logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć zasilanie do układu loudspeaker protection?

Patryk L 23 Paź 2004 13:50 2094 19
REKLAMA
  • #1 931671
    Patryk L

Poziom 16  
    Ocena: 79
    Witam ! Czy ktoś już może składał owy układzik http://users.otenet.gr/~athsam/protection_2_EN.htm? bo mam problem z podłaczeniem zasilania pod to cudo :) punkt A: 25V DC, B: AC ale z jakiego transformatora? C: masa, D: z wyjscia głośnikowego wzmacniacza(?). Czy wszystko dobrze zrozumiałem?

Pozdrawiam Patryk L
    Konto firmowe:
    PPL Serwis
    Dworcowa 11/2, Zielona Góra, 65-001
  • REKLAMA
  • #2 932112
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    punkt a to zasilanie ma być mniejsze niż 25 v czyli tak 24 styknie

natomist punkt opisamy from transformaer czyli B ma być na 90 % wzięty z uzwojenia trafka z którego zasilany jest wzmak ( wtórnego )
  • REKLAMA
  • #3 934377
    Patryk L

Poziom 16  
    no wlaśnie tego podłączenia z uzwojenia wtórnego nie rozumiem mi się wydaje że powinno być z wtórnego ale trafa zasilającego układ zabezpieczeń (przez diode prostownik jednopołówkowy potem ładuje kondensator i uruchamia przekaźnik) ja mam na trafie od wzmaka 55V AC więc to jest dużo za dużo aby podłączyć do tego układziku. Będę kombinował bo jeszcze musze płykę zaprojektować:( aha a do czego dokładnie służy wejście D ?? a wracając do napięcia zasilania to powinno byc większe niż 25V zauważ że przekaźnik jest na 24V a zasilanie do niego idzie jeszcze przez rezystor 1,5 kOhm 5W:)

Pozdrawiam Patryk L
    Konto firmowe:
    PPL Serwis
  • REKLAMA
  • #4 934453
    wmak
    Poziom 27  
    Ocena: 78
    Diodę , wytwarzającą ujemne napięcie spokojnie można do 55 V~~ podłaczyć.
    Dla pewności dodałbym diodkę w rodzaju 1N4148 od emitera do bazy tranzystora Q3 ("strzałką" do bazy)
    Wejście D to najważniejszy punkt w tym układzie !
    Łączysz ten punkt z wyjściem wzmacniacza - to sprawdza, czy nie ma napięcia stałego (dodatniego lub ujemnego), mogącego spalić głośnik.
    Wmak
  • #5 934778
    Patryk L

Poziom 16  
    wpierw zaryzykuje i podłącze AC ze trafa zasilającego układ a jak nie to spróbuje te 55V~. To jeszcze malutkie pytanko masę tego układu muszę połączyć z masą wzmacniacza ?? no bo jeśli to ma sprawdzać napięcie stałe na wyjściu wzmacniacza.....

Pozdrawiam Patryk L
    Konto firmowe:
    PPL Serwis
  • #6 935121
    wmak
    Poziom 27  
    Ocena: 78
    A jak sobie to wyobrażasz bez podłączenia masy?
    Zarówno wejścia jak i zasilania muszą być odniesione do masy.
    Masa musi być.
    Sądząc po wartościach elementów, uzwojenie do wytwarzania minusa może mieć bez zmiany wartości elementów od kilunastu do kilkudziesięciu voltów - drugi koniec tego uzwojenia też musi być na masie.
    Wmak
  • #7 945340
    Patryk L

Poziom 16  
    A więc złożyłem układ podłączyłem napięcie i załączyło przekaźnik ale dioda D6 cały zas sie swiecila. Jak sie okazało źle wlutowałem Q4. Wstawiłem nowy i teraz nic sie nie załącza tylko dioda swieci cały czas :( czyżby układ scalony był uszkodzony ??

Pozdrawiam Patryk L

P.S. Sprawdziłem chyba wszystkie mozliwości podłączenia punktu B do uzwojenia wtórnego i nic:(
    Konto firmowe:
    PPL Serwis
  • #8 945510
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 479
    Źle wlutowany Q4 nie uszkodzi LM393.

Wylutuj na początek D1 układ powinień działać, jeżeli nie ..

---------------
    Potrzebnie jest tylko żródło napięcia ok 24V, punk B, D, termistor niepotrzebne, napięcie na pin 8 i 4 powinno być ok. 15V

Wylutuj D1 i zewrzyj baze Q3 do masy (punk C)

Włącz układ, zaświeca się D6, po paru sek. powinien włączyć się przekaźnik oraz zgasnąć D6.

Jeżeli nie nastąpi włączenie, zobacz napięcie na pin 6 względem masy (punkt C) powinno być około 1,36V, napięcie na pin 5 powinno być bliskie napięciu zasilania ok.14,5V

Jeżeli takie jest, zewrzyj pin5 do masy, powinien włączyć się przekaźnik oraz zgasnąć D6

Jeżeli nie... wymień układ LM393

Sprawdz stronę sterowania przekaźnika.
    Odłącz pin 7 od elementów, przekażnik powinien się załączyć

cdn

Te wejście B nie służy dokładnie do wytworzenia napięcia ujemngo tylko to wykrywania ujemnych połówek sinusoidy aby w przypadku ich zaniku nastąpio natychmiastowe rozłączenie styków przekaźnka; wartość napięcia to może być dowolna >~55V. Zabezpieczenie to ma za zadanie niedopuścić do pojawienienia się stanów nieustalonych wzmacniacza na głośnikach po wyłączeniu zasilania, tzw. "puknięcie"
  • #9 946411
    Patryk L

Poziom 16  
    Witam ! A więc odpiąłem wszystkie niepotrzebne punkty. Npięcie po wyprostowaniu mam + 43V a na nóżkach układu 4 i 8 +15V. Odpiąłem D1 podłaczyłem i nic:( lecimy więc dalej przy odlutowanej D1 zwarłem baze Q3 do masy włączyłem układ i od razu załączył przekaźnik:/ Napiecie na nóżce 6 = 1.39V a na 5 po załączeniu startuje od 5V do prawie 15. Sam już nie wiem. Aha wymieniłem też LM393 tak na wszelki i Q3 i nadal nic:(

Pozdrawiam Patryk L
    Konto firmowe:
    PPL Serwis
  • #10 947656
    oj
    Poziom 42  
    Na czas uruchomienia musi być cały czas zablokowany tranzystor Q3 przez zwarcie jego bazy do masy.

Teraz układ powinien działać tak jak opisałem to wyżej:

Włącz układ, zaświeca się D6, po paru sek. powinien włączyć się przekaźnik oraz zgasnąć D6

Po wyłączeniu napięcia proces powinien się powtórzyć.

Cytat:
    zwarłem baze Q3 do masy włączyłem układ i od razu załączył przekaźnik

To znaczy że układ komparator >>> trzanzystor Q4 >>> przekaźnik działa. Tylko nie powinien załączyć się odrazu przekażnik tylko po paru sekundach; sprawdź kondensator C4, rezystor R11 co do wartości i sprawności

Jeżeli to tak działa jak opisałem wyżej, będzie można przystąpić do uruchomienia następnych bloków; temperatura, składowa stała, wykrycie napięcia przemiennego z transformatora
  • REKLAMA
  • #11 947806
    Patryk L

Poziom 16  
    Witam ! Sprawdziłem R11 ma dokładnie 119.6 KOhm, C4 nawet wymieniłem na inny, sprawdzałem dla rożnych pojemności i nadal to samo czyli włączam do sieci i od razu załącza przekaźnik:( (baza Q3 zwarta do masy ) jakieś to mi sie wydaje chyba uszkodzone do potęgi albo poprostu zły projekt bo wszystko sprawdzałem po kilkanaście razy czy aby napewno tak jak na schemacie i nadal nie działa :( jeszcze moze jakieś propozycje ??

Pozdrawiam Patryk L
    Konto firmowe:
    PPL Serwis
  • #12 949153
    oj
    Poziom 42  
    Tam jest błąd z tą wartością tego rezystora, zobaczyłem dopiero jak podałeś jego wartość. Tam powinno być 47 omów.

Teraz już powinno zadziałąć
  • #13 949389
    Patryk L

Poziom 16  
    No człowieku jestes moim Bogiem !!! Zmieniłem rezystor i ruszyło od razu :D więc co dalej ?? wlutować D1 i sprawdzac reszte ?? Aha jak możesz to napisz jak dokładnie podłaczyć wtórne do punktu B:)

Pozdrawiam Patryk L
    Konto firmowe:
    PPL Serwis
  • #14 949859
    oj
    Poziom 42  
    D1 dalej wylutowana. Jeżeli masz podłączony termistor to sygnalizacja przekroczenia temperatury spowoduje zaświecenie się diody D5. Przy świecącej się D5, wlutowanie D1 musi spowodować puszczenie przekąźnika.

Aby sprawdzić blok zaniku napięcia przemiennego z transformatora:

Usuń zworę baza Q3 a masa. Punkt B podłączasz bezpośrednio do uzwojenia transformatora, oczywiście na uzwojeniu wtórnym.

Podejrzewam, że wzmacniacz będzie/jest zasilany z standartowego zasilacza, transformator + mostek + kondensatory. Z tego właśnie zasilacza jest zasilany ten właśnie układ zabezpieczenia. Jeżeli zostanie podłaczony punk B do napięcia przemiennego transformatora (tylko nie do punktu "masy"), to wyłączenie napięcia sieci powinno spowodować natychmiastowe puszczenie przekaźnika.

Składowa stała:

Aby sprawdzić reakcję na składową stałą przydało by się źródło zasilania ok.5V najlepiej regulowane. Podłączasz je miedzy punk D a masę C. Jeżeli układ będzie działał prawidłowo, po przekroczeniu progu napięcia 2-3,5V powinien układ zadzialać wyłączając przekaźnik. Po odłączeniu napiecia układ powinien spowrotem załączyć przekaźnik. Napięcie podłączasz + źródła zasilania do punktu D, C masa a potem na odwrót, + na C, na D mase, aby sprawdzić czy układ reaguje na dodatnie oraz ujemne napięcie, które może się pojawić na wyjściu wzmacniacza.

Wyregulowany układ powienien reagować już na przekroczenie +-1,5V składowej stałej wzmacniacza, z tym że prostota tego rozwiązanie nie da symetryczności tych napięć; na składową dodatnią zareaguje szybciej
  • #15 950597
    Patryk L

Poziom 16  
    No i dalej coś nie tak:( D1 odlutowana, baza Q3 już nie jest zwarta do masy. Na punkt B podałem 29V AC ze wzmacniacza ( zasilanie wzmaka symetryczne czyli masa wtórnego na C i jeden z dwóch na B ) i nic sie nie dzieje dioda D6 świeci się ale nic nie załącza przekaźnika. Jak zewrę bze Q3 do masy to po chwili załącza ale inaczej nie chce działać. Czy wartości rezystorów przy Q3 są odpowiednie ?? aha bo zamiast D2=1N4004 to wstawiłem 1N4007 ma to jakiś wpływ ??

Pozdrawiam Patryk L
    Konto firmowe:
    PPL Serwis
  • #16 951011
    Patryk L

Poziom 16  
    Zrobiłem tak: olałem to wtórne od trafa jak na razie:) termiczne działa standardowo dopiero przy około 110 st zwiększyłem R4 na 2 MOhm i teraz wyłącza przy ok 90st. składową stałą też sprawdziłem tak na oko podłaczyłem baterie 9V zużytą i wszystko zadziałało:) więc pozostaje teraz tylko kwestia tego wtórnego od trafa......

Pozdrawiam Patryk L
    Konto firmowe:
    PPL Serwis
  • #17 951047
    oj
    Poziom 42  
    Typ diody nie ma znaczenia. Masz za niski poziom ujemnych połówek napiecia przemiennego na wejściu punktu B i dlatego komparator nie wykrywa włączonego napiecia sieciowego.

Spróbuj tak:

Z szeregowo z R8 włącz potencjometr montażowy powiedzmy 100k, kręcąc nim może uda się trafić w punkt, gdy przekaźnik się załączy. Jeżeli nie da rady zmniejsz wartość rezystora R9 o 30% i ponów próbę.
  • #18 955374
    Patryk L

Poziom 16  
    Witam ! Podłaczyłem zabezpieczenia pod właściwy wzmacniacz z którego pociągnąłem 55V AC i wszystko śmiga bez zbędnych ustawień:) więc wielkie dzieki za pomoc !!!

Pozdrawiam Patryk L

P.S. To jeszcze coś :P jak zmniejszyć próg załączania w zabezpieczeniu termicznym ?? bo R4 zamiast 1M wstawiłem 2M i wyłacza przy niecałych 100st C a to troche za dużo:( jest jakas inna możliwośc ??
    Konto firmowe:
    PPL Serwis
  • #19 956888
    oj
    Poziom 42  
    Ten R4 to histereza między temperaturami minimalną a maksymalną a punk przekroczenia i włączenia się zabezpieczenia to R3.
    Zamiast R3 wstaw potencjometr montażowy powiedzmy 10k i ustaw go w takiej pozycji aby się włączało zabezpieczenie powiedzmy przy 110 stopniach przy tranzystorach końcowych wzmacniacza w obudowach TO-3 a 75-90 przy innych znacznie mniejszych TO-220, jeżeli nie ma wymuszonego chłodzenia lub mała powierzchnia radiatora to trzeba ustawić znacznie niższe te temperatury

Po ustawieniu, wylutuj potencjometr, zmierz i zastąp go o zbliżonej wartości rezystorem stałym
  • #20 959249
    Patryk L

Poziom 16  
    No ok jeszcze troche pokombinuje teraz nie mam zbytnio czasu bo tylko szkoła i szkoła:( najważniejsze ze cały układ działa prawidłowo:) a co do temperatury to ja mam we wzmaku IRFP 240 i 9240 i po podkręceniu temp tranzystorka rosła nawet powyżej 110 st ale to było przy slabym chłodzeniu teraz mam dwa radiatory na kanał i po dwa wentylatorki więc smiga :) jeszcze raz wielkie dzięki !!!

Pozdrawiam Patryk L
    Konto firmowe:
    PPL Serwis

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia zasilania do układu zabezpieczenia głośników według schematu z http://users.otenet.gr/~athsam/protection_2_EN.htm. Punkt A wymaga zasilania DC około 24V, punkt B powinien być podłączony do uzwojenia wtórnego transformatora zasilającego wzmacniacz, dostarczającego napięcie przemienne (AC), które jest wykorzystywane do wykrywania zaniku napięcia sieciowego. Punkt C to masa, która musi być wspólna z masą wzmacniacza, a punkt D podłącza się do wyjścia głośnikowego wzmacniacza w celu wykrywania napięcia stałego na wyjściu. W trakcie uruchomienia układu pojawiły się problemy z natychmiastowym załączaniem przekaźnika, które zostały rozwiązane przez korektę wartości rezystora R11 z 119 kΩ na 47 Ω. Wskazano, że dioda D1 powinna być na czas testów odlutowana, a baza tranzystora Q3 na czas uruchomienia powinna być zwarta do masy, aby zablokować tranzystor. Wartości rezystorów przy Q3 oraz typ diody (1N4004 vs 1N4007) nie mają krytycznego wpływu na działanie. Do regulacji progu załączania zabezpieczenia termicznego stosuje się potencjometr zamiast rezystora R3, a histerezę reguluje rezystor R4. Po podłączeniu właściwego transformatora 55V AC układ działa poprawnie. Wzmacniacz wykorzystuje tranzystory IRFP240 i IRFP9240, a chłodzenie realizowane jest przez radiatory i wentylatory.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA