logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór CD-playerów, miksera i słuchawek dla początkującego DJ-a

djjerrytjm 16 Lut 2011 20:05 4530 13
REKLAMA
  • #1 9161178
    djjerrytjm
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Witam,

Mam pytanie jaki sprzęt dla początkującego dj`a polecacie chodzi mi o CD-player`y, Mixer i Słuchawki, a pieniądze nie grają roli bo trzeba inwestować w siebie i w swoją naukę ;)
  • REKLAMA
  • #2 9161313
    otto25
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    Hm jak pieniądze nie grają roli to:
    Pionier cdj 1000 mk3
    Pionier djm 800
    pioneer hdj 1000

niby na początek za dobre ale później już tak nie musisz inwestować ;) kupujesz raz a dobrze i solidnie grasz :)
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 9163112
    nowakgsm
    Poziom 14  
    co z tego ze kupi taki zestaw a będzie miał zagrać np na denonie lub niższych modelach pionka i nie zagra? nie lepie zacząć od prostego zestawu aby dowiedzieć odp na pytanie czy ja się w tym odnajdę i czy mi się nie znudzi po pół roku?
  • #4 9163420
    djjerrytjm
    Poziom 14  
    nowakgsm napisał:
    co z tego ze kupi taki zestaw a będzie miał zagrać np na denonie lub niższych modelach pionka i nie zagra? nie lepie zacząć od prostego zestawu aby dowiedzieć odp na pytanie czy ja się w tym odnajdę i czy mi się nie znudzi po pół roku?

Ja wiem że mi sie to nie znudzi bo cały czas gram na Vdj mam mixer ale estradowy i coś tam próbuje zrobić swojego ale to ja wiem że za mało więc szukam coś co rozwinie mi skrzydła i tak jak nowak napisałeś że na czymś słabszym nie będę umiał grać dlatego chcę sprzęt najlepiej bez liczników bo to zło a dj musi robić przejście na odsłuch, a nie na liczniki. Tylko nie wiem jaki mam wybrać sprzęt do tego i szukam pomocy kto może mi w tym pomóc.
  • REKLAMA
  • #5 9167715
    msciwortuczman
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    Jeżeli grasz z VDJ i nadal chcesz z niego korzystać to proponuję Numarka MixDeck. Możesz grać z kompa ale również z iPoda USB lub tradycyjnie CD\MP3. Kompatybilny jest również z Traktorem.
  • #6 9168309
    rzuczek
    Poziom 17  
    Ocena: 9
  • #7 9169177
    RAV_AUDIO
    Poziom 21  
    Ocena: 13
    Na początek zwyczajny zestaw na reloopie RMX-20 i dwóch Denonach 1000. Słuchawki też tańsze np RELOOP RH-2450 MK2.

Jeśli ogarniesz ten zestawi będziesz potrafił chociażby zgrać porządnie beaty na słuch, wtedy za jakieś dwa miesiące przyślesz nam swojego seta i ocenimy czy można wysłać Cię do pracy z Pioneerem.

Zestaw który wymieniłem będzie kosztował jakieś 1500zł i w miarę łatwo go sprzedasz. Poza tym zagwarantuje niezawodność i solidność.

Jak chcesz, ale zanim nauczysz się grać i nazywać się "DJ-em" to wyjedziesz pitche w tych pinkach i fadery w DJM-ce;D
  • #8 9169586
    djjerrytjm
    Poziom 14  
    Wybór mam pomiędzy mixtrack pro a Traktor Total s4 a mixdeck to raczej za wcześnie na to abym kupował ;)
  • REKLAMA
  • #9 9169696
    GriGooR
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Nie rozumiem po co sie pchać w takie wynalazki typu wszystko w jedynym,mała usterka i może ci paść cały sprzęt, tym bardziej że autor określił w pierwszym poscie że ,,pieniądze nie grają roli''. Optymalne rozwiązanie to 2x CD\gramon + mikser.Niewiem dlaczego odradzacie mu sprzęt z wyższej półki,i polecacie reloop, kupi raz solidny sprzęt i będzie miał spokój.

Pozdrawiam
  • #10 9170518
    RAV_AUDIO
    Poziom 21  
    Ocena: 13
    GriGooR napisał:
    Niewiem dlaczego odradzacie mu sprzęt z wyższej półki,i polecacie reloop, kupi raz solidny sprzęt i będzie miał spokój.

Bo miał do czynienia tylko z programem komputerowym, kto wie być może on nawet nie potrafi zgrywać Beatów tylko robi tzw miks radiowy??? Mało nam o tym napisał...

Jeśli ma słaby zapał do tego fachu to będzie uczył się zgrywać beaty nawet rok, poza tym zanim ogarnie trochę wiedzy na temat technik miksowania itp to też trochę czasu zleci.

Co najważniejsze,może okazać się że to go przerośnie i po miesiącu zdecyduje się to wszystko rzucić. Hmm Relloop RMX-20 nie ma prawa się zepsuć bo jest tak prosty jak konstrukcja cepa a Denony słyną z niezawodności w prawie każdym modelu.

Oczywiście można kupić taki zestawik Pioneera za te 4-5tys zł ale przez rok sekcja efektora itp nie będzie w ogóle używana a jeśli już to na pewno nie "z głową"...

I tak nawiasem jeszcze...
    Załóżmy, że kolega gra na 18stce znajomego i ma sprzęt za 5 tys zł (Sam DJ bez nagłośnienia). Tam nikt nie wie ile kosztuje sprzęt DJ i wątpię aby zwrócili pieniądze za mikser warty 2.5 tys kiedy on ulegnie uszkodzeniu lub kradzieży a tego sprzętu ubezpieczyć się praktycznie nie da...
  • #11 9171514
    DjAvrix
    Poziom 11  
    Polecam na początek playery Denona np 700-1000-1200, mixer nie ma większego znaczenia na początek, dwa kanały i wystarczy.
    Słuchawki osobiście polecam Technics rpdj ale na początek może być reelop jakiś tani :)
  • #12 9214095
    djjerrytjm
    Poziom 14  
    słuchawki to kupiłem senki hd 202
    cdplayery Denonki 1200 tak jak polecaliście
    mixer pionierka djm 400

dziękuje każdemu za pomoc
  • #13 9214389
    maciek_sl
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    A może zamiast miksera poneera weź coś od denona o niebo lepiej brzmią.Pozdrawiam:)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono wybór sprzętu dla początkującego DJ-a, w tym CD-playerów, mikserów i słuchawek. Użytkownicy sugerowali różne opcje, podkreślając, że inwestycja w solidny sprzęt jest kluczowa. Rekomendowane modele to Pioneer CDJ 1000 MK3, DJM 800, Denon DN-S1200 oraz Numark Mixtrack PRO. Wskazano również na znaczenie umiejętności miksowania i dostosowania sprzętu do własnych potrzeb. Użytkownicy podkreślali, że warto zacząć od prostszych zestawów, aby ocenić swoje zainteresowanie DJ-ingiem, zanim zainwestuje się w droższy sprzęt. Ostatecznie autor wybrał Denon DN-S1200, mikser Pioneer DJM 400 oraz słuchawki Sennheiser HD 202.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA