po probie drukowania ten szajs daje "ERROR 52" - czy ktos to naprawial i wie cos wiecej (cos pewnego). podobno przyczyna jest padajacy silnik "od skanera ?!?"
Miałem to samo. Przyczyną był scalak na płytce skanera(na samym spodzie drukarki). Trzeba rozebrac praktycznie do spodu. Za płytke trzeba było zapłacić ok 800 zł. Dlatego poszła na złom. Scalaka nie dostałem(HA i coś tam). W serwisie HP zaśpiewali 1300 plus VAt.
Taki sam problem miałem z HP. "Otworzył" się układ HA.... sterujący silnikiem. Sprawa do uratowania, należy tylko wymienić układ, którego nigdzie nie można kupić
Ten scalak mozna kupic , ale w innej obudowie
(kosztuje ok 30 zl) Tez mialem ten problem
i nawet kupilem tego HA , ale w miedzyczasie dostalem druga drukarke na czesci ze sprawnym
napedem skanera wiec nie eksperymentowalem z wymiana. Inna sprawa jest brak dokumentacji do ww scalaka - udalo mi sie znalezc tylko mala informacje ( po japonsku ) opisujaca wyprowadzenia w obu typach obudow.
Uklad produkowalo hitachi , ale obecnie nie mozna znalezc na ich stronie jakichkolwiek
informacji na jego temat . Ten schemat znalazlem dzieki wyszukiwarce - szukalem
informacji nt serwisu LJIII i error 52.
Scalak mozna kupic wysylkowo w
http://www.inter-chip.pl/ ale powtarzam ze nie montowalem go i nie wiem czy to zadziala.
dogrzebalem sie do inforamcji na temat error 52 - wedlug http://www.laser-service.com/kkc5.html problem lezy w silniku skanera i mozna to kupic za 49$ + wysylka 10$
✨ W drukarce HP LaserJet III pojawia się błąd "ERROR 52" po próbie drukowania, co jest powiązane z uszkodzeniem silnika skanera. Przyczyną problemu jest uszkodzony układ scalony (scalak) sterujący silnikiem skanera, oznaczony jako HA, umieszczony na płytce skanera na spodzie drukarki. Układ ten jest trudno dostępny, oryginalny kosztuje około 800 zł, a w serwisie HP naprawa wyceniana jest na około 1300 zł plus VAT. Alternatywnie można kupić scalak w innej obudowie za około 30 zł, jednak brak jest pełnej dokumentacji technicznej, a dostępne informacje są ograniczone i częściowo w języku japońskim. Producentem układu jest firma Hitachi, ale obecnie brak oficjalnych danych na jego temat. Można go zamówić wysyłkowo, np. przez stronę inter-chip.pl. Problem z silnikiem skanera i błędem 52 potwierdzają także źródła serwisowe, które oferują części zamienne za około 49 USD plus koszty wysyłki. W praktyce uszkodzenie tego układu powoduje konieczność wymiany lub wymontowania całego mechanizmu skanera, co często skutkuje wycofaniem urządzenia z eksploatacji. Wygenerowane przez model językowy.