logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem ze zmiana transformatora. Prosze o pomoc Pilne

mavarick87 03 Lis 2005 17:55 1623 12
REKLAMA
  • #1 1952144
    mavarick87
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Witam.

Zespuł mi się we wzmacniaczu transformator - na tym stary tarnsformatorze jest tabliczka z której wynika że napięcie wtórne to 2 odczepy po 21,2 V i jeden odczep 0V 1,5A. więc kupiłem Trafo toroidalne i jest na nim naklejka

PRI : 230 50 Hz ge-ge
    Sek: 22V / 2,73A gn-rt
    22V / 2,73A bn-bl

z tarfa z orginalnego trafa wychodzą trzy kable dwa czerwone i jeden czarny a z nowego transformatora 4 kable napięcia wtórnego. po kolei sa to
    zielony
    czerwony
    brązowy
    niebieski

połonczyłem czerwony z brązowym i podpiołem w miejsce orginalnego czarnego a zielony i niebieski w miejsce czerwonych. Po włonczeniu zasilania bezpieczniki na płyczi wzmacnicza się przepaliły (8A).

Prosze o pomoc jak podpiąc to trafo? To bardzo pilne
  • REKLAMA
  • #2 1952355
    hki
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    sprawdz miernikiem czy na kablach ktore nie zostaly polaczone ze soba jest ok 40v jesli tak to podlaczyles dobrze jesli jest 0v to znaczy ze zle..

tu nie mozna sobie laczyc kabli z trafa ot tak..
  • REKLAMA
  • #3 1952392
    mavarick87
    Poziom 19  
    czy tylko to może być problemem czy jest może jeszcze jakiś inny powód ze pali bezpieczniki ??
  • #4 1952446
    CervantesJ.
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Jeśli napięcie jest ok 40V i nie pali bezpieczników bez obciążenia to znaczy że coś jest nie tak z resztą wzmacniacza np. uszkodzony mostek prostowniczy, przebity kondensator filtrujący a w najgorszym przypadku padniętą końcówkę mocy co mogło być przyczyną uszkodzenia poprzedniego trafa.
  • #5 1952723
    mavarick87
    Poziom 19  
    próbowałem podłonczyć w każdej mozliwej konfiguracji. i np :
    podłanczając niebieki i zielony do bespieczników a czerwony i brązowy jako odczep do - to trafo zaczyna buczeć a na płycie wzmacniacza grzeją się niektóre ekementy. Mostek w tym wzmacniaczu wygląda w ten sposób ze są po tzrzy otwory na każdy biegun + i - i jest to zrobione w ten sposób iż są do każdego bieguna wlutowanie po dwie diody IN4007. - dziwi mnie to iż nie ma normalnego mostka który ma 4 styki. kondensatory filtrujące mają po trzy styki i nie mam pojęcia dlaczego tak jest. doradźcie mi co ma zrobić zeby to wkońcu uruchomić
  • #6 1952782
    hki
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    po pierwsze to nie rob eksperymentow bo upalisz wszystko.. najpierw sprawdz zeby bylo 40v i tak podlacz trafo.. pozniej odlacz koncowke od zasilacza i sprawdz czy sie nadal pala bezpieczniki..

jesli tak to wylutuj kondziory.. jesli nadal bedzie zwarcie to masz upalone diody jesli nie to kondziory do wymiany..

a jesli po odlaczeniu koncowki wszystko bedzie ok to szukaj przyczyny w tranzystorach mocy
  • REKLAMA
  • #7 1952835
    mavarick87
    Poziom 19  
    wstawiłęm nowe kondensatory i dalej to samo moze tzreba wymienić mostek co wy o tym myslicie?

Dodano po 35 [minuty]:

AC to jest prad zmienny??
  • #8 1953387
    Ninja76
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam.

PRI : 230 50 Hz ge-ge
    Sek: 22V / 2,73A gn-rt
    22V / 2,73A bn-bl

gn-rt to jedno uzwojenie/zielony-czerwony/
    bn-bl to drugie uzwojenie/brazowy-niebieski/.
    Aby uzyskac napiecie symetryczne musisz polaczyc czerwony z brazowym-to jest srodkowy odczep.Mierzac pomiedzy tym odczepem a niebieskim powinno byc ok 22V,to samo w druga strone czyli pomiedzy odczepem a zielonym tez musi byc ok 22V.Pomiedzy niebieskim a zielonym powinno byc ok 44V/pomiary na zakresie AC-zmienny/.Teraz musisz znalezc srodek zasilania na plycie.Najprosciej-znajdz dwa kondensatory filtrujace,jednymi nozkami beda za soba polaczone-to jest wlasnie srodek zasilania.Miejsce tego polaczenia powinno sie laczyc z jednym otworem w plycie/tym po kabelkach z orginalnego trafa/,tutaj podlacz odczep czyli polaczony czerwony z brazowym.Niebieski z zielonym bez roznicy.Teraz powinno chodzic.Jezeli nie to sprawdz napiecie na kondensatorach pomiedzy srodkiem zasilania a pozostalymi nogami/najlepiej miernikiem cyfrowym/.w jedna strone powinno byc plus a w druga minus ok 30V.Jezeli tak jest a mimo to dalej nie chodzi to uszkodzenie masz w samej koncowce,mozesz pominac wtedy blok zasilania,czyli trafo mostek i kondensatory.To na tyle,Jak cos to pisz dalej-ide walnac piwko bo sie spocilem.Pozdr.
  • #9 1953698
    mavarick87
    Poziom 19  
    zrobiłem jak mówisz i jak załoncze zasilanie to trafo zaczyna buczeć. rozumiem że jesli wylutuje tranzystory mocy (te pzykręcona na radiatorze) i trafo przestanie buczeć to znaczy że musze wymienieć tarnzystory? mam racje. widze dwa tranzystory bo resta jest zasłonienta kablami i na jesnym jest B566A 9E1 a na drugim D476A 9D1. Co to za tarnzystory czy moge je zastapic innymi naprzykaład MOSFET-ami IRFP240 lub IRFP924?
  • #10 1954031
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 717
    nic innego tam nie założysz zadnych MOSFET-ów bez przeróbki całej końcóweki mocy może byś napisał co to za wzmacniacz bo jakoś się nie doczytałem i padła końcówka mocy nastąpiło zwarcie i przez to padło trafo a w trafie może widać czy uzwojenia są przypalone bo jak nie to moze trafo jest dobre tylko wywaliło baezpiecznik wbudowany w trafo
  • #11 1954698
    mavarick87
    Poziom 19  
    to jest amplifiner JVC A-S3
  • REKLAMA
  • #12 1955954
    xawerypotocki
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Przyślij może jakieś zdjęcia to będzie łatwiej.
  • #13 1965480
    Ninja76
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam.Wyciagnij wszystkie tranzystory w koncu mocy/jezeli amplifier jest dwu kanalowy to razem cztery sztuki-te najwieksze/,i wtedy sprawdz jakim napieciem sa zasilane/srodkowa sciezka na tranzystorze/.To powie czy dobrze podpioles trafo.Pozdr.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wzmacniacz JVC A-S3 miał uszkodzony oryginalny transformator z napięciem wtórnym 2x 21,2 V i 1,5 A. Użytkownik zakupił transformator toroidalny o parametrach 2x 22 V / 2,73 A z czterema przewodami wtórnymi: zielony, czerwony, brązowy, niebieski. Próby łączenia przewodów (czerwony z brązowym jako środek, zielony i niebieski jako końce) skutkowały przepaleniem bezpieczników 8A i buczeniem transformatora. Zalecano pomiar napięć na uzwojeniach (powinno być około 22 V między środkiem a końcami oraz około 44 V między końcami) oraz znalezienie środka zasilania na płycie wzmacniacza, zwykle poprzez połączenie nóżek kondensatorów filtrujących. Wskazano, że zwarcie może pochodzić od uszkodzonego mostka prostowniczego, kondensatorów filtrujących lub tranzystorów mocy. Mostek prostowniczy w tym wzmacniaczu jest nietypowy, z dwoma diodami IN4007 na biegun. Po odłączeniu końcówki mocy i kondensatorów można sprawdzić, czy bezpieczniki dalej się palą, co pozwala zlokalizować uszkodzenie. Tranzystory mocy oznaczone jako B566A 9E1 i D476A 9D1 nie mogą być zastąpione bez modyfikacji MOSFET-ami IRFP240 lub IRFP924. Zalecano wyjęcie tranzystorów mocy i pomiar napięć na ich nóżkach, aby potwierdzić prawidłowe podłączenie transformatora i stan końcówki mocy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA