logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kino domowe z naciskiem na muzykę z CD - od podstaw

dreamstorm 21 Lut 2011 10:57 1716 5
REKLAMA
  • #1 9181846
    dreamstorm
    Poziom 10  
    Witam
    Mam ogromną prośbę do osób znających się na sprzęcie audio. Bardzo proszę o pomoc w wyborze zestawu kina domowego. Niestety nie znam się na tym zupełnie. Proszę o nie odsyłanie do wujka Googla. Co nieco już przeczytałem, ale firm i modeli jest masę, nie wszystko do siebie idealnie pasuje, a najważniejsze to usłyszeć jak gra :)

Warunki w pokoju:
    Sprzęt ma się znaleźć w salonie - ok 24 m2 - ściany symetryczne(pokój kwadratowy)

Funkcje sprzętu:
    - Odsłuch płyt Audio CD - możliwie najlepsze głośniki 2.1 w granicach rozsądku :)
    - Kino domowe podpięte do telewizora (TV będę kupował za parę dni, ale jedynym sensownym rozwiązaniem wydaje się podpięcie przez kabel HDMI) - czy dobrze myślę ?
    - Podpięcie do konsoli (jak kiedyś kupię) - X360 albo Playa.

Rodzaj muzyki:
    Najbardziej zależy mi na dobrych dźwiękach gitarowych, perkusji i wokalu - przykładowe kapele, które chciałbym, żeby brzmiały możliwie najlepiej: Tool, Riverside, Lunatic Soul, Radiohead, Metallica (S&M), Fiona Apple .
    Kolega polecił mi głośniki Dali 505, ale aktualnie ich nie ma na allegro :)

Koszty:
    W zasadzie nie wiem ile powinienem na wszystko wydać, dlatego tutaj też liczę na Waszą pomoc. Nie chciałbym potem żałować, że mogłem wydać 500 zł więcej i mieć znacznie lepszą jakość. Wydaje mi się, że 5tys powinno wystarczyć na amplituner+CD+5 głośników + kable, ale jeśli zmieszczę się w mniejszej sumie to tym lepiej.

Pytania :)
    1. Sprzęt mogę kupić używany, chyba że nie polecacie kupować np używanych głośników ?
    2. Głośniki do przodu jak już pisałem Dali 505 (lub 606), ewentualnie proszę o radę jaki inne dobre mogę kupić.
    3. Do tyłu mam kable puszczone w ścianę na wysokość1,5 metra, więc coś w miarę lekkiego :)
    4. Czy potrzebuję soobwoofer czy dobry center wystarczy ? - na kinie domowym mi aż tak bardzo nie zależy, ale jeśli jest szansa je ulepszyć nie wpływając negatywnie na jakość muzyki z CD to by było super. Oczywiście wszystko powinno ze sobą "grać"
    5. Jaki amplituner ? - moc nie jest bardzo ważna. Byle dźwięk był czysty
    6. Jaki CD ? - a może od razu DVD ? a może playstation3 się sprawdzi wystarczająco ? - ale też raczej nie podejrzewam :), jeśli już to będzie odtwarzać DIVxy albo mkv.

Bardzo przepraszam za lamerskie pytania ale niestety temat jest mi jeszcze obcy. Dopiero zaczynam się tym interesować a za jakiś tydzień fajnie by było coś kupić.
    Dziękuję z góry za pomoc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 9211682
    dreamstorm
    Poziom 10  
    Dzieki. Czytałem to już wcześniej.
    Zamówiłem już Onkyo TX-SR608 i do tego zestaw głośników Monitor Audio BX2 , BX6, BX Center. Odsłuchiwałem w sklepie i grało to świetnie na muzyce takiej jak lubię : Riverside, Tool
    Teraz pozostaje kupno jakiegoś CDka ...
  • REKLAMA
  • #4 9211759
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 640
    W przypadku amplitunera KD jedyną zaletą odtwarzacza CD będzie szybsza reakcja na polecenia. Jeżeli nie jest to tak istotne, kupiłbym raczej dobry odtwarzacz DVD. Nie usłyszysz różnicy w brzmieniu a różnica w funkcjonalności będzie spora.
  • REKLAMA
  • #5 9211987
    dreamstorm
    Poziom 10  
    Hmm... ale filmów na DVD na pewno nie będę oglądał, więc DVD jest mi zbędne. Wolę dobrego CDka + jakiś kombajn typu Manta, który czyta nawet płyty chodnikowe :)
  • #6 9212002
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 640
    Zacznij od kombajnu - raczej jednak trochę lepszego od Manty. Może się okazać, że to wystarczy. W razie potrzeby zawsze możesz dokupić CD.
REKLAMA