logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czarny ekran po wymianie karty graficznej Gainward 9800GT 1024MB DDR3

Silvermoons 14 Lut 2011 07:46 1572 11
REKLAMA
  • #1 9149075
    Silvermoons
    Poziom 10  
    Witam !
    Na początku powiem od razu, że tak, owszem szukałem rozwiązania, ale żadne z nich nie rozwiązało mego problemu.
    Na szybko : Obecna karta zaczęła przyprawiać mnie o ból głowy podczas grania w różnorakie gry. (Geforce 7025)
    Kupiłem więc Gainward 9800GT 1024mb DDR3 Green Edition.
    Uradowany pobiegłem do domku i odinstalowawszy starą kartę z Panel Sterowania>System> Menadżer Urządzeń wkładam nowiutką kartę do slota.
    Podłączam kabelek, przykręcam śrubki sprawdzam czy wszystko się trzyma kupy i naciskam okrągły guziczek odpowiedzialny za włączanie komputera.
    Przy normalnym włączaniu(ze starą "zintegrówką") komputer wydawał coraz wyższy dźwięk hmm jakby "wiatru", po czym rozlegało się wysokie i krótkie "PIIIP"
    po czym ukazywał się ekran startowy.
    Ale nie w tym przypadku. Po naciśnięciu guziczka komputer zaczął "wydmuchiwać ten wiatr", ale pisk się nie rozległ. Zamiast okienka startowego na monitorze nie pokazało się nic, panowała na nim czarna rozpacz. Poza czarnym ekranem zauważyłem, że guziczek pod monitorem zamiast na niebiesko świeci się na pomarańczowo (co oznacza, że monitor jest w "wygaszony". Komputer nie reagował na nic. Dopiero po odłączeniu nowej karty funkcjonował normalnie.
    Myślałem, że może to być wina procesora więc z oszczędności wyciągnąłem pieniążki i pobiegłem dokupić zasilacz OCZ ModXStream PRO 500W.
    Dalej nic.
    Proszę o pomoc, borykam się z tą kartą od świąt..
    Od razu mówię, że nie za bardzo mam jak sprawdzić tą kartę na innym komputerze.
    Mój sprzęt :
    Procesor :AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 5200+ 2.6 GHz, 960MB RAM
    Karta Graficzna (zintegrowana) :NVIDIA GeForce 702/NVIDIA nForce 630a
    Karta graficzna (nowa) : Gainward 9800GT 1024MB DDR3 Green Edition
    Zasilacz : OCZ ModXStream PRO 500W

Jeżeli trzeba coś dopisać, proszę mnie o tym powiadomić.
    Cenię każdą odpowiedź
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 9149094
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3547
    Karta zintegrowana wyłączona w bios'ie?/czy karta, z której ma startować komputer ustawiona na PCI-E?
  • #3 9149124
    Silvermoons
    Poziom 10  
    Właśnie nie jest wyłączona w BIOS'ie ponieważ nie mam pojecia jak to mam zrobić
  • #4 9149140
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3547
    Jaki to model płyty głównej?
  • REKLAMA
  • #5 9149162
    witoj
    Poziom 30  
    Ocena: 138
    Sprawdź na stronie producenta nowszy bios czy mają jakieś poprawki związane z twoim problemem i ewentualnie uaktualnij .
  • #6 9149167
    Silvermoons
    Poziom 10  
    KAsek nie wiem jak to sprawdzić niestety.. Podpowiedź jakaś?

Dodano po 2 [godziny] 39 [minuty]:

Płyta główna to CHYBA (nie jestem pewien jak to sprawdzić ;o) GA-M68SM-S2
  • REKLAMA
  • #8 9149605
    d3zynh
    Poziom 21  
    Ocena: 21
    Podczas uruchamiania komputera wciskaj DEL(czy F2) aż wejdzie do BIOS'u. Wybierz opcję "Advanced BIOS Feauters" i na dole znajdź opcję: "Init Display First". Zmień z "Onboard VGA".
  • REKLAMA
  • #9 9149610
    Silvermoons
    Poziom 10  
    Zmieniałem na onboard VGa i nic..

Dodano po 1 [minuty]:

Zaraz zaktualizuję BIOS'a.
  • #10 9149619
    malapawel
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    d3zynh napisał:
    Podczas uruchamiania komputera wciskaj DEL(czy F2) aż wejdzie do BIOS'u. Wybierz opcję "Advanced BIOS Feauters" i na dole znajdź opcję: "Init Display First". Zmień z "Onboard VGA".

wydaje mi się że ta opcja właśnie była włączona, kolega powinien chyba zaznaczyc opcję PCI
  • #11 9149620
    d3zynh
    Poziom 21  
    Ocena: 21
    "Z" a nie "NA". To nie litera mi się wcisnęła przypadkiem, tylko tak właśnie należy to przeczytać.
  • #12 9149630
    Silvermoons
    Poziom 10  
    Próbowałem z wszystkimi 3 opcjami .. VGA, PCI i PGE... Nic

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z czarnym ekranem po wymianie karty graficznej na Gainward 9800GT 1024MB DDR3. Po zainstalowaniu nowej karty komputer nie uruchamia się poprawnie, nie wydaje dźwięków startowych, a monitor pozostaje czarny. Użytkownik nie wie, jak wyłączyć zintegrowaną kartę graficzną w BIOSie ani jak sprawdzić model płyty głównej. Użytkownicy forum sugerują, aby sprawdzić ustawienia BIOSu, w tym opcję "Init Display First" oraz zaktualizować BIOS, co może poprawić kompatybilność z nową kartą graficzną.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA