logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie sterowanie wybrać: tyrystor czy tranzystor do opóźnienia świateł dziennych?

copernik 09 Lut 2011 14:12 2974 5
REKLAMA
  • #1 9126121
    copernik
    Poziom 2  
    Witam,
    Próbuję zrobić układ z opóźnieniem do uruchamiania dziennych świateł.
    Ze względu na to, że moja wiedza jest skromna w tej tematyce mam pytanie do poniższego układu:
    Jakie sterowanie wybrać: tyrystor czy tranzystor do opóźnienia świateł dziennych?
    Co zastosować jako sterowanie tyrystor czy tranzystor ( i jakiej mocy - specyfika - nie wiem jaki kupić) - w schemacie jest tyrystor (ale czy to dobre rozwiązanie to nie wiem)
    Układ będzie pracował z układem NE085 opóźnionego załączania głośników - nie mam go jeszcze fizycznie (czy jest w nim schemat podpięcia) jeśli nie to prosiłbym o pomoc.
    http://allegro.pl/ne085-uklad-opoznionego-zalaczania-glosnikow-i1431366454.html
    z czasem zwłoki dojdę sobie metodą prób i błędów wymiany kondensatora.

Za wszelkie podpowiedzi i sugestie dzięki.

Darek
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 9126289
    copernik
    Poziom 2  
    + który idzie jako kontrolka ładowania (ze wzbudzenia alternatora).
  • REKLAMA
  • #4 9126454
    gruby1
    Poziom 29  
    Ocena: 171
    To może być jakiś malutki tyrystorek. Przekaźniki użyjesz oczywiście te, które są w tym zestawie? Wystarczy zmienić połączenia na płytce.
  • REKLAMA
  • #5 9127300
    copernik
    Poziom 2  
    Tyrystor 1,25A wystarczy?
    Przekaźnik pierwszy tuż za NE085 koło diody kontrolnej (nie opisałem schematu) będzie 12V 5A,
    Drugi przekaźnik, który już będzie rozłączał światła dzienne to przekaźnik samochodowy 30A ( za duży ale taki mam na stanie więc go wykorzystam)

Co chcesz zmienić w połączeniu na płytce? Jest coś źle?
  • #6 9128111
    gruby1
    Poziom 29  
    Ocena: 171
    Tyrystor wystarczy. Chodziło mi o to, że jeśli kupujesz kit, to przekaźniki które są w zestawie są wystarczające, trzeba tylko zmienić układ połączeń.
REKLAMA