanie otwarcia, czy o zjawisko łuku elektrycznego i powstałe przepięcie, które jest stosunkowo krótkie i zanikające.
    Z kolei ewentualne zwarcie spowoduje reakcję bezpiecznika, a prąd zwarcia nie powinien przekroczyć dopuszczalnego prądu dla triaka (prąd przepalenia włókna bezpiecznika, może stosować szybki o wyższym prądzie). Z kolei nie natknąłem się na inne rozwiązania niż zastosowane w tym modelu. To rozwiązanie jest powszechne.

czajnikx Płytkę PCB okleiłem nadrukowanym na drukarce laserowej papierem samoprzylepnym (wydruk warstwy TOP projektu Eagle). Płytki wykonawczej z triakami nie oklejałem ze względów bezpieczeństwa.

Pozdrawiam
  • #16 6996675
    sermarek
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    Witam. Jest powszechnym zabezpieczenie triaków bezpiecznikiem topikowym tak jak w tym układzie. Mi chodziło o zabezpieczeie przed łukiem elektrycznym powstającym w przepalającej się żarówce i zjawisk z nim związanych jak i oczywiście od zwarć w układzie. Zabezpieczenie to jest o wiele skuteczniejsze dla przełączających elementów półprzewodnikowych pod warunkiem zastosowania bezpiecznika WTFG z piaskiem w roli gasika łuku elektrycznego. W zwykłym bezpieczniku (jakie zastosowałeś) powstały w wyniku przeciążenia i w konsekwencji przepalenia bezpiecznika łuk elektryczny (w bezpieczniku), nie jest dostatecznie szybko gaszony i prąd zwarciowy jak i szybkość jego narastania osiąga niebezpieczne dla triaka wartości. Co do skuteczności: mam w domu parę ściemniaczy we wszystkich wspomniane bezpieczniki WTFG, mimo łukowego przepalenia żarówek elementy przełączające w ściemniaczach jak do tej pory wytrzymały. Kiedyś zastosowałem zwykły bezpiecznik WTF (dla bezpieczeństwa o mniejszym prądze) i zapomniałem go wymienić. Po najbliższym spaleniu żarówki wymieniłem go razem z triakiem. Nie twierdzę, że proponowane bezpieczniki będą skuteczne w 100% procentach ale pomogą zminimalizować potrzebę wymiany triaka. Bezpieczniki te są w takich samych obudowach jak zastosowałeś. Pozdrawiam. Marek
  • #17 6996809
    PC_maniak
    Poziom 13  
    Serdeczne dzięki za poradę. Tak zrobię.

Chodzi mi po głowie, aby zastosować "sprytny i prosty" układ wstępnego podżarzania włókien żarówek, by z chwilą włączenia żarówki przez cały czas pracy miały czerwone włókna. Nie byłoby to widoczne a skutecznie przedłużona żywotność żarówek diametralnie zmiejszałaby awaryjność triaków. Zapoznawałem się z wieloma dyskusjami na Elektrodzie, m.in. dotyczącym łagodnego startu Link, ,ale nijak to nie pasuje mi do konkretnej sutuacji w iluminofonie. Chyba, że istnieje inny sposób, aby ze sterownika podać sygnał podtrzymujący żarzenie żarówek.

Pozdrawiam
  • #18 7000019
    PC_maniak
    Poziom 13  
    Witam,

Proponuję osobom zainteresowanym obejrzenie filmiku obrazującego pracę iluminofonu
    . Na prezentowanym przykładzie pracują żarówki 40W. Nie pokazałem rozświetleń pomieszczenia, gdyż film robiłem zwykłym aparatem cyfrowym.

Pozdrawiam

Dodaję również (czego nie zrobiłem w opisie) pliki schematów i rysunki PCB w skali 1:1 w formatach pdf i png, wykonane i zaprojektowane w programie Eagle 5.6.0 wersja edukacyjna. Rysunki pdf są odwrócone (gotowe do odbicia na laminacie).
    Może to nie są dzieła sztuki projektanckiej, ale działające. W paczce jest schemat ogólny, który można traktować jako czysto poglądowy, który podzieliłem na dwa schematy: część sterująca ILU-STER i część wykonawcza ILU_OPTA, aby łatwiej było zaprojektować płytki PCB i zrealizować założenia bezpieczeństwa.
    Podłączenia typu: Wyłącznik Isostat i LED-y monitorujące pracę zrealizowane "w locie" na pająka.

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Iluminofon_3-kanal_1.zip (823.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Przedstawiono konstrukcję 3-kanałowego iluminofonu opartego na schemacie NE111 z modyfikacją zasilania za pomocą stabilizatora 7815 i zasilaniem z transformatora TS5/5 (15,5V/0,3A). Zastosowano tranzystory BC547C zamiast BC238C oraz triaki BTA06-600C sterowane optotriakami MOC3041 w trybie przełączania w zerze napięcia. Urządzenie umieszczono w plastikowej obudowie z listwą zaciskową do reflektorów, potencjometrem regulacji czułości oraz 4-pozycyjnym isostatem bistabilnym. Dyskutowano kwestie bezpieczeństwa związane z użyciem kostek zamiast gniazdek sieciowych, zalecając wymianę na gniazda dla ochrony przed przypadkowym dotknięciem. Poruszono temat fazowego sterowania triakami zamiast załączania w zerze, aby uniknąć migotania niesynchronizowanego z sygnałem audio. Zwrócono uwagę na konieczność stosowania bezpieczników typu WTFG z piaskiem do ochrony triaków przed skutkami przepaleń żarówek i powstającymi łukami elektrycznymi, co jest skuteczniejsze niż zwykłe bezpieczniki. Autor rozważał także zastosowanie układu wstępnego podżarzania włókien żarówek dla wydłużenia ich żywotności i zmniejszenia awaryjności triaków. Udostępniono pliki schematów i PCB wykonanych w Eagle 5.6.0 oraz filmik prezentujący działanie iluminofonu z żarówkami 40W. Wskazano na możliwość poprawy zabezpieczeń i ergonomii podłączeń reflektorów poprzez zastosowanie gniazd sieciowych zamiast kostek oraz ewentualne modyfikacje układu sterowania triakami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA