logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak transm.ORT-1 do Polski, a mój uszczerbek na zdrowiu ?

ADEK1000 10 Lut 2011 12:18 2535 27
REKLAMA
  • #1 9130639
    ADEK1000
    Poziom 24  
    Ocena: 33
    Witam,

Jeśli to zły Dział, to Bardzo Proszę o Przeniesienie Tego Tematu, a nie zaś o jego skasowanie. Po przeniesieniu Proszę aby Temat był przekierowywany na Właściwe Forum.
    Pozdrawiam.
    -Adam-

A teraz mój problem, Proszę o Odpowiedzi.

Witam,
    Mam dziś do Państwa nietypowe pytanie.
    Proszę o Odpowiedzi na nie.
    Więc jak Warszawiacy i ludzie z Okolic Warszawy (i nie tylko pamiętają) od lat 80tych do 1.06.1997 roku była w Polsce prowadzona transmisja Pierwowo Kanała Rosijskowo Tielevidjenja, Tzn. Ostankino, ORT-1, Pierwyj Kanał (różnie to się nazywało po upadku CCCP).
    Jako,że wg mnie zostałem mocno pokrzywdzony przez zmianę ustroju i przez, a zwłaszcza przez, wyłączenie transmisji ORT-1 m.in. z PKIN (zaprzestanie z dnia na dzień, bez żadnego poinformowanie, nigdzie, Społeczeństwa), w związku z tym mam pytanie:
    Co by się stało, gdybym poszedł z tym do Sądu i oskarżył np Państwo Polskie o to,że w związku z zaprzestaniem transmisji ORT1 do Polski doznałem trwałego psychicznego uszczerbku na zdrowiu. Czy wg powyższego, o ile bym to potwierdził dokumentacją m.in. lekarską, mam realną możliwość aby w Polsce została przywrócona transmisja naziemna ORT-1 lub aby Państwo Polskie wypłaciło mi za to np dużą sumę pieniędzy (jako odszkodowanie), czy po Sprawie Sądowej na ten temat bym wylądował w psychiatryku jako niepoczytalny?
    Mam pytanie, Proszę o Odp. Chcę zanim cokolwiek zrobię, o ile zrobię bo jeszcze nie wiem na 100%, wiedzieć, co Sz.Państwo o tym myślą, jak to by się mogłoby skończyć? Proszę o Odp.
    PS: Jestem w pełni normalny, zdrowy... :)
    PS: Wiem,że kilka jeszcze osób bym znalazł, którzy tak jak ja zostali poprzez wyłączenie transmisji ORT-1 zostało pokrzywdzonych.
    Proszę o Odp.
    Pozdrawiam,
    -Adam-
    Kontaktuj się z ogłoszeniodawcą poprzez Prywatną Wiadomość (ikonka PW).
  • REKLAMA
  • #2 9131362
    kolokat
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    ADEK1000 napisał:
    czy po Sprawie Sądowej na ten temat bym wylądował w psychiatryku jako niepoczytalny?
    -Adam-

A dokonałeś czynu zabronionego?, przy czym podczas jego wykonania nie wiedziałeś co dokładnie robisz i nie mogłeś pokierować swoim postępowaniem w skutek choroby psychicznej, czy upośledzenia umysłowego?
    Bo to jest właśnie definicja niepoczytalności.

Nie da się jednoznacznie udowodnić, że wyłącznie ORT-1 spowodowało uszczerbek na zdrowiu psychicznym.
    Mogło to spowodować setki innych czynników.

ADEK1000 napisał:
    Jako,że wg mnie zostałem mocno pokrzywdzony przez zmianę ustroju

Mogą Cię skierować na badania psychiatryczne:
    SP ZOZ Wojewódzki Szpital dla Nerwowo i Psychicznie Chorych "Dziekanka" im. Aleksandra Piotrowskiego w Gnieźnie.

Nic nie zdziałasz.
    Postępowanie zostałoby umorzone z braku dowodów.

A jeśli szukasz źródeł dokapitalizowania to idź do pracy.
  • #3 9131946
    djswirek
    Poziom 21  
    Ocena: 93
    Z tego co wiem żadnej informacji nikt nie musiał podawać.
    A jak napisał kolega kolokat za niepoczytalnego Cie nie wezmą.
    Takie coś jedynie z pozwu cywilnego i z zerową szansą na ugranie czegokolwiek, ale jeśli stać Cie na pokrycie kosztów sądowych to możesz spróbować, może będziesz popularny i zobaczymy Cię w telewizji :)
  • REKLAMA
  • #4 9131994
    ADEK1000
    Poziom 24  
    djswirek napisał:
    Z tego co wiem żadnej informacji nikt nie musiał podawać.
    A jak napisał kolega kolokat za niepoczytalnego Cie nie wezmą.
    Takie coś jedynie z pozwu cywilnego i z zerową szansą na ugranie czegokolwiek, ale jeśli stać Cie na pokrycie kosztów sądowych to możesz spróbować, może będziesz popularny i zobaczymy Cię w telewizji :)

Witam,

Dziękuję za Państwa Dotychczasowe Odp.,
    Proszę o Kolejne Odp.

A dlaczego Kol.Przedmówca powiedział "Z tego co wiem żadnej informacji nikt nie musiał podawać". Przecież to przecież ma być Państwo Prawa. Proszę to jakoś uargumentować ok ?

Pozdrawiam,

-Adam-
  • #5 9132126
    the-parkour
    Poziom 17  
    - Pierwyj Kanał Wisemirnaja Siec (First Channel International), jest na satelicie Hot Bird 6 (13°E), na 12,597 GHz, pol. V, (SR=27500, FEC=3/4).
  • #6 9133064
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1074
    Jak wykażesz ze jesteś "psychiczny" to Cie w ten sposób będą traktować ;).

Poza tym wyłączyli i już równie dobrze mógł byś się sadzić z generałem ze nie było teleranka.
  • #7 9137434
    karolark
    Poziom 43  
    Ocena: 2519
    Tommy82 napisał:

Poza tym wyłączyli i już równie dobrze mógł byś się sadzić z generałem ze nie było teleranka.

Właśnie przypomniałes mi jak mi brakuje tego zaginionego teleranka :-( tylko teraz mam dylemata :?: czy zadoścuczynienia dochodzić od znanego uprowadzacza telerankow - czy od ciebie bo juz zapomnialem o tej traumie :D
  • #8 9138226
    Przemo9826
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2502
    ADEK1000 powiedz nam, dlaczego niby zostałeś pokrzywdzony z powodu braku emisji ORT-1?

Jakieś konkrety?

I dlaczego miałbym "płacić" za Twój niby uszczerbek na zdrowiu?
  • #9 9139491
    szpeco
    Poziom 14  
    Ocena: 95
    ADEK1000 napisał:

PS: Jestem w pełni normalny, zdrowy... :)

Wątpię, idź do pracy, zagospodarujesz czas i będziesz miał mniej czasu na myślenie o pierdołach. Filozofów na elektrodzie nie potrzeba.
  • #10 9139609
    Madrik
    Ocena: 1191
    Problem w tym, że nie możesz skarżyć strony polskiej.
    Transmisja była nadawana z innego kraju i PRL miał zgodę na jej retransmisję.
    Wraz ze zmianą ustroju i "narodzinami" nowego państwa, poprzednie umowy międzynarodowe straciły ważność.

Możesz zatem udać się do ambasady rosyjskiej, przy ulicy Belwederskiej (praktycznie vis-a-vis belwederu) i oskarżyć Federację Rosyjską o to, że ZSRR nie kontynuował umowy zawartej z PRL, również z RP na nadawanie kanału swojej telewizji. ;)

Jeżeli zaś jesteś tak ortodoksyjnym ubekiem (skoro to zmiana ustroju cię skrzywdziła, a skrzywdziła głównie osoby z kręgów ówczesnej władzy), że musisz słuchać TV po rosyjsku, to kilka sieci telewizji kablowych nadal nadaje kanały rosyjskojęzyczne, nie mówiąc o satelicie.

Sytuacja wygląda więc tak, że po odczytaniu pozwu, sędzia oddali sprawę jako bezzasadną. Ponieważ:
    A: Strony odpowiedzialne nie istnieją (PRL i ZSRR).
    B: Oryginalny kanał o jaki pozywasz nie mógł być nadawany z przyczyn niezależnych do naszej strony.
    C: Kanały rosyjskojęzyczne są nadal dostępne tylko na innych środkach przekazu. Zatem wystarczyło zmienić medium. Kanał pierwszy rosyjskiej telewizji na pewno jest nadawany. Zmieniło mu się tylko logo.
    D: Strona Polska, w żadnym ustroju nie odpowiada za działania strony zagranicznej.

RP to niestety nie Ameryka, gdzie sędzia zasądzał wielomilionowe odszkodowania, dla kogoś kto "nie zdawała sobie sprawy", ze kupiona świeżo kawa JEST gorąca.

U nas, dostałbyś jeszcze karę za zalanie kawą własności publicznej (chodnika) i narażenia NFZ-tu na straty.

Zaś w przypadku Ambasady Federacji, zapewne odwiedzi cię dwóch smutnych panów "prawników", którzy ci dokładnie wyjaśnią czemu taki pozew jest złym posunięciem. ;)
  • #11 9142678
    ADEK1000
    Poziom 24  
    Madrik napisał:
    Problem w tym, że nie możesz skarżyć strony polskiej.
    Transmisja była nadawana z innego kraju i PRL miał zgodę na jej retransmisję.
    Wraz ze zmianą ustroju i "narodzinami" nowego państwa, poprzednie umowy międzynarodowe straciły ważność.

Możesz zatem udać się do ambasady rosyjskiej, przy ulicy Belwederskiej (praktycznie vis-a-vis belwederu) i oskarżyć Federację Rosyjską o to, że ZSRR nie kontynuował umowy zawartej z PRL, również z RP na nadawanie kanału swojej telewizji. ;)

Jeżeli zaś jesteś tak ortodoksyjnym ubekiem (skoro to zmiana ustroju cię skrzywdziła, a skrzywdziła głównie osoby z kręgów ówczesnej władzy), że musisz słuchać TV po rosyjsku, to kilka sieci telewizji kablowych nadal nadaje kanały rosyjskojęzyczne, nie mówiąc o satelicie.

Sytuacja wygląda więc tak, że po odczytaniu pozwu, sędzia oddali sprawę jako bezzasadną. Ponieważ:
    A: Strony odpowiedzialne nie istnieją (PRL i ZSRR).
    B: Oryginalny kanał o jaki pozywasz nie mógł być nadawany z przyczyn niezależnych do naszej strony.
    C: Kanały rosyjskojęzyczne są nadal dostępne tylko na innych środkach przekazu. Zatem wystarczyło zmienić medium. Kanał pierwszy rosyjskiej telewizji na pewno jest nadawany. Zmieniło mu się tylko logo.
    D: Strona Polska, w żadnym ustroju nie odpowiada za działania strony zagranicznej.

RP to niestety nie Ameryka, gdzie sędzia zasądzał wielomilionowe odszkodowania, dla kogoś kto "nie zdawała sobie sprawy", ze kupiona świeżo kawa JEST gorąca.

U nas, dostałbyś jeszcze karę za zalanie kawą własności publicznej (chodnika) i narażenia NFZ-tu na straty.

Zaś w przypadku Ambasady Federacji, zapewne odwiedzi cię dwóch smutnych panów "prawników", którzy ci dokładnie wyjaśnią czemu taki pozew jest złym posunięciem. ;)

Witam,

Dziękuję za Odpowiedzi.

Nie jestem żadnym UB-kiem, tylko Zwolennikiem Normalności, jaka miała miejsce w PRL oraz Przyjaźni Między Narodami.

Co do transmisji TV Radzieckiej, a później Rosyjskiej. Przypomnę iż Ta TV (1 ORT) została włączona około 1986 r. (czyli za czasów ZSRR) ale została WYŁĄCZONA już po upadku ZSRR, albowiem o ile dobrze pamiętam miało to miejsce 1.czerwca chyba w 1997, a więc wtedy (w 1997r.) była już Federacja Rosyjska.

W ogóle to wydaje mi się, że temat schodzi z właściwego toru, dlatego proszę o pisanie na temat. ...

Co do udania się mnie do Ambasady Federacji Rosyjskiej w Warszawie, to i owszem udam się tam, lub nawet napiszę pismo, gdzie opiszę sytuację i zadam kilka pytań od nośnie powodów wyłączenia OSTANKINO TV w Polsce, wszak moim zdaniem było to zupełnie nieporozumieniem. Mam nadzieję,że Federacja Rosyjska odpowie mi (i udzieli informacji) kto jest odpowiedzialny za to,że transmisja ORT-1 w Polsce została ukończona. :-( oraz co mogę zrobić, gdzie wyjechać (może nawet Rosja pomoże mi zorganizować taki wyjazd) aby znów, tym razem już bez udziału RP wyemigrować z Polski, abym znów był w "lepszym świecie", gdzie w TV naziemnie będzie ORT1, gdzie będzie praca (w Polsce jej brak), gdzie będą PGR-y i gdzie będzie normalność pod wieloma względami.

Niestety latem br trzeba będzie ruszyć sprawę i na drodze urzędowej - w piśmie do Ambasady Federacji Rosyjskiej - dowiedzieć się prawdy Kto jest za to odpowiedzialny, że w Polsce nie ma już transmisji ORT-1 i jak temu zaradzić, aby owa transmisja znów powróciła...

A i jeszcze jeden fakt:
    Transmisja ORT-1 do Polski (zarówno do PRL jak i do RP) z tego co wiem, a wiem to na pewno była nadawana na Terytorium Polski za pośrednictwem sieci nadajników naziemnych (rozsiewczych). Dla przypomnienia podam nast. dane:
    OSTANKINO TV / ORT-1:
    -Warszawa PKIN kanał 51 później kanał 41
    -Poznań Konsulat ZSRR - kanał 6
    -Szczecin - Budynek TVP - kanał 3
    -Świnoujście - k.1
    -RTCN Katowice/Kosztowy - k.6
    -Legnica - Osiedle Radzieckie
    -Borne Sulinowo.
    A przecież te wszystkie miasta (a wymieniłem tylko niektóre z miast) znajdują się i znajdowały na terytorium Polski.

Pozdrawiam Wszystkich Państwa,

Czekam na kolejne państwa odpowiedzi na ten temat.

-Adam-
  • #12 9142880
    KSX
    Poziom 19  
    Ocena: 26
    Ci "prawnicy" to pewnie studia skończyli na siłowni ;p
  • #13 9142882
    ADEK1000
    Poziom 24  
    karolark napisał:
    Tommy82 napisał:

Właśnie przypomniałes mi jak mi brakuje tego zaginionego teleranka :-( tylko teraz mam dylemata :?: czy zadoścuczynienia dochodzić od znanego uprowadzacza telerankow - czy od ciebie bo juz zapomnialem o tej traumie :D

Witam,
    Myślę,że niestety trzeba się pogodzić z tym tak jak jest, bo czasu się nie wróci niestety... Ja w czasach Stanu Wojennego nawet jeszcze nie żyłem. ... Pozdrawiam,
    -Adam-
  • #14 9144034
    karolark
    Poziom 43  
    Wiesz co :-) tak sobie siedze i mysle ? nieraz mi sie to zdarza :idea:
    Jezeli podałes temat na zasadzie wsadzenia kijka w mrowiska i zamerdaniu nim to ok :D
    Ale jezeli to powaznie to masz problem i najwazniejszym z nich nie jest brak danego programu :cry:
    W powazaniu połączany z toba w zalu z powodu braku teleranka z wiadomego dnia jak i upragnionej przez ciebie telewizja a jakze odległęj :cry:
  • #15 9144096
    retrofood
    Ocena: 4800
    ADEK1000 napisał:
    Ja w czasach Stanu Wojennego nawet jeszcze nie żyłem. ...

Żałuj... :D fajnie było... dziewczyny wieczór nie mogły nigdzie wyjść, bo była godzina policyjna, więc zostawały na noc...
  • REKLAMA
  • #16 9144140
    pipałosia
    Poziom 28  
    Ocena: 179
    Czy taka zupełna normalność była w tym PRL?. Ciekaw jestem jaki będzie odzew z tej ambasady. Pewnie będą zadowoleni że chociaż jednemu takiej super stacji brakuje. Pomysł uzyskania dobra z tego powodu jest oryginalny. Nie możesz być nie normalny ponieważ w przeciwnym przypadku byś na to nie wpadł. Ciekaw jestem jaki można był uszczerbek ponieść ale mniejsza z tym, załóżmy że rozumie. Ale najfajniejsze jest to że muszę Ci podziękować za rozweselenie na resztę dnia. Musze się zastanowić czy ja też nie mam uszczerbku po wymianie mojej ciężarówki na nową, co ja biedny mam zrobić skoro się przyzwyczaiłem do VOLVO a teraz dali mi nówkę MAN nic tylko do sądu. Co w trasę nie ruszę to beczę z tęsknoty i wypadek może być. Chyba też mogę się sądzić jak myślicie?.
  • #17 9144148
    Madrik
    Ocena: 1191
    Strona Polska może nadawać programy zagraniczne wyłącznie wtedy gdy posiada na to zgodę. Jeżeli właściciel nie wyraża na to zgody, lub przerywa nadawanie, to strona polska nic nie może zrobić. Była umowa - nadawano, za pomocą infrastruktury. Nie było umowy lub kanał "zniknął" - strona polska nic nie może na to poradzić. Możesz się co prawda zapytać KRRiT o powody ustania retransmisji.
    Inna przyczyna zaprzestania nadawania, to brak oglądalności. Kanały TV w dobie komercyjnej muszą być oglądane przez widzów. Jeżeli tych nie ma, to nikt nie będzie gratis podtrzymywał działania infrastruktury dla jednej, czy dwóch osób.

Zwracam jednak uwagę, że kanały rosyjskie są do Polski nadal nadawane, choć nie ten konkretny. Jeżeli chcesz się powołać na to, że brak ci TV rosyjskiej, co miało wyniszczyć twoją psychikę, to musisz odpowiedzieć na pytanie co stało na przeszkodzie, przestrojenia odbiornika i załatwienia sobie odpowiedniego dostawcy TV, skoro poprzedni TVP, przestał spełniać wymagania?

Mniej więcej tak, jakbyś oskarżył sąsiada, że nie chciał ci dać parasola i musiałeś wyjść na deszcz, a sędzia się zapyta czemu nie wziąłeś drugiego parasola, zamiast moknąć?

Szansę masz bardzo mizerne na wygraną i bardzo duże na oddalenie sprawy w pierwszej rozprawie.
  • #18 9144870
    stroggo81717
    Poziom 31  
    Ocena: 41
    Zamieszkaj w Rosji... to będziesz mógł wtedy patrzeć na ten kanał.
  • #19 9145011
    ADEK1000
    Poziom 24  
    stroggo81717 napisał:
    Zamieszkaj w Rosji... to będziesz mógł wtedy patrzeć na ten kanał.

Witam,

To było by zbyt proste, Ja chcę (żądam) powrotu ORT-1 do Polski, najlepiej z RTCN Warszawa/PKIN lub RTCN Łazy/Raszyn.

Natomiast co to strikte tego, co powiedział Przedmówca to i owszem, w Rosji dalej ORT-1 - obecnie Pierwyj Kanał - jest nadawany, ponieważ inaczej być nie może, ponieważ w Rosji jest to Pierwszy Program TV Państwowej.

Co do tego, co powiedział Przedmówca to dodam jeszcze, że zapewne nawet mieszkając w terenie przygranicznym z Obwodem Kaliningradzkim (Rosją) mógł bym odbierać ORT1-Pierwyj Kanał jako sygnał zza granicy. Z tego co pamiętam, to: na kanale R4 z Kaliningradu w pol.H nadawany jest właśnie Pierwyj Kanał czyli ORT1, zaś na kanale R12 z tego samego RTCN w Kaliningradzie nadawana jest ROSSIJA1/KALININGRAD.

Ciekawe tylko do ilu km od granicy z Rosją (Obwodem Kaliningradzkim) jest odbiór w/w Stacji normalnie, bez tropo, możliwy. Może mi ktoś z b.woj.Olsztyńskiego, Suwalskiego lub Gdańskiego odpowiedzieć na to Pytanie. Bardzo o To Proszę.

Ponadto - W Dalszym Ciągu Proszę Sz.Państwa o Dalsze Odpowiedzi na Ten Temat. Za Dotychczasowe Dziękuję.

Pozdrawiam.

-Adam-
  • #20 9145248
    KSX
    Poziom 19  
    Ocena: 26
    Mam znajomych w Suwałkach i tam to nie jest odbierane.
    Ten twój uszczerbek to pewnie jak z don Kichotem kompletnie ci się poprzewracało od tej telewizji za czasów ZSRR.
    Najlepiej weź się do roboty, ten twój uszczerbek to pewnie z braku gotówki?
  • #21 9145298
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    ADEK1000, straszliwie nudny jesteś. Pierwyj Kanał znajduje się na przykład w ofercie TV Toya (i nie tylko). Zatem zmień operatora albo wykłócaj się ze swoim. Państwa do tego nie mieszaj.
  • #22 9145359
    ADEK1000
    Poziom 24  
    jankolo napisał:
    ADEK1000, straszliwie nudny jesteś. Pierwyj Kanał znajduje się na przykład w ofercie TV Toya (i nie tylko). Zatem zmień operatora albo wykłócaj się ze swoim. Państwa do tego nie mieszaj.

Witam,
    Nie jestem NUDNY, tylko Pytam.
    A co do ORT1 transmitowanego na satelicie Hot-Bird 13st.East lub w niektórych TV Kablowych to jest to Pierwyj Kanał Wsiemirnaja Siet', a mi cały czas chodzi o oryginalne, rosyjskie OSTANKINO ORT1 a nie o Pierwyj Kanał Wsiernuju Siet', który jest odpowiednikiem Waszej Polskiej TVP POLONIA.
    Pozdrawiam,
    -Adam-
    Proszę o Dalsze Odpowiedzi na Ten Temat.
  • #23 9145538
    Przemo9826
    Ocena: 2502
    Cytat:

A ja ponowię pytanie: Jaki jest ten uszczerbek? Czym się "przejawia", oraz dlaczego ja mam za ten uszczerbek płacić?
  • REKLAMA
  • #24 9145546
    darts
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    To ja żądam wyłączenia wszystkich innych programów i zostawienie tylko 1 i 2 TVP, bo tak kiedyś było, a teraz mam popieprzone w "bańce" od ilości kanałów i mam uszczerbek na zdrowiu...

"daaaaj Pan spokój..."
  • #25 9145661
    karolark
    Poziom 43  
    Przemo9826 napisał:
    Cytat:

A ja ponowię pytanie: Jaki jest ten uszczerbek? Czym się "przejawia", oraz dlaczego ja mam za ten uszczerbek płacić?

Czytajac te posty to zgadzam sie z autorem uszczerbek poniosł na zdrowiu i to wielki ale czy to sie przeklada na piniaszki ? i tu jest pies pogrzebany
  • #26 9145801
    polprzewodnikowy
    Poziom 26  
    Ocena: 225
    ADEK1000 napisał:
    Ponadto - W Dalszym Ciągu Proszę Sz.Państwa o Dalsze Odpowiedzi na Ten Temat. Za Dotychczasowe Dziękuję.

Niestety, ale muszę. Gdzie pan uczył się używania dużych liter?
  • #27 9146362
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    To pewnie przez brak tej telewizji ;)
  • #28 9148316
    Duduś74
    Moderator - Na Wesoło HydePark
    Ocena: 225
    ADEK1000 napisał:

Ależ proszę bardzo: Elektroda nie prowadzi porad psychologicznych.
    Kosz.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik porusza kwestię zaprzestania transmisji kanału ORT-1 w Polsce, które miało miejsce 1 czerwca 1997 roku, i zastanawia się nad możliwością dochodzenia odszkodowania za rzekomy uszczerbek na zdrowiu psychicznym spowodowany tym wydarzeniem. W odpowiedziach użytkownicy wskazują na brak podstaw prawnych do takiego roszczenia, podkreślając, że nie można jednoznacznie udowodnić związku między brakiem transmisji a problemami zdrowotnymi. Wskazują również na możliwość korzystania z innych kanałów rosyjskich dostępnych w Polsce oraz na to, że umowy międzynarodowe dotyczące retransmisji wygasły po zmianie ustroju. Użytkownik wyraża chęć kontaktu z ambasadą rosyjską w celu uzyskania informacji na temat przyczyn wyłączenia kanału.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA