Witam, chciałbym zaprezentować swoją konstrukcję Iluminofonu 3-kanałowego partego o schemat kitu NE111.
Płytki PCB zaprojektowałem w Eagle'u i wykonałem metodą termotransferu.
W schemacie dokonałem modyfikacji układu zasilania na monolityczny ze stabilizatorem 7815. Elektronika zasilana jest z transformatora TS5/5 dającym 15,5V/0,3A na wtórnym. Zamiast BC238C użyłem BC547C. Układ wykonawczy to typowa aplikacja producenta triaków BTA06-600C odseparowany galwanicznie od reszty układu za pomocą optotriaków MOC3041 przełączanych w zerze.
Całość umieściłem w obudowie tworzywowej (jaką miałem) o wymiarach 165x200x65 mm. Na tylnej ściance w prostokątnej plastikowej puszce umieściłem listwę zaciskową do przyłączenia reflektorów zamykaną wciskanym dekielkiem.
Na przedniej ściance umieściłem potencjometr do regulacji czułości, 4-pozycyjny isostat bistabilny do indywidualnego wygaszania reflektorów i wyłączania urządzenia, gniazdo mini-jack doprowadzające sygnał sterujący, oraz 4 x LED w kolorach R-niskie, G-średnie, B-wysokie tony i sygnalizacja włączenia, jako monitor pracy układu.
Na triaki i 7815 nałożyłem małe radiatorki, oraz w obwodach triaków zastosowałem bezpieczniki zwłoczne 1,25A oddzielnie dla każdego kanału.
Iluminofon sprawuje się świetnie. Sygnał akustyczny dostarczany jest przedłużaczem wprost z wyjścia karty dźwiękowej komputera, po rozdzieleniu na wzmacniacz audio lub głośniki komputerowe. Ma wystarczającą czułość a zastosowany filtr bardzo dobrze rozdziela pasmo akustyczne. Monitor diodowy dodaje "skrzynce" życia i sygnalizuje aktualną pracę iluminofonu.
Bezpieczeństwo użytkowania zapewnia galwaniczna separacja na optotriakach mimo to trzeba zachować szczególną ostrożność i postępować jak z urządzeniami energetycznymi, w których występują napięcia i prądy niebezpieczne dla życia. Osoby bez doświadczenia powinny konstruować to urządzenie pod kierunkiem osoby znającej zasady obchodzenia się z układami zasilanymi z sieci 230V !!!
Obudowę mam w planie okleić i wykonać napisy.
Samodzielne wykonanie działającego Iluminofonu sprawia wiele satysfakcji i stanowi ciekawe uzupełnienie zestawu audio, tym bardziej, że Sylwester 2009/2010 tuż, tuż...
Pozdrawiam.
Fajne? Ranking DIY