caly uklad
witam wszystkich
niedawno znalazłem na elektrodzie schemat podłączenia tranzystora i diody do kolumny aby mrugała w rytm muzyki postanowiłem sobie wykonać taki układzik i o dziwo działał już podczas pierwszego uruchomienia ale miał bardzo słabą czułość tzn. dioda zaczynała mrugać przy bardzo dużym podgłoszeniu.
Po konsultacji z moim kolegą Kamilem który pomógł mi w doborze odpowiednich elementów za co mu serdecznie dziękuję przerobiłem ten układ i teraz działa przy dość niskiej głośności tak jak tego chciałem.
Układ jest bardzo prosty składa sie dosłownie z kilku elementów dlatego może go wykonać każdy nawet początkujący elektronik a co najważniejsze można go z łatwością poskładać na pająka.
Poniżej zdjęcia mojego układu wszystko połączone kablami ale jak tylko znajde obudowe dobrą do tego polutuje całość dokładnie
za słabą jakość fotek i filmów przepraszam ale narazie dysponuje tylko telefonem
całość
tranzystor BD139 moim zdaniem ten tranzystor jest nabardziej odpowiedni dla tej konstrukcji ponieważ dzięki niemu układ ma najlepszą czułość
testowałem jeszcze inne ale na tym działa najepiej
zasilanie z komputerowego molexa pin +12V i GND
podłączenie do wyjścia dowolnego układu audio (wzmacniacz, radio, wieża stereo, głośniki komputerowe tak jak u mnie)
uklad w czsie pracy
film pokazuje dzialanie ukladu
film pokazuje jak dziala uklad przy róznych ustawieniach glosnosci