logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

jaki CD player? Pioneer CDJ-400 lub Denon DN-S1200 lub ...?

uki-lynx 14 Lut 2009 15:49 7961 15
  • #1 6149212
    uki-lynx
    Poziom 10  
    Witam!
    (jeśli umieściłem temat w złym miejscu to z góry przepraszam ;) )

Teraz mój "problem"
    Zastanawiam się nad kupnem 2 playerków (pojedynczych) dla DJ'a. Jestem początkujący i dopiero się ucze...
    Używał bd tego na małych imprezkach.
    Chce przeznaczyc na to max 4500/4600zł (za 2szt.)
    W tej cenie doszukałem się CD'ków jak w tytule czyli pionek CDJ-400 i denon DN-S1200 i nie wiem który z nich będzie lepszy? może macie jakieś ciekawsze propozycje w tym przedziale cenowym?
    Aha i do tego chciałbym kupic również jakiś mixer do 600/700zł, myślałem o: Reloop RMX-30 a może ktoś zaproponuje coś ciekawszego?
    (Dodam, że to ma byc raczej nowy sprzęt)

Prosze o porade oraz uzasadnianie swoich wypowiedzi.

pozdro
  • #2 6149422
    Dj Snake
    Poziom 22  
    Ocena: 16
    DN-S12000 jest malutki ;) Trochę chyba nawet za mały. Natomiast CDJ 400 to fajna maszynka z dużą ilością bajerów i w tej cenie chyba właśnie Pionnera bym wybrał. Co do miksera w podobnych cenach jest jeszcze Numark.
  • #3 6149469
    uki-lynx
    Poziom 10  
    no właśnie wiem, ze troche mały :/
    a jak z ich fukcjami i awaryjnością?

Numark, hmm jaki konkretnie?
  • #4 6149498
    Dj Snake
    Poziom 22  
    Kolega ma DN-S3500 czy jakoś tak i miał wcześniej CDJ 100S i kwestia czytania płytek - bez porównania na korzyść Pioneera. Denon się gubi przy troszkę bardziej zużytych płytach, przeskakuje... Laser jest słabszy. Ale wiadomo, są gusta i guściki... jest tutaj zapewne wielu fanów Pionka i wielu fanów Denona, każdy poleci co ma :) Najlepiej jakbyś miał możliwość porównać osobiście te dwa playery.
  • #5 6149538
    uki-lynx
    Poziom 10  
    na kursie na ktory chodze uczymy się wlaśnie na dwoch cdj-400 i jest to fajny sprzęt, a z denonem w akcji nie mialem jeszcze doczynienia. W DJ shopie w krk pytalem o te 2 CD'ki i polecali mi denona..
    A coś takiego jak: Reloop RMP-2 ? albo moze jeszcze cos innego?
  • #6 6149712
    bartbox
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Ja posiadam dwa odtwarzacze pionka cdj-400 juz od roku i jestem bardzo zadowolony. Zero problemow z samym sprzętem jak i z czytaniem płyt. Nie jest to moj pierwszy i jedyny sprzęt tej firmy, więc szczerze i z doświadczenia polecam! Miałem też okazję grać na denonie lecz to nie jest to. Za największy minus uważam ich gumowe przyciski (mówie o denonie), które jak dobrze w nie nei trafisz mogą nie zareagować a po pewnym czasie mogą nawet się zacinać.

A co do mikserów. Ja też urzytawm Pioneera DJM-600, lecz jak dla Ciebei myśle, że DJM-400 będzie idealny. Kupując taki zestaw masz super sprzęt na lata!
  • #7 6149795
    Qbazz
    Poziom 18  
    Ocena: 85
    Ja polecam Pioneera dltego, że w razie awarii części łatwiej dostaniesz niż do denona, a po drugie właśnie te przyciski gumowe wspomniane już wyżej w poście.Przyciski w Denonie to naprawdę niewypał.
    Aczkolwiek zdarzyło mi sie u znajomego który ma CDJ 400 taki coś.

Włożyłem płytę MP3 do jednego i cisza, przekładam do drugiego odtwarzacz i znowu cisza. Myśle sobie płyta walnięta. Wkładam tą samą płyte do wieży no name, a tu miodzio płyta gra.
    To jest dziwne.
  • #8 6149838
    B.Sliwa
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam! A więc ja napiszę tak, grałem na obu playerach. I oba są ok. Natomiast od 3 lat użytkuję DNS 1000 i nie mam z nimi żadnych problemów a gram dosyć często i to w "bojowych" warunkach. Jedyne co przy nich zrobiłem to raz laserek przeczyściłem i wsiooo. Sprawują się super wiec polecam z czystym sercem :D A i zauważ że pojawiły się teraz nowe Denony DNS 1200 i są one niewiele droższe od DNS 1000, a wyglądają na git zabawki :D Pozdrawiam
  • #9 6149856
    Dj Snake
    Poziom 22  
    B.Sliwa - a ty zauważ, że właśnie o nie pyta autor ;)

Co do DJM 400 - ja bym go nie polecał. Raczej niewypał Pioneera, sekcja odsłuchu jest tak okrojona, że nawet nie warto o tym pisać. Poza tym tor mikrofonowy też wyjątkowo nie zachwyca...

Podsumowując ja na twoim miejscu brałbym CDJ 400 i do tego Reloop RMX-30 tak jak mówisz. Mikser można wymienić po jakimś czasie a playerki fajne, naprawdę ;)
  • #10 6150229
    uki-lynx
    Poziom 10  
    no własnie w denonach te gumowe przyciski są hmm no troszki kiczowate..
    a jak jest z czytaniem plików z USB w pionku? bo z tego co się dowiedziałem ma on wolniejszy USB od denona.
    Mam jeszcze takie pytanko: jak jest z antishockiem w obu playerach? przy mocniejszych drganiach przycinają się?

co do tego DJM-400 to jest on troche za drogi jak dla mnie :/ i chciałbym miec w mixerku przynajmniej te 3 kanały i funkcje kill ..jak w reloopie.
    a z numarka jakie propozycje w tej cenie?
  • #11 6150736
    bartbox
    Poziom 15  
    Pioneer się jeszcze mi nigdy nie przyciął. A co do USB to peny 1 i 2 GB, wczytanie zajmuje do ok 10 sek. natomiast większe pojemności zabierają mu troszkę czasu. Po załadowaniu pliku wszytsko działa bez problemu.Jak kupujesz CD playery to myślą aby korzystać z CD a pen traktuj jako dodatek, np z 10-15 nowości nagranych przed samą imprezą.

Dodano po 2 [minuty]:

A funkcję kill w Pioneerze realizujesz za pomocą pokręteł EQ lub możesz stosować efekt WAH w CDJ-400
  • #12 6151408
    djquatromix
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    heh lynx jak juz mowilem na zajeciach w denona to nei warto sie pakowac chyba ze masz czas na naprawy a nie na granie ja polecam i polecalem 400 a do tego djm 600 bediz enajlepszy ale droszszy odrobine
    jak cos to na zajeciach pogadamy pozatym jak bedzie czas to podjade z toba keidys do pro studio mam tam kilku znajomych doradza ci cos
  • #13 6152292
    uki-lynx
    Poziom 10  
    niby mozna pokrętłem regulowac, ale jednak wygodniejsza jest ta wajcha kill.. ;)

witam Quatro ;p
    no DJM-600 to moze kiedys jak się dorobie :P
    co do mixera to raczej wybiore RMX-30, chyba, ze ktoś zaproponuje coś lepszego w tych pieniądzach.

a co do playerów, mial ktoś stycznośc z Numark CDX ? Reloop RMP-2 ? porownywalne to lub moze lepsze od w/w cd?

Dodano po 4 [godziny] 9 [minuty]:

w kwestii mixera, moze warto by się pokusic o Numark DXM-09 ? warto doplacac, czy nie ma sensu? dobry jest to sprzęcik?
  • #14 6156938
    DYLU BADBOY
    Poziom 27  
    Jak najbardziej DXM 09 powinien być jak znalazł, ew. jak możesz to dozbieraj do Reloopa RMX-40. Ale od biedy wystarczy i DXM 06.
  • #15 6160040
    bartbox
    Poziom 15  
    A zobacz tą aukcję na allegro 558548018. Jezeli masz 4600 na cd i 700 na mikser to warto dorzucić i mieć taki zestaw!
  • #16 6169985
    uki-lynx
    Poziom 10  
    no niezly, niezly ;)

ale ja jeszcze mam troche czasu, więc się na spokojnie zastanowie co wybrac :)

dzięki wszystkim za wypowiedzi i porady :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru dwóch odtwarzaczy CD dla początkującego DJ-a w budżecie około 4500-4600 zł oraz miksera do 600-700 zł. Najczęściej porównywane modele to Pioneer CDJ-400 i Denon DN-S1200. Pioneer CDJ-400 jest chwalony za lepszą jakość odczytu płyt, większą funkcjonalność, solidność i łatwiejszy dostęp do części zamiennych. Denon DN-S1200 ma mniejszy rozmiar i szybszy port USB, ale jest krytykowany za gumowe przyciski, które mogą się zacinać, oraz gorszy laser, co powoduje problemy z odczytem zużytych płyt. Antyshock w Pioneerze działa dobrze, a USB obsługuje pendrive’y do 2 GB z czasem ładowania około 10 sekund. W kwestii mikserów, polecany jest Reloop RMX-30 ze względu na trzy kanały i funkcję kill, choć pojawiły się też propozycje Numark DXM-09 i RMX-40 jako lepsze, ale droższe opcje. Alternatywnie wymieniano Numark CDX i Reloop RMP-2 jako potencjalne odtwarzacze. Ogólnie rekomendowany jest zestaw Pioneer CDJ-400 z mikserem Reloop RMX-30 lub wyższymi modelami Numark, z uwagi na trwałość i funkcjonalność sprzętu dla początkujących DJ-ów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA