logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak powiększyć i wydrukować czarno-białe zdjęcie 300x300 do 1m x 1m?

mita 09 Lut 2011 19:14 8240 10
REKLAMA
  • #1 9127633
    mita
    Poziom 16  
    Ocena: 61
    Chciałbym namalować roślinkę na ścianie i mam pytanie. Posiadam zdjęcie tej rosliny w małym rozmiarze 300x300 jest to obraz czarno biały. Czy jest możliwośc powiększenia i wydrukowania np w rozmiarze 1mx1m.Jak tego dokonać.Czy na zwykłej drukarce a4 dam rade wydrukować. Co by było potrzebne.
  • REKLAMA
  • #2 9127756
    Zygaqra
    Poziom 35  
    Ocena: 494
    Czy chcesz namalować, czy wydrukować? to dwa zupełnie inne drogi postępowania. Jeżeli chcesz wydrukować, wrzucasz obrazek np do painta w oknie obraz zakładce rozciągnij zmieniasz rozmiar do wymiarów jakie cię interesują i drukujesz na iluś tam stronach całość kleisz i masz co chciałeś. A jeżeli chcesz namalować najlepiej obrazek rzucić na ścianę przy pomocy rzutnika lub powiększalnika foto i malować.
  • REKLAMA
  • #3 9127819
    mita
    Poziom 16  
    Chcę wydrukować szablon a później namalować za pomocą niego. Chodzi o to że to jest małe zdjęcie i rozciągnięcie nic nie pomoże. A drukowanie na kilku kartkach za pomocą jakiego programu polecacie.
    Chyba że ktoś zna sposób jak z domowych szpargałów zrobić rzutnik.
  • #4 9130258
    jamajkaPL
    Poziom 18  
    Ocena: 2
    Wrzuć tutaj ten plik. Jeśli jego rozmiar to 300x300 px, to powiększenie da Ci ogromną "pixelozę".
    Trzebaby mu zrobić trace do wektorów i w tej formie możesz go dowolnie powiększać bez utraty jakości.
    Słowem - poczęstuj tym plikiem, a pomożemy.
    Pozdrawiam.
  • #5 9131014
    Ajsick
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Otwórz obrazek w photoshopie.
    Kliknij na jego obramówkę prawym przyciskiem myszy, wybierz "wielkość obrazka", wpisz interesujące cię wartości a następnie wybierz jedną z metod ponownego próbkowania - najlepiej jedną z dwusześciennych.
    W ten sposób można całkiem przyzwoicie powiększyć obrazki. Jednak jak każda metoda produkowania informacji z ich braku ma ona swoje ograniczenia więc nie wiem ile ci się uda z tego wycisnąć.

Co do drukowania - takie opcje są zwykle w sterownikach drukarki a nie w programie.
    Napisz jaką masz drukarkę a może ktoś ci pomoże odnaleźć odpowiednie opcje. W mojej brothera można rozdzielić obraz na wiele stron ale tak jak mówię jest to kwestia opcji w sterownikach.
  • REKLAMA
  • #6 9137485
    mita
    Poziom 16  
    Właśnie o taki obraz nam chodzi. Wcześniej to były "bambusy" a zapadła decyzja zmiany. Drukarka to hp2460 i ewentualnie epson ac c3800.

Jak powiększyć i wydrukować czarno-białe zdjęcie 300x300 do 1m x 1m?
  • #7 9138420
    blade-mrn
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    To powiększone zdjęcie 1m szerokości i 2m z hakiem wysokości.
    Załączniki:
    • Jak powiększyć i wydrukować czarno-białe zdjęcie 300x300 do 1m x 1m? path2830.png (542.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 9146208
    mita
    Poziom 16  
    Problem rozwiązałem programem ImageEnlarger-v0.8 a następnie PosteRazor-1.5.2
    Wyszedł zadowalający wydruk na około 30 stronach a4. Wszystkim zainteresowanym tym wątkiem dziękuję.
    Temat można uznać za zamknięty.
  • REKLAMA
  • #9 9316195
    piotr_ka
    Poziom 13  
    Ocena: 32
    mita... witam ponownie w innym temacie.

moja rada z doświadczenia

jeśli masz kogoś znajomego z rzutnikiem takim do prezentacji biurowych, to ci wystarczy. po co bawic sie w powiększanie drukowanie, wycinanie szablonu.
    Podłączasz rzutnik do kompa i obraz wyświatla ci się na ścianie.

nie masz rzutnika? z chęcią pomogę... jeśli oczywiścię jesteś pełnoletnią ponętną blondynką he he

:)
  • #10 9316536
    blade-mrn
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    piotr_ka: Czytaj uważnie. Po co odświeżasz stary i na dodatek rozwiązany temat?
    Cytat:
    Wyszedł zadowalający wydruk na około 30 stronach a4. Wszystkim zainteresowanym tym wątkiem dziękuję.
    Temat można uznać za zamknięty.
  • #11 9316644
    piotr_ka
    Poziom 13  
    Ocena: 32
    sorry..trochę się rozpędziłem

Podsumowanie tematu

✨ Aby powiększyć i wydrukować czarno-białe zdjęcie o wymiarach 300x300 px do 1m x 1m, można skorzystać z kilku metod. Użytkownicy sugerują użycie programów graficznych, takich jak Photoshop, do zmiany rozmiaru obrazu z odpowiednim przeskalowaniem. Alternatywnie, można przekształcić obraz do formatu wektorowego, co pozwoli na dowolne powiększenie bez utraty jakości. W przypadku drukowania, zaleca się podzielenie obrazu na kilka stron A4, co można zrealizować za pomocą programów takich jak ImageEnlarger i PosteRazor. Użytkownicy podkreślają również możliwość użycia rzutnika do przeniesienia obrazu na ścianę, co może być prostszym rozwiązaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA