logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja karty Pixelview PV-BT878P+ na Windows XP SP2 - odmowa dostępu

daszbor 29 Gru 2005 15:58 4609 14
REKLAMA
  • #1 2126779
    daszbor
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Posiadam kartę telewizyjną Pixelview play tv pack (PV-BT878P+ (REV.4E)). Karta działała kiedyś bez problemów, niedawno przeinstalowałem system, mam windows xp z SP2. NIestety zaginęla mi płyta ze sterownikami dołączona do karty. Pościągałem oczywiście olbrzymią ilość sterów z netu (także ze strony prolinka). NIestety, nic nie działa. O ile kontroler do audio instaluje sie bezproblemowo, o tyle nie moge zainstalować kontrolera wideo. System znajduje nowe urzadzenie, ja wybieram sterowniki ściągnięte z netu, cos sie niby instaluje ale na końcu zawsze mam komunikat że "Wystąpił problem podczas instalowania tego sprzętu. BtCap, WDM Video Capture. .. Wystąpił błąd podczas instalacji urządzenia....Odmowa dostępu". Tego typu wątek już był poruszany chyba kilka razy lecz żadne z podanych porad nie poskutkowały. NIe pomaga zmiana slotu PCI. Masakra, pomocy bo nie moge oglądac tv (a zbliża się konkurs 4 skoczni :|)
  • REKLAMA
  • #2 2126878
    eseli
    Poziom 27  
    Ocena: 64
    A posiadasz orginalnego XP i czy instalowałeś
    SP2 poprzez witrune Microsoftu i czy masz włączoną
    automatyczną aktulizacje Windowsa.
    Kiedys miałem tak ze Win pobierał aktualizacje automatycznie i potem nie mogłem zainstalować żadnego programu (odmowa dostępu) pomogła reinstalacja poprzedzona formatem i wyłączenie automatycznej aktualizacji.

Pozdrawiam
  • #3 2126895
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Jestes adminem na komie? Sciagnales stereowniki do tunera w wersji 4E?? Bo sa rozne wersje tego tunera.
    Do deinstalacji zlych sterow uzywales deinstalatora prolinka (usuwa najpierw soft, a potem drivery)? Bo jak nie usuniesz driverow to moga byc problemy.
    Czy do ogladania uzywasz softu ktory sciagnales razem ze sterownikami? Inny moze nie dzialac poprawnie.

Jezeli nic nie pomoze, uzyj sterownikow ze strony http://www.iulabs.com/ , a softu ze strony http://www.kastortv.org/
  • #4 2126991
    daszbor
    Poziom 12  
    SP2 mam zpłytką instalacyjną windowsa, aktualizacja jest wyłaczona. Sterowniki mam do wersji 4E (min ze stronki http://www.prolink.com.tw/english/products/discontinue.htm jest tam PixelView PlayTV Pro Model name: PV-BT878P+ rev. 4E). W menadżerze urządzeń znajduje kontroler multimediów wideo (oznaczony jest żółtym wykrzyknikiem), a we własciwościach -> sterownik mam:
    dostawca: nieznany data:niedostepny wersja:niedostepny jak dam szczegóły sterownika to mam komunikat że żadne pliki sterowników nie są wymagane lub nie zostały załadowane. NIe wiem czy sterowniki są złe, czy to wina SP2 ale najbardziej mnie przekonuje to ,że to ja coś źle robie.
  • REKLAMA
  • #5 2128798
    daszbor
    Poziom 12  
    Udało się ! udało sie zainstalowac te sterowniki kontrolera video. Wszystko jest opisane w instrukcji "fix 878 uninstall issue" która jest dostepna na stronie http://www.prolink.pl/sterowniki/tm_drivers/PLAY_TV_PRO/Windows_XP&2000/ Niestety teraz pojawił sie inny problem, programy do obsługi tunera znajdują na mojej kablówce tylko około 6 kanałów, powinno ich być dużo wiecej, ale najgorsze jest to, że NIE MAM DŹWIĘKU !!!!!!!!! Zero, nic nie słychać, nie wiem czy to sterowniki czy może coś źle ustawiłem.

Przeczytałem instrukcję obsługi do BT878 i okazuje sie że karta którą posiadam (PV-BT878P+ REV.4E) powinna wykorzystywac program PixelView Station V.4.19E, 4.20E, 4.22E. Cytujuę: "Jeżeli zainstalowana zostanie zła wersja programu to pierwszym widocznym objawem będzie
    zupełny brak fonii (nawet bez szumu) " Ja włąsnie nie mam dźwięku. Ściągnąlem wersję 4.19 ale nie mogę nim nic przeskanować. Po uruchomieniu programu pyta on czy przeskanopwać pasmu, ja oczywiście daję tak i pojawia się błąd - Failed to create AUTUSCAN window! Zdaje sie że program w wersji 4.19 nie jest pod XP ale wiem że jak miałem oryginalną płytke z karta to na tamtym programie kartachodziła w XP. Nie wiem też skad mozna ściągnąć inne wersje (np 4.20e lub 4.22e). Dodatkowo, problem polega na tym ze dźwięku nie ma też w innych programach takich jak JTV. MOże potraficie cos na to poradzić?
  • REKLAMA
  • #6 2130692
    woto0
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    zainstaluj AC3, powinno pomóc.
  • #7 2134630
    daszbor
    Poziom 12  
    Zainstalowałem AC3Filter v0.69b, ale nie pomogło, wciąż ten sam problem.
  • #8 2135602
    anddd
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Jeśli w menedżerze urządzeń jest wszystko ok to odpuść sobie programy i sterowniki producenta....są do niczego. Ściągnij sobie sterowniki btinstaller i zainstaluj na orginalnych sterownikach.
  • #9 2261831
    daszbor
    Poziom 12  
    NIestety, po tak długim czasie nic sie nie wyjaśniło. Musiałem zainstalować Wina 98 i tam wszystko poszło. Temat trzeba zakończyć i pozostawić nierozwiązanym.
  • #10 2515121
    mkos1
    Poziom 30  
    Ocena: 132
    Witam !
    Ja się może jeszcze dołączę z pytankiem.
    Też mam taką kartę w Win XP.
    Po przebrnieciu też przez różne sterowniki w końcu udało mi się ją zainstalować ale ... po uruchomieniu oryginalnego softu (4.19) jak się odpali okienko "IvCap" to po kilku - kilkunastu sekundach zastępuje całkowity zwis systemu.
    Czym moze to być spowodowane ? Czy dalej winne są sterowniki ?
    Dodam, że w kompie siedzi sobie P700 na płycie Abit'a BX133. Początkowo myślałem, że to jest ze względu na podkręconego procka ale jak nawet wróciłem na jego standartową szybkość to problem pozostał bez zmian.
    Inna sprawa - jak się mają sterowniki od 848 do tej karty ?

Pozdrawiam !
  • #11 3402718
    Berek86
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Mam do tej karty kamerke i nie moge jej uruchomic pod 98 chodziła a pod xp nie chce czy moze ktos podrzuci (jakis sterownik?)
  • REKLAMA
  • #12 3403458
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    woto0 - co za bezsensowana porada. W ogole czytales o co chodzi w tym wątku?
  • #13 3526273
    McGod
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Cytat:
    Mam do tej karty kamerke i nie moge jej uruchomic pod 98 chodziła a pod xp nie chce czy moze ktos podrzuci (jakis sterownik?)

Też mam tę kamerkę i identyczny problem. Z tego co mi wiadomo, nie ma sterowników pod XP, co więcej podobno (?) jej obsługa pod XP nie jest możliwa (nie znam szczegółów).
  • #14 3540286
    spasiony
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    McGod napisał:
    Cytat:

Też mam tę kamerkę i identyczny problem. Z tego co mi wiadomo, nie ma sterowników pod XP, co więcej podobno (?) jej obsługa pod XP nie jest możliwa (nie znam szczegółów).

u mnie śmigała bez problemów. Zgubiłem podczas remontu stery do tej karty i teraz po formacie nie mam gdzie znaleść oprogramowania do tego badziewnia ;> obsługiwałem ją m.i. programem arcsoft videoimpression czy coś w tym stylu ale bez sterów mam lipe ....reće mi już opadają ;]

Dodano po 56 [sekundy]:

McGod napisał:
    Cytat:

u mnie śmigała bez problemów. Zgubiłem podczas remontu stery do tej karty i teraz po formacie nie mam gdzie znaleźć oprogramowania do tego badziewia ;> obsługiwałem ją m.i. programem arcsoft videoimpression czy coś w tym stylu ale bez sterów mam lipę ....ręce mi już opadają ;]

p.s.
    ładnie...właśnie stargałem ten pliczek TV_XP_2.0.zip z http://www.prolink.pl/sterowniki/tm_drivers/PLAY_TV_PRO/Windows_XP&2000/

i zaczeło śmigać :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy instalacji karty telewizyjnej PixelView Play TV Pack PV-BT878P+ (REV.4E) na systemie Windows XP z SP2, gdzie występuje odmowa dostępu podczas instalacji sterowników kontrolera wideo. Karta działała wcześniej poprawnie, jednak po reinstalacji systemu i braku oryginalnych sterowników pojawiły się problemy z instalacją. Próby instalacji sterowników ze strony Prolink oraz innych źródeł nie przyniosły efektu, a w menedżerze urządzeń kontroler wideo jest oznaczony żółtym wykrzyknikiem, a sterowniki nie są załadowane. Rozwiązaniem okazało się zastosowanie instrukcji "fix 878 uninstall issue" dostępnej na stronie Prolink, co umożliwiło instalację sterowników wideo. Jednak pojawił się problem z brakiem dźwięku podczas oglądania telewizji, co może wynikać z nieodpowiedniej wersji oprogramowania PixelView Station (zalecane wersje 4.19E, 4.20E, 4.22E). Próby instalacji filtrów AC3 nie rozwiązały problemu audio. Użytkownicy sugerują rezygnację z oryginalnego oprogramowania producenta na rzecz sterowników btinstaller. W niektórych przypadkach problem z kartą rozwiązano jedynie przez instalację systemu Windows 98. Dodatkowo pojawiły się pytania o kompatybilność sterowników z innymi modelami oraz problemy z kamerą dołączoną do karty, która nie działa pod XP z powodu braku sterowników. Wątpliwości dotyczą także stabilności oprogramowania (np. zawieszanie się systemu przy uruchamianiu okna IvCap). Strony z oryginalnymi sterownikami Prolink bywają niedostępne, co utrudnia dostęp do potrzebnego oprogramowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA