logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes Atego 817 2001 - Rozrusznik nie załącza się, sporadyczne uruchamianie

łukasz gomuła 20 Lut 2011 19:54 11146 16
  • #1 9179655
    łukasz gomuła
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Witam. Mam kłopot z atego 817 z 2001 roku. Po przekręceniu stacyjki w pozycje rozruch rozrusznik nie załącza się. Raz na 100 przekręceń kluczyka samochód odpala. Nie wyświetlają się żadne błędy. Wymieniłem przekaźnik na rozruszniku ale to nie było to.Czy ktoś może mi powiedzieć co to może być?
  • Pomocny post
    #2 9180056
    wojtekryba
    Poziom 32  
    Ocena: 485
    gdzieś się gubi prąd.
    A gdzie ?

może w okolicy tego do czego się wkłada kluczyk ?
  • #3 9180142
    łukasz gomuła
    Poziom 10  
    myślisz o stacyjce czy immo?
  • #4 9180261
    mariolee
    Poziom 18  
    Ocena: 115
    Wymieniłem przekaźnik na rozruszniku ale to nie było to........
    1 a czy ten przekaźnik tyka kiedy chcesz zapalić?
    2 próbowałeś odpalić na krótko tj włączyć zapłon i dać na cewkę automatu prąd (oczywiście samochód na hamulcu i luz)
  • #5 9180403
    łukasz gomuła
    Poziom 10  
    Przekaźnik tyka kiedy próbuję odpalić z kluczyka. Przy odpalaniu "na krótko" nie wystarczyło że kluczyk był w pozycji właczonego zapłonu, druga osoba musiał przekręcać go w pozycje odpalania a ja mostkowałem wyjścia rozrusznika dopiero wtedy zapalił.
  • #6 9180424
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 672
    Tam jest przekaźnik mniejszy, ale i stycznik główny.
    Jeśli tyka ten mały, to albo nadal nie podaje do dużego, albo duży jest do wymiany.
  • #7 9180455
    łukasz gomuła
    Poziom 10  
    mówiąc stycznik duzy masz na mysli elektromagnes? Coś mi się przypomina że jak miałem auto z ta usterką u elektryka to omijali ten mały przekaznik i dalej z kluczyka nie odpalał. Myslisz że skoro tyka ten mały stycznik to stacyjka jest w porządku?
  • #8 9180493
    jannaszek
    Poziom 39  
    Tak, ten elektromagnes.
    Omijając ten mały, obciążasz zbytnio instalacje, i to jest widziane jako zwarcie, o ile dobrze pamiętam i nie będzie palił.
    Cudów nie ma, jeśli mały tyka, to wszystko z sterowaniem jest ok, no należy jeszcze sprawdzić styki, czy napięcie z baterii dochodzi do zworki tego małego przekaźnika.
  • #9 9180540
    łukasz gomuła
    Poziom 10  
    Rozumiem. Moze coś żle zrozumiałem z tym omijaniem małego przekaźnika - może wsadzili na próbe inny - nie pamiętam. Wiem tylko ze elektryk stwierdził że jest coś nie tak ze stacyjką, a przy rozruszniku wszystko ok. Czy gdyby uszkodzony był elektromagnes to no przy odpalenia z kluczyka kontrolki bedą przygasać bo u mnie nie przygasaja. a i jeszcze jedna rzecz ten problem z odpalaniem ujawnia się tylko podczas mrozów. jak była odwilz to wszystko było ok.
    Będę wdzięczny za wszelkie rady
  • #10 9180565
    jannaszek
    Poziom 39  
    Nie przygasną, bo pierwszy przekaznik ma dużą rezystancję.
    I to oznacza że nie podaje na drugi, wtedy by przygasły.
    Jeśli tyka, to ma podać na następny i palić, koniec.
  • #11 9180655
    łukasz gomuła
    Poziom 10  
    czyli zacząć mam od elektromagnesu?
  • #12 9180669
    jannaszek
    Poziom 39  
    Jeśli tyka, to tak.
  • #13 9181004
    Rolandos
    Poziom 19  
    Ocena: 129
    Ten " mały " przekaźnik jest bardzo istotnym elementem dla immo. Posiada odpowiednią rezystancję i jeśli go pominiesz lub wstawisz inny na 100 % nie odpalisz auta.
  • #14 9181302
    łukasz gomuła
    Poziom 10  
    sprawdze te oba elementy i dam znać o efektach
  • #15 9181539
    ekka
    Poziom 17  
    Ocena: 243
    Witam
    Bardzo istotnym elementem przy uszkodzeniu o jakim piszesz są też główne masy przykręcone za rozrusznikiem do bloku silnika ,sprawdz czy nie są zaśniedziałe lub ugnite
  • #16 9225378
    łukasz gomuła
    Poziom 10  
    witam
    Okazało się ze mam do wymiany szczotki w rozruszniku i dlatego samochód nie odpala. jestem w szoku że elektryk mi tego nie sprawdził i sugerował usterki stacyjki itd.!!! Dzieki wszystkim za pomoc
  • #17 9959307
    iinkaa
    Poziom 11  
    Ocena: 36
    Witam
    Mam podobny problem. Po przekręceniu kluczyka na rozruch nie dzieje się nic ( nic nie tyka) przyciskiem na silniku odpala bez problemu. Bardzo proszę o pomoc.

Z góry dziękuję.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z rozruchem w Mercedesie Atego 817 z 2001 roku, gdzie rozrusznik sporadycznie nie załączał się po przekręceniu kluczyka. Po wymianie przekaźnika na rozruszniku, problem nadal występował. Uczestnicy dyskusji sugerowali, że przyczyną mogą być problemy z zasilaniem, stacyjką, przekaźnikami lub elektromagnesem rozrusznika. Ostatecznie, po dalszych badaniach, użytkownik odkrył, że przyczyną były zużyte szczotki w rozruszniku, co potwierdziło, że wcześniejsze diagnozy były błędne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA