sebap napisał:
Chyba trochę przesadziłeś

. W 5 miesięcy to na Powersofta albo Lab.Gruppena

Taki Zarcik. No ale Granie a Pogrywanie to rzecz względna.
Dokładnie tak jak napisałeś-granie a pogrywanie to już różnica. Ja gram średnio 2 razy w miesiącu i za jedną imprezę biorę minimum 200zł (znajomi), ewentualnie charytatywnie-tak jak w najbliższy piątek na zabawie karnawałowej dla dzieci:D Ale charytatywnie to też rożnie bo na tej imprezie będzie kilka osobistości które mogą mnie nająć do dalszych imprez, dlatego warto czasami zagrać za free:)
Więc załóżmy, że przez te 5 miesięcy zagrałem ok 10 imprez z czego każda po minimum te 200zł, wychodzi nam akurat na sprzęcik. Ale licencje ZPAV i cała reszta również kosztuje. Oświetlenie, nośniki itp.
Chciałem jednak przybliżyć że wystarczy zagrać ok. 8 imprez po 100zł ( a z takim sprzętem to już można poszaleć nawet i jest profesjonalnie pod jakimś minimalnym względem. Jakiś bal gimnazjalny lepiej prowadzić na tym sprzęcie niż na starych trumnach eltrona. Myślę że 100zł za imprezę to dla takiego właściciela sali jest jak nic. Także na jakimś drobnym festynie;D
Oczywiście ZPAV, ZAIKS itp też na was mogą zarobić, bo każdy grający może wpaść.
"...Kiedy odtwarzasz nagrania publicznie nie posiadając stosownej licencji, wówczas stajesz się przestępcą"
Polskie Prawo (nienormalne) ponad wszystkie inne zagraniczne ( normalne)