logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mysz Razer Lachesis klika sama, klawiatura A4tech uruchamia Enter - co robić?

Evarez 19 Lut 2011 11:12 1302 7
REKLAMA
  • #1 9172132
    Evarez
    Poziom 9  
    Witam, mój problem polega na tym, iż co jakiś czas dysk mojego komputera zaczyna piszczeć, po całkowitym uruchomieniu się systemu myszka sama klika, nie lata po ekranie, sama nie wchodzi w foldery, po prostu gdy na coś najadę ona otwiera dany folder/plik, z klawiaturą jest inaczej, jeżeli wpiszę coś w notatniku bądź wyszukiwarce internetowej automatycznie zaczyna uruchamiać Enter. Proszę o pomoc, oto parametry mojego komputera oraz sprzęt:

Procesor: Intel(R) Core(TM)2 Quad CPU Q8200 @ 2.33GHz
    Pamięć (RAM): 4,00GB
    Dysk twardy: Seagate MAXTOR DiamondMax 21 500GB
    Typ systemu: 32 bit
    System operacyjny: Windows Vista Home Premium Service Pack 2 (Oryginalny)
    Mysz: Razer Lachesis 4000DPI
    Klawiatura: A4tech Evolution XGame

PS: Ten problem wystąpił dopiero jakieś 2 miesiące temu, ciągle mi to przeszkadza. HiJackThis nic nie wykrywa, skan systemu Antywirusem również. Dzieje się to raz na jakieś 5 uruchomień komputera, pomaga wyłączenie dwóch z trzech procesów RUNDLL32.exe Format nie pomaga.
  • REKLAMA
  • #2 9172329
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10438
    > dysk mojego komputera zaczyna piszczeć

Jestes pewien, ze to dysk, a nie pcspeaker?

Probowales podmienic mysz i klawiature na inna lub chociaz odlaczyc klawiature na czas testowania myszy i odwrotnie?

Nie zaszkodzi tez sprawdzic jak sie beda zachowywac pod linuksem np. Ubuntu Livecd, ktory mozna uruchomic z plyty.
  • REKLAMA
  • #3 9172345
    rkrzyzan
    Poziom 14  
    Dzień Dobry

Jest uniwersalny sposób żeby wykluczyć błędy sprzętu.
    Ja przynajmniej zawsze tak robię chcąc wykluczyć czy to system operacyjny czy sprzęt.

ściągam dystrybucję linuksa do uruchomienia z płyty CD lub DVD, tu preferuję: dystrubucję Knoppix:
    ftp://sunsite.informatik.rwth-aachen.de/pub/Linux/knoppix/knoppix-cd/KNOPPIX_V6.4.3CD-2010-12-20-EN.iso
    ftp://ftp.mirrorservice.org/sites/ftp.uni-kl.de/pub/linux/knoppix-dvd/KNOPPIX_V6.4.3DVD-2010-12-20-EN.iso
    Po uruchomieniu dystrubucji z płyty sprawdzam poprawność działania sprzętu.
    Jeśli działa to system operacyjny, jeśli nie trzeba wymieniać podzespoły.
    Zachęcam do sprawdzenia.
  • REKLAMA
  • #4 9176579
    Evarez
    Poziom 9  
    Przepraszam, że teraz odpisuje, ale nie działa nic z w/w sposobów. Może to wina Biosu?
  • #5 9176595
    entermen
    Poziom 32  
    Ocena: 132
    Żadnych wciśniętych klawiszy nie ma?
  • #6 9177051
    qasq
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Sprawdź wersję fw tej myszki. Wydaje mi się że był taki kłopot z poprzenią wersją, chyba 1.0/1.1 a teraz jest 1.91 (nie mam pewności) Sprwadź kable usb, może zostały mechanicznie uszkodzone w tym samym miejscu ? Czy jest mozliwosc zeby klawiatura była pełna śmieci i syfu ? Czy ten "Enter" wpisuje sie tylko w wyszukiwarce i notatniku, czy w kazdym polu tekstowym?! I czy to jest jeden Enter, czy objaw jakby on cały czas był wciśnięty ? Sprawdziłbym też kontrolery USB na płycie głównej, co to za płyta? jaki zasilacz i czy jeszcze jakieś urządzenia działają na USB?
  • REKLAMA
  • #7 9177127
    krzysieksdz94
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Czy ta myszka ma jakieś funkcje macro bądź inne niestandardowe przyciski. Jeżeli tak to polecam wgrać płytę dołączoną do opakowania przez producenta. Możliwym jest że jakieś inne sterowniki ingerują w prace tych też urządzeń.
  • #8 9180419
    Evarez
    Poziom 9  
    Wszystkie sterowniki zainstalowane, niestety problem występuje ciągle. USB są sprawne.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z myszą Razer Lachesis, która samoczynnie klika, oraz klawiaturą A4tech, która uruchamia Enter bez interakcji. Problemy te występują sporadycznie po uruchomieniu systemu Windows Vista. Użytkownik podejrzewa, że może to być związane z błędami sprzętowymi, BIOS-em lub uszkodzeniem kabli USB. Użytkownicy sugerują testowanie sprzętu pod systemem Linux (np. Knoppix), sprawdzenie wersji firmware myszki, a także upewnienie się, że nie ma zaciśniętych klawiszy. Użytkownik potwierdza, że wszystkie sterowniki są zainstalowane, a porty USB działają poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA