logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer Extensa 5220 - BIOS widzi dysk, ale system i BartPE nie rozpoznają go

Petrosbike 22 Lut 2011 12:58 3281 9
  • #1 9186931
    Petrosbike
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Pewnego dnia nie uruchomił się system. Pokazywał sie bluescreen na chwilę i restart a potem wybór oraz komunikat że się nie uruchomił prawidłowo itd.
    Wszelkie próby zawiodły, szukanie w biosie nic nie wniosło.
    W biosie widoczny jest dysk twardy - tzn jego opis i symbole. Pamięc również 2 Gb widoczna. Podejrzewałem że system sie zepsuł więc próbowałem odzyskac co sie da. Uruchomiłem laptopa z BartPE ale program nie widział wcale dysku twardego. Pomyślałem więc że padł dysk. Kupiłem następny taki sam dysk. Po włożeniu nowego dysku do laptopa próbowałem zainstalować nowy system. Niestety instalator nie widzi dysku twardego. Włączyłem znów BartPE i znów się okazało że nie widać dysku, a w biosie jest widoczny. Poczytałem poradnik z forum i powymieniałem miejscami pamięci itd - nic to nie dało.
    Laptop uruchamia się z BartaPE bez problemu a dysku nie widzi,\.
    Jedno co się zmieniło przy nowym dysku to to, że nie pojawia się już bluescreen.
    Czy mogę liczyć na jakąś poradę? U mnie w miasteczku nie ma specjalistów od laptopów i trudno mi się kogokolwiek poradzić.
    Proszę o pomoc i poradę.
  • #2 9187228
    1 PAWEL
    Poziom 42  
    Ocena: 1364
    Spróbuj

Reset poprzez wyciągnięcie baterii z płyty głównej.

Reset poprzez wczytanie fabrycznych (domyślnych) ustawień BIOS-u z poziomu BIOS-u.
  • #4 9188229
    jcomserwis
    Poziom 2  
    Sprawdź czy w biosie jest możliwość zmiany ustawień dysku, kwestia ATA - SATA.
    Gdyby takiej możliwości ustawień nie było pozostanie stworzenie sobie płyty instalacyjnej z sterownikami do dysku SATA
  • Pomocny post
    #5 9188646
    _1KOKO
    Poziom 33  
    Ocena: 164
    Jeżeli jest nowszy bios to jest opcja w biosie AHCI lub IDE , wybierz IDE po resecie biosu jest automatycznie zmienione na AHCI jeżeli bedzie dalej ustawione na AHCI mimo ze wybrałeś IDE to znaczy ,że masz baterie biosu do wymiany, znajduje sie pod touchpadem.
  • Pomocny post
    #6 9189049
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 9190321
    Petrosbike
    Poziom 11  
    _1KOKO napisał:
    Jeżeli jest nowszy bios to jest opcja w biosie AHCI lub IDE , wybierz IDE po resecie biosu jest automatycznie zmienione na AHCI jeżeli bedzie dalej ustawione na AHCI mimo ze wybrałeś IDE to znaczy ,że masz baterie biosu do wymiany, znajduje sie pod touchpadem.

Świetna porada. +++
    Spieszę z raportem. Poniewaz załozyłem juz nowy pusty dysk nie zmieniajac AHCI / IDE spróbowałem na próbę instalki na nim Win7 =>> zadziałało i chodzi win7 jak nalezy.( świetny ten Win7 - ma w sobie prawie wszystkie stery- laptop działa bez sterów producenta) Podejrzałem w setupie - Bios ver 1.3 .
    Osmielony i zachęcony powodzeniem podmieniłem dyski z powrotem na ten oryginalny lecz efekt ten sam: bluescreen i restart. Wobec tego zmieniłem AHCI na IDE (faktycznie było tam AHCI) i spróbowałem reistalacji XP. Odetchnałem z ulgą bo instalator zaczał widzieć dysk twardy. Dalej nie instalowałem bo doszedłem do wniosku ze to chyba jednak dodatkowo system sie sypnął.
    Mam teraz dodatkowe pytanie : czy da sie odzyskac dane lub naprawic system z tego dysku? Mysle o zewnetrznej kieszeni na USB Czy z niej odczytam dane z dysku, lub przywrócę system? W najgorszym razie można z niego zrobic po prostu dysk magazynowy jako dodatkowy na USB ? Jaka powinna być ta kieszeń?
    ( na dysku ma dwie partycje - systemowa i magazynek)
  • #8 9190425
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 9195296
    Petrosbike
    Poziom 11  
    Test wykonałem - bateria w porządku. Stary dysk włożyłem ale niestety nic z tego, pokazuje się na chwile bluescreen i restart.
    Na nowym dysku i na Win7 biega jak trzeba, wszystkie funkcje laptopa obsłużone. Nie instalowałem tych sterów od Acera. Nie było potrzeby.
    Czy z kieszeni na USB da się ten padnięty dysk obsłużyć?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Acer Extensa 5220 napotkał problem z uruchomieniem systemu operacyjnego, który objawiał się bluescreenem i restartem. BIOS wykrywał dysk twardy, ale system operacyjny oraz BartPE go nie rozpoznawały. Po wymianie dysku na nowy, problem pozostał, a bluescreen zniknął. Użytkownik otrzymał porady dotyczące resetowania BIOS-u, zmiany ustawień z AHCI na IDE oraz aktualizacji BIOS-u do wersji 1.35, co pomogło w rozpoznaniu dysku przez instalator systemu XP. Użytkownik zainstalował Windows 7 na nowym dysku, który działał poprawnie. Pojawiło się pytanie o możliwość odzyskania danych z uszkodzonego dysku, na co odpowiedziano, że można to zrobić za pomocą zewnętrznej kieszeni USB.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA