logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy to, co zrobiłem, cokolwiek dało? (pobór prądu)

maciek1988-2 09 Lut 2011 15:02 921 6
  • #1 9126334
    maciek1988-2
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Pracuję na laptopie wiele godzin dziennie, pomyślałem więc, że może zmniejszę jakoś pobór prądu, żeby było taniej.
    Zrobiłem to, co przydaje się (z tego, co wiem), jeśli chce się wydłużyć czas pracy na baterii, czyli wyłączyłem nieużywane przeze mnie elementy laptopa:

- Bluetooth
    - Czytnik kard
    - Firewire
    - Kartę sieciową
    - Modem
    - Wbudowaną kamerę internetową

Oprócz tego najczęściej pracuję w trybie "oszczędzanie energii", gdzie automatycznie zmniejszana jest moc procesora, zmniejszyłem też podświetlanie ekranu. Pytanie, czy to coś w ogóle dało? Czy teraz koszty prądu będą choć trochę mniejsze?
  • #2 9126352
    danda
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    Wydaje mi się, że nie będziesz w stanie zauważyć różnicy w rachunkach :)
  • #3 9126363
    maciek1988-2
    Poziom 9  
    OK, a czas pracy na baterii? Wydłuży się?
  • #4 9126386
    danda
    Poziom 16  
    Urządzenia które wymieniłeś, jeżeli nie pracują, czyli BT nie transmituje, kamerka nie przetwarza obrazu itd to i tak zurzywają bardzo mało energii i w pracy na baterii różnica też może być mało zauważalna. Dość dużo daje natomiast tryb eco w którym pracujesz.
  • #5 9126393
    maciek1988-2
    Poziom 9  
    A czy w takim razie mogę coś zrobić, żeby zmniejszyć pobór prądu lub wydłużyć czas pracy na baterii?
  • Pomocny post
    #6 9126432
    danda
    Poziom 16  
    Najwięcej zgarnia procesor i podświetlenie. Skoro podświetlenie już masz na min to możesz jeszcze wyszukać aplikacje które pracują w tle i obciążają procesor. Ustawić żeby np antvir robił skanowanie tylko jak jesteś na zasilaczu a nie na zasilaniu z baterii, ale te wszystkie zabiegi i tak nie dadzą dużych różnic czasowych. Czasami można się postarać o baterię o zwiększonej pojemności, dla niektórych modeli, takie baterie są dostępne. Niektóre laptopy mają możliwość zabudowy drugiej baterii.
  • #7 9126482
    maciek1988-2
    Poziom 9  
    OK, dzięki kolego :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa zadał pytanie dotyczące zmniejszenia poboru prądu i wydłużenia czasu pracy na baterii. Wyłączył nieużywane elementy, takie jak Bluetooth, czytnik kart, Firewire, kartę sieciową, modem oraz kamerę internetową, a także pracuje w trybie oszczędzania energii. Odpowiedzi wskazują, że wyłączone urządzenia zużywają minimalną ilość energii, a tryb eco ma większy wpływ na oszczędności. Sugerowano również monitorowanie aplikacji obciążających procesor oraz rozważenie zakupu baterii o zwiększonej pojemności, co może przynieść lepsze rezultaty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA