logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer PC gaśnie po kilku minutach - monitor, diody świecą, wentylatory działają

kamil_1987 17 Lut 2011 08:51 3011 12
REKLAMA
  • #1 9162864
    kamil_1987
    Poziom 10  
    Witam. Koleżanka dała mi do naprawy komputer PC, który parę minut po włączeniu się wyłącza. Jednak nie do końca. Gaśnie tylko monitor. Diody na jednostce centralnej się świecą, wentylatory działają. Komputer był wyczyszczony z kurzu, wyczyszczony układ chłodzenia procka plus nowa pasta, przy odłączeniu wszystkich napędów nic się nie zmieniło, RAM sprawdzany każda kość oddzielnie i w każdym slocie. Zasilacz był podmieniany na inny( z mojego działającego kompa). Płyta ma zintegrowaną grafikę jak i dodatkową kartę graficzną na slocie PCI-E. Na jednej i na drugiej jest to samo.

Konfiguracja komputera:
    AMD athlon 64 3800+ 2,4 GHz
    Płyta Gigabyte GA MA69VM-S2
    RAM 1Gb
    Zasilacz Tracer 4life 400W
    Grafika zintegrowana
    dodatkowa karta graficzna Radeon XI 950 Pro.

Czytałem na elektrodzie dużo podobnych tematów i było napisane ,że możliwe że zasilacz padł. Ale podmieniłem zasilacz od swojego komputera ( z którym nie ma żadnych problemów) i jest to samo. Kończą już mi się pomysły co to może być. Wydaje mi się, że padła płyta główna.

Zauważyłem także że jeden z radiatorów strasznie się grzeje ( pokazane na zdjęciu). Jest to chyba radiator mostka północnego ale nie wiem czy to ma jakiś wpływ na tą usterkę.
    Załączniki:
    • Komputer PC gaśnie po kilku minutach - monitor, diody świecą, wentylatory działają 111.jpg (167.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 9162944
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    Daj jakiś nawiew, wentylator na mostek i sprawdź jak się zachowa. No i lepiej z grafiką PCI-E. Grafika zintegrowana jest właśnie w tym mostku.
  • #3 9162983
    kamil_1987
    Poziom 10  
    Tylko że nie ważne czy monitor podłączony jest do zintegrowanej grafiki czy do tej pod PCI-E to jest to samo. Ostatnim razem jak próbowałem go włączyć to monitor się nie włączał czy to na zintegrowanej czy na tej pod PCI-E. Radiator na mostku był zdjęty i jest nowa pasta.
  • REKLAMA
  • #4 9163027
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    To zamontuj jeszcze wentylator i sprawdź. Jak nie zda egzaminu to trzeba się rozejrzeć za inną płytą.
  • #5 9163048
    kamil_1987
    Poziom 10  
    też mi się wydaje że płyta do wymiany. jutro zamontuje wentylator i zobaczymy czy coś to pomoże. Jak będę coś wiedział to napisze. Jak narazie to dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #6 9166753
    Zuberek13
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    jeżeli możesz to wejdz do biosu po uruchomieniu w bios i obserwuj jak rośnie temp procesora możliwe że czujnik się uszkodził albo się tak grzeje procesor i przekracza dozwoloną nastawioną temperaturę i resetuje komputer
  • #7 9166856
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 9167092
    trocero77
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    A kondensatorki na płycie są OK?
  • #9 9167170
    napkom
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Miałem podobną sytuację i właśnie przegrzewał się element w tym samym miejscu (nawet taki sam radiator). Przymocowanie wiatraczka nic nie dało, nadal się za bardzo grzał i komputer się wyłączał/zawieszał. Za to jak zdjąłem mu klapę i stał w zimnym pomieszczeniu zero problemów. Niestety nie udało mi się znaleźć wystarczająco silnego wiatraczka który by pasował na taki radiator i płyta do wymiany poszła.
  • #10 9168239
    demsy
    Poziom 22  
    Ocena: 178
    Witam
    Ja posiadam płyte GYGABYTE GA-M61PME-S2 tylko trochę inaczej się zachowuje. Komp się włącza, ale nic nie widać na monitorze, następnie wyłączam go z gniazdka, próbuje jeszcze raz włączyć przyciskiem i jest zero reakcji. Postoi z pół godziny i się włączy, ale też nic na monitorze nie wyświetla. No i brzęczyk cały czas piszczy. Dodam że sprawdzałem wszystko procka, ramy, zasilacz, dysk.
  • #11 9168382
    Daniel_dan
    Poziom 17  
    Ocena: 44
    według mnie już kondki do wymiany, ach ta chińszczyzna
  • REKLAMA
  • #13 9168572
    kamil_1987
    Poziom 10  
    Jak komputer się zrestartował to sprawdzałem temperaturę w BIOSIE i nie była ona wysoka. O ile dobrze pamiętam to było coś ok 49 stopni. Przywracałem domyślne ustawienia biosu i nic to nie pomogło. Komputer się nie restartuję tylko jest tak jakby wyłączał się tylko monitor. No i pali się pomarańczowa dioda na obudowie.

Dodano po 8 [minuty]:

Do piotrek_09:
    Zasilacz podmieniałem ze swojego komputera, który jest nowszy i w lepszej konfiguracji od tego uszkodzonego. I było to samo więc to nie wina zasilacza. Kondestatory na płycie wyglądają ok. Sprawdziłem wszystko co było możliwe więc pozostaje tylko uszkodzona płyta główna.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem PC, który wyłącza monitor kilka minut po włączeniu, podczas gdy diody i wentylatory działają. Przeprowadzono szereg testów, w tym czyszczenie układu chłodzenia, wymianę pasty termoprzewodzącej, sprawdzenie pamięci RAM oraz podmianę zasilacza. Problemy występują zarówno przy zintegrowanej grafice, jak i dodatkowej karcie graficznej Radeon XI 950 Pro. Użytkownicy sugerują sprawdzenie temperatury procesora w BIOSie, podmianę zasilacza na markowy oraz zwrócenie uwagi na kondensatory na płycie głównej. Istnieje podejrzenie uszkodzenia płyty głównej, co może być przyczyną problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA