logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

JVC HR-J468EU - Przegrzewający się MOSFET po naprawie przetwornicy, możliwe uszkodzenie trafo?

MEDVET 20 Paź 2004 23:01 1593 6
REKLAMA
  • #1 926532
    MEDVET
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam.
    Mam w naprawie video, jak w tytule.
    Zwalona była cała strona pierwotna przetwornicy.
    Po zamówieniu części w North ( 2SK2632, 2SD2144, mostek prostowniczy, C68uF/400, oraz rezystorów bezpiecznikowych ) i ich wymianie - d***. Tzn, od razu po włączeniu przetwornicy na żarówce MOSFET 2SK grzeje się pieruńsko. Po ryzykownym włożeniu bezpiecznika zamiast żarówki, pali bezpiecznik i MOSFET ma przejścia od prawa do lewa. Zwalona była cała strona pierwotna.
    Po wtórnej znalazłem uszkodzoną zenerkę na 15 V.

Z wywiadu wiadomo, że video było w prądzie, gdy zakład energetyczny coś robił w puszce przed domem. Nie wykluczone, że na video poszło 380 V, zamiast 230V. Pytanie: jeżeli cały czas wywala w kosmos tranzystor przetwornicy i pierwotna strona jest cała zrobiona, to pozostaje jeszcze TRAFO. Cz ono może być walnięte?

Dziękuje z góry za odpowiedź. Pozdrawiam G.Z.
  • REKLAMA
  • #2 927226
    AMPI
    Poziom 25  
    Ocena: 28
    Witam!
    Osobiście miałem 4 przypadki padnietych traf w przetwornicy w tych i podobnych modelach JVC.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 927255
    mirek2
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Wtakich przypadkach jest raczej pewne ze to trafo.Powodzenia,Mirek2
  • #4 927431
    MEDVET
    Poziom 12  
    Witam ponownie.
    Czyli moje przypuszczenia potwierdziły się.
    Czy możecie mi powiedzieć, gdzie takie trafo można dostać.
    Oto co spisałem z trafa: DELTA 41A-7001 DCGM9925N5.
    Na płycie oznaczone jest jako T5001.

Dziękuje i czekam na wsparcie :cry:
  • REKLAMA
  • #5 927658
    AMPI
    Poziom 25  
    Ocena: 28
    Witam!
    Ja wyrwałem ze złomu bo kupić nigdzie nie mogłem.Byc może w North na zamówienie.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 927912
    MEDVET
    Poziom 12  
    OK, dzięki.
    Zamówiłem z North za 49 PLN.
  • #7 954882
    MEDVET
    Poziom 12  
    Witam ponownie !

To był jednak transformator ( i elementy po stronie pierwotnej przetwornicy ). Najpierw najprawdopodobniej padło trafo.
    Po wymianie trafa i elektrolitów po stronie wtórnej ( profilaktycznie ) oraz ponownym doprowadzeniu strony pierwotnej do ładu - wszystko działa, jak należy.

Dziękuje za zainteresowanie i pomoc. G.Z.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W naprawianym video JVC HR-J468EU po uszkodzeniu strony pierwotnej przetwornicy i wymianie elementów (MOSFET 2SK2632, tranzystor 2SD2144, mostek prostowniczy, kondensator 68uF/400V, rezystory bezpiecznikowe) pojawił się problem przegrzewającego się MOSFET-a i przepalania bezpiecznika. Stwierdzono uszkodzenie zenerki 15 V po stronie wtórnej. Podejrzenie padło na transformator (trafo) przetwornicy, co potwierdzili doświadczeni użytkownicy, wskazując na częste awarie traf w tych modelach. Transformator oznaczony jako DELTA 41A-7001 DCGM9925N5 (T5001) został ostatecznie wymieniony po trudności z dostępnością – zakupiono go na zamówienie w North za 49 PLN lub pozyskano ze złomu. Po wymianie trafa i elektrolitów po stronie wtórnej oraz naprawie strony pierwotnej przetwornicy urządzenie działa poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA