logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PixelView PV-BT879P+ nie działa na Windows XP - brak sterowników, co zrobić?

su 13 Lis 2004 18:54 7324 13
REKLAMA
  • #1 982943
    su
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    pixelview pv-bt879p+
    kupiłem w\w kartę i niestety nie dziala na xp.
    nie znalazłem sterowników.
    co robić?
  • REKLAMA
  • #2 982949
    Psemysuaf
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    moge Cie jedynie pocieszyc ze da sie to zrobic ;)

Moderowany przez jankolo:

Bardzo inteligentna porada. Kolega zaczyna pracować na ostrzeżenie

• REKLAMA
  • #3 983106
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6471
  • #4 983168
    maciejkowski2
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Polecam użycie programu dscaler . Ma własne sterowniki ma duza liste obsługiwanych kart ,obsługuje telegazete i ma duzo inych bajerów.Odkad go mam nawet nie myślę o instalacji sterowników -mam pixelvieva bt 878 i działa doskonale.ma jeszcze jedna zalete jest "open source" Można go pobrac z : http://www.dscaler.org/downloads.htm
  • REKLAMA
  • #5 983491
    WiesiekU
    Poziom 21  
    Ocena: 39
    Albo podłoż mu sterowniki do W2000.
  • REKLAMA
  • #6 983824
    Bard5
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    zainstaluj orginalne sterowniki i oglądaj TV za pomocą JTV. Działa bez zarzutu a pilota obsługuj za pomocą BTremote
  • #7 983917
    jurek1980
    Poziom 26  
    Ocena: 63
    Z sterami do pixelview spotykałem problem, że pomimo zainstalowania czasem nie wykrywał wszystkich urządzeń, a ma byc ich 4!!! .
    W menadżerze urządzeń sprawdź to sobie, ma byc bttuner, btxbar, btcapture i bt audio(chyba nie pomylilem).

link do sterowników:
    http://www.prolink.pl/sterowniki/tm_drivers/

I jeszcze jedno żeby ustawić w pixelview kanały pokoleii trzeba było zmienić wpisy w plikach tvfm.ini i chyba tvcfg w sekcji logical z [0] na [1].
  • #8 2217330
    su
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    wyszło tak,nie podziałała bo była tylko na 98 poszła do innego gościa .
    dzięki i pozdr
  • #9 2345802
    rvm88
    Poziom 11  
    Taka maluteńka uwaga do publikujących linki, do sterowników karty PV-BT878+ W/FM. Jak już coś podajecie, to sprawdzajcie, co podajecie. Bo każdy tutaj podany link prowadzi do nikąd, albo po kliknięciu nie wiadomo o co tam chodzi. Innymi słowy, nie publikujcie linków, które prowadzą do nikąd. Jeśli ktoś nie wierzy, zachęcam do sprawdzenia tego, co jest tutaj podane. Bo kiedyś sami będziecie w potrzebie i staniecie się sami ofiarami takiej pseudo pomocy. A proszę, uwierzcie mi, że to żadna radość łudzić kogoś nadzieją. Zwłaszcza dla poszukującego skutecznego rozwiązania.
  • #10 2346099
    tzok
    Podane tu linki działają i są tam wszystkie możliwe sterowniki, ważne jest jednak sprawdzenie wersji posiadanej karty - nadruk na karcie rev. XXX, kart oznaczony PV-878+ jest co najmniej kilka (PlayTV PRO to w rzeczywistości 9 różnych kart, jest jescze PlayTV PAK i PlayTV XP które też mają takie oznaczenie) jak nie kilkanaście i mają różne sterowniki.

http://www.prolink.pl/sterowniki/tm_drivers/ <- w większości zlokalizowane oprogramowanie i sterowniki, wszystkie tunery prolinka, które kiedykolwiek były dostępne w Polsce.

http://www.prolink-usa.com/english/driver/playtv1.html <- strona amerykańska, nie wszystkie sterowniki ale jest opisany sposób oznaczania kart

http://www.pixelview.com.br/brasil/download/tvcaptura.htm <- strona brazylijska, chyba najpełniejsza i najdokładniej opisana ze wszystkich
  • #11 2346330
    cortez_
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Ostatnia uwaga w temacie kart PixelView. A w zasadzie dwie uwagi. Może autorowi nie pomoga bo sie karty pozbył, ale może pomoga innym.

1. Po pierwsze te karty sa kaprysne jesli chodzi o sterowniki. ja do swojej ładowąłem różne i zawsze kończyło się tym, że wracały te orginalne stare które były na płytce z kartą. Na zdanych innych, a nawet na nowszych tego samego producenta nie chciała działać.

2. Po drugie, te karty sa wrazliwe na to w którym slocie siedzą. To mógł być własnie twój przypadek. Mianowicie czasem trzeba popróbowac powsadzać ją do róznych slotów PCI. Ja tak sprawdzałem kilka razy i musiałem połowę kart pozamieniac miejscami zeby zaczeło wszystko chodzić.
  • #12 2346722
    tzok
    Z tymi sterownikami, przy aktualizacji to jest problem z samą aktualizacją, często sterowniki się nie odinstalowują prawidłowo i stąd są problemy, na czystym systemi działają, tylko jak pisałem, trzeba uważać na rev. karty.

Z moich doświadczeń wynika, że oprogramowanie prolinka "gryzie" się z LiveWare (czyli sterownikami SB Live!) i nie polecam łączyć takiego sertawu - tuner Prolink + SB Live (tzn. w ogóle nie polecam SB Live).
  • #13 2349137
    cyferblat
    Poziom 23  
    Ocena: 82
    no to jeszcze moje trzy grosze do sprawy ....
    Mam wszędzie w trzech komputerach stare karty Pixel View Fly Video i karty SB LIVE i SB Audigy .. ze sterownikami KX ( alternatywne do SBlastera) dużo lepsze - rzekł bym profesionalne . Sercem karty TV jest układ firmy BrookTree ...878 i inne kupine potem przez Connexant lub inne firmy . Miałem problemy z instalacją pod xp . Założyłem partycję pod Win 98 - oryginlane sterowniki i problem rozwiązany . Próbowałem parę lat temu pod XP ale nie umiałem trafić ani ze slotem ani z oprogramowaniem i się poddałem - może za mało zgłębiłem problem ........ najlepiej by było gdyby ktoś komu to działa pod XP opisał to krok po kroku .
    Ps . Wiem ,ze względu na analogię do aparatów cyfrowych , które są w środku takie same , a mają tylko inne obudowy ( np Medion , Jenoptik) - jest możliwe zainstalowanie wymiennego oprogramowania , jeżeli zmieni się w pliku instalacyjnym ( nie wiem jak się nazywa) ID urządzenia .
    Podejrzewam ,że w przypadku układu 878 bedzie to samo !
    Nie mam po prostu czasu na sprawdzenie tego !
  • #14 2349163
    tzok
    Poszczególne rev. tych kart różnią się wartościami rejestrów sterujących, stąd trzeba użyć oprogramowania od karty z właściwym rev. inne się zainstaluje ale albo w ogóle nie zainicjuje karty albo będzie tylko szum. Do oglądania TV można zawsze użyć MoreTV albo BorgTV (jeśli komuś uda się go uruchomić), gorzej z przechwytywaniem wideo.
    Można spróbować tych sterowników:
    http://btwincap.sourceforge.net/
    ale mi nie udało się ich skłonić to obsługi mojej karty, mimo że teoretycznie jest na liście.

Podsumowanie tematu

✨ Karta TV PixelView PV-BT879P+ ma problemy ze sterownikami pod systemem Windows XP, gdyż oficjalne sterowniki często są dostępne tylko dla Windows 98 lub 2000, a wersje dla XP bywają trudne do znalezienia lub niekompatybilne. Kluczowym aspektem jest sprawdzenie rewizji (rev.) karty, ponieważ różne rewizje wymagają różnych sterowników. Zaleca się instalację oryginalnych sterowników dedykowanych dla konkretnej rewizji karty, które można znaleźć na stronach producenta (m.in. prolink.pl, prolink-usa.com, pixelview.com.br), choć linki bywają czasem nieaktualne. Alternatywnie można użyć oprogramowania DScaler, które posiada własne sterowniki i obsługuje wiele kart TV, w tym modele PixelView z układem BrookTree BT878. Problemy mogą wynikać także z konfliktów sterowników (np. z kartami dźwiękowymi SB Live!) oraz z umiejscowienia karty w slocie PCI – czasem konieczne jest przetestowanie różnych slotów. Dodatkowo, konfiguracja kanałów może wymagać ręcznej edycji plików konfiguracyjnych (tvfm.ini, tvcfg). Niektóre użytkownicy rozwiązują problem, instalując system Windows 98 na osobnej partycji, gdzie sterowniki działają stabilnie. W przypadku braku kompatybilnych sterowników dla XP, karta może nie działać poprawnie lub wcale.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA