logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja PixelView Station na Windows XP - błąd 16-bitowego podsystemu

wawraf 23 Paź 2004 22:32 1230 6
REKLAMA
  • #1 932800
    wawraf
    Poziom 11  
    mam problem nie moge zainstalowac programu PixelView Station, mam akrte PixelView Play TV, sterowniki instaluja sie elegancko, ale jak ma zainastalowac oprogramowanie to wtedy wyskakuje komunikat o nazwie "16-bitowy podsystem Windows" a jego tresci brzmi:

"C:\WINDOWS\SYSTEM32\AUTOEXEC.NT. Ten plik systemowy nie nadaje się do uruchamiania aplikacji systemu MS-DOS lub Microsoft Windows. Wybierz przycisk „Zamknij”, aby zakończyć działanie aplikacji."

i do wyboru mam tylko 2 opcje:
    ---------------------------
    Zamknij Ignoruj
    ---------------------------

naciskam ignoruj i jest taki sam efekt jak zamknij - koniec :|

wie ktos jak to zainstalowac i co z tym moze byc ?
  • REKLAMA
  • #2 933182
    rybart
    Poziom 23  
    Ocena: 24
    Prawdopodobnie instalujesz sterowniki dostarczone z kartą na CD.
    Zainstaluj odpowiednie (sprawdź revision number rev. karty) dla XP od Prolinka
  • REKLAMA
  • #3 933322
    wawraf
    Poziom 11  
    zawsze te instalowalem i bylo dobrze :|
  • REKLAMA
  • #4 933350
    rybart
    Poziom 23  
    Ocena: 24
    Ten błąd sugeruje mi że:

1' Użyłeś sterowników VXD a nie WDM
    lub
    2' Wersji instalacyjnej dla systemów zgodnych z win9x
    lub
    3' Sterowniki których użyłeś nie są zgodne z poprawkami nainstalowanymi w systemie.

Istnieje takie pojęcie jak "Błąd systematyczny" - żeby go wyeliminować użyj sterowników do XP z podanego linku.

Wykaż trochę zaufania, skoro teraz coś jest nie tak - a kiedyś było dobrze to znaczy że się coś zmieniło więc i Ty możesz coś zmienić aby rozwiązać swój problem. :wink:
  • #5 933366
    wawraf
    Poziom 11  
    ehhhh chyba nie rozumiesz w ogole :) no ale coz sproboje moze ten twoj pomysl pomoze choc watpie.... bo sterowniki sa ok :) karta dziala :) wystarczy ze wlacze inny proram do przechwytywania obrazu z tv i jest ok, tylko po prostu PixelView Station nie chce sie zainstlowac bo ten blad wyskakuje :|
  • REKLAMA
  • #6 933410
    cortez_
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    a probowales inna (wyzsza wersje) pixel view station? mi pod win xp chodzi wersja 5.19
  • #7 933433
    wawraf
    Poziom 11  
    no sciagam wlasnie wersje 5.23 (chyba :) tez wlasnie w instrukcji wyczytalem ze ta jest potrzebna, ale juz sam nie wiem co jest grane :), ten plii co sciagam (TV_5.23) ma prawie 20 mb no chyba to jest ten program ? :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy instalacji oprogramowania PixelView Station na systemie Windows XP z kartą PixelView Play TV. Sterowniki instalują się poprawnie, jednak podczas instalacji programu pojawia się błąd 16-bitowego podsystemu Windows związany z plikiem AUTOEXEC.NT, uniemożliwiający uruchomienie aplikacji. Przyczyny mogą obejmować użycie nieodpowiednich sterowników (np. VXD zamiast WDM), wersji instalacyjnej przeznaczonej dla systemów Windows 9x lub niezgodność sterowników z aktualizacjami systemu. Zalecane jest użycie sterowników dedykowanych dla Windows XP, dostępnych od producenta Prolink, oraz instalacja nowszej wersji programu PixelView Station (np. 5.19 lub 5.23), która jest kompatybilna z XP. Problem nie dotyczy samej karty ani sterowników, gdyż inne programy do przechwytywania obrazu działają poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA