logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak nauczyć się programowania GSM i łączyć telefon z komputerem?

raich 23 Paź 2004 00:04 1296 7
REKLAMA
  • #1 930968
    raich
    Poziom 2  
    Witam
    Poszukuje stron internetowych lub osób które wiedzą coś na ten temat. Chce sie nauczyć programowania gsm ale co mi z tego wyjdzie to zobaczymy.
    -----------------------------------------------------------------------
    Czy ktoś umie pisać programy do połączenia telefonu z komputerem?
    Ewentualnie zna jakieś strony internetowe na ten temat? Cokolwiek
    Pozdrawiam raich
    =====================================
    2 posty scalono
    j.
  • REKLAMA
  • #2 931158
    krzychoo_soft
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Nie wiem czy dobrze zrozumiałem... czy masz na myśli programowanie firmware`u w telefonach? Jeśli dobiero zaczynasz przygodę z programowaniem... obojętnie czy jest to ASM czy jakikolwiek iiny język... to chyba każdy się ze mną zgodzi że nie jest to doby pomysł :/ Z tego co wiem, to nie jest takie proste. Choć tak naprawdę dowiem się tego za jakiś czas bo wybieram się do niemiec do fabryki Siemens`a (w ramach labek z elektroniki cyfrowej). Ale tak, czy inaczej odradzam grzebanie się w tym temacie. No chyba że źle to określiłeś i chodzi ci o "edycje" menu czy coś tego typu...

pozdrawiam,
  • REKLAMA
  • #3 931174
    MarkoJag25
    Poziom 17  
    a co w ogóle ma robic ten program?
  • REKLAMA
  • #4 931342
    raich
    Poziom 2  
    Chodzi mi o napisanie takiego programu, który np będzie mógł wgrywać eeprom do telefonu. Ale po pierwsze musze poznać przez które porty ma się komunikować z PC z telefonem, jak ma wyglądać boot itd
    ----------------------------------------------------------------
    Np flashować telefon. Jak ktoś zna lub ma jakieś materiały to prosze odpowiedź.
    Pozdrawiam
    ====================================
    2 posty i 2 tematy scalono
    j.
  • #5 935413
    MarkoJag25
    Poziom 17  
    Na stronie www.techtronic.pl jest wszystko na ten temat i nawet są gotowe programy do wgrywania flasha. wystarczy się tylko zarejestrować i z serwera ftp można pobierać.
  • #6 938073
    raich
    Poziom 2  
    Witam
    Jednak źle się wyraziłem. Mam na myśli napisanie algorytmu, który po uruchomieniu nawiąże kontakt z telefonem.
    Nie chodzi mi o pisanie firmware. Prosze o jakieś linki do materiałów, stron, itp. od których mógłbym coś zacząć.
    A może ktoś z szanownego forum ma doświadczenia na ten temat?
    Pozdrawiam
  • #7 938136
    dj-bass
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    Moglbys zamiescic takiego posta w dziale komputerowym, tam predzej ktos bedzie sie znal na programowaniu.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 940121
    KaczorGSM
    Poziom 15  
    Ocena: 66
    Wymyśl jaki to ma być telefon - będzie łatwiej coś Ci poradzić.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy nauki programowania GSM oraz tworzenia oprogramowania umożliwiającego komunikację telefonu z komputerem, w szczególności wgrywania EEPROM i flashowanie telefonu. Poruszono kwestie techniczne, takie jak identyfikacja portów komunikacyjnych między telefonem a PC oraz proces bootowania urządzenia. Zwrócono uwagę, że programowanie firmware'u telefonów jest skomplikowane i niezalecane dla początkujących. Wskazano stronę www.techtronic.pl jako źródło materiałów i gotowych programów do flashowania telefonów, dostępnych po rejestracji i pobraniu z serwera FTP. Podkreślono potrzebę określenia modelu telefonu, aby uzyskać bardziej precyzyjne porady dotyczące programowania i komunikacji. Sugerowano również przeniesienie tematu do działu komputerowego w celu uzyskania specjalistycznej pomocy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA