logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony CDX-S22 brak reakcji - czy wymiana końcówki mocy TDA8588BJ pomoże?

Vix 22 Lut 2011 15:34 2564 6
REKLAMA
  • #1 9187690
    Vix
    Poziom 21  
    Ocena: 4
    Witam

Trafiło mi się takie radyjko. Postawiłem już początkująca diagnozę, ale wolę, aby potwierdził to ktoś, kto ma więcej wiedzy.

Po rozebraniu panela, zauważyłem "zapadnięty" switch od +Volume, wlutowałem go, aby nie robił zwarcia. Dalej - po padaniu zasilania ~14,5 V. Napięcia zasilania procesora prawidłowe 3,3V. Napięcia zasilania końcówki mocy TDA8588BJ na pinach 35,36,20,6 w okolicach 14V czyli prawidłowo. Napięcie na DIAG 3,3V prawidłowe. Napięcie na STBY w końcówce mocy 0,15V. Napięcie te wychodzi z procesora i jest identyczne na całej lini, zatem zrobiłem rzecz następującą. Odlutowałem nóżkę z procesora (PIN 26) i zmierzyłem na niej napięcie, które wynosiło 3,3V. Zatem nasuwa się wniosek, że w końcówce mocy, która zarazem jest regulatorem napięć, choćby do panelu, nastąpiło zwarcie, przez co napięcie STBY jest zwierane, co z kolei powoduje brak reakcji radia na próby załaczenia.

Zatem wymiana końcówki ?
  • REKLAMA
  • #2 9218861
    Vix
    Poziom 21  
    Nikt nie potrafi nic doradzić :( ?
    Może ktoś powie mi przynajmniej taką rzecz. Czy napięcie na STANDBY powinno się pojawić bezpośrednio po podłączeniu radia do zasilania, czy dopiero po kliknięciu POWER ON w radiu ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 9219568
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    Napięcie Stand-by raczej trzeba rozważać pod względem :stan wysoki i stan niski (high i low) mieszczące się w granicach napięć dla danego układu.W tym układzie 1,3V jest napięciem LOW i utrzymuje końcówkę w stanie spoczynku, od napięcia 2,5V do 5,5v daje sygnał do włączenia końcówki, ale już napięcie powyżej 8V daje muting samej końcówki. Układ ten sterowny jest również szyną danych.
  • #4 9220236
    Vix
    Poziom 21  
    Dziękuję za odpowiedź.

Te parametry mi są znane i bardziej zastanawia mnie mój problem z pytania powyżej. Pytałem czy, po podaniu napięcia na piny ACC , BAT+, GND prosto z zasilacza w ukłądzie TDA na pinie 22 powinno się pojawić schematyczne 3,3V? Czy pojawi się ono tam dopiero po wysterowaniu impulsu z klawiatury, przyciskiem ON ?
    Myślę jednak, że ta moja hipoteza jest niemożliwa, gdyż panel radia zasilany jest z tej kostki napięciem ~9V, zatem sugeruje to, że powinna ona już być aktywna, chyba, że funkcja STBY nie dotyczy wyjść regulatorów napięć.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 9221841
    dzimi
    Ze schematu blokowego układu wynika, że jeśli układ nie włączy się to nie zadziała komunikacja na szynie danych, która jednocześnie steruje włącznikiem regulatorów i switch wyjściowych. Zgodnie z Twoją sugestią stawiam na uszkodzony układ.
  • REKLAMA
  • #6 9221935
    Vix
    Poziom 21  
    Zatem potwierdziłeś uszkodzenie TDA, kostka do wymiany. Gwożdziem do trumny tego układu jest także napięcie 3,3V na dźwigniętej nóżce w procesorze AMP STBY, a po przylutowaniu z powrotem napięcie to znika, zatem coś zwiera je w TDA.
    Temat zostawię otwarty, może znajdzie się ktoś, kto diagnozował już radio z tą końcówką i doda jeszcze parę ciekawych spostrzeżeń, przydatnych dla mnie i dla innych.
    :)
  • #7 9222163
    dzimi
    Tema raczej do zamknięcia - ale pozostawiam to Tobie lub Moderatorowi działu.
    Czytając opis końcówki można zauważyć że jeśli układ ma zwarcie, bądź w części wzmacniacza, bądź w układzie regulatora to następuje zadziałanie układów zabezpieczających.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zdiagnozował problem z radiem Sony CDX-S22, które nie reaguje na włączenie. Po rozebraniu panelu zauważył uszkodzony przełącznik od głośności oraz sprawdził napięcia zasilania, które były prawidłowe. Napięcie STBY na końcówce mocy TDA8588BJ wynosiło 0,15V, co sugerowało zwarcie. Użytkownik zastanawiał się, czy napięcie 3,3V na pinie 22 końcówki mocy powinno pojawić się od razu po podłączeniu zasilania, czy dopiero po włączeniu radia. Odpowiedzi wskazały, że uszkodzenie końcówki mocy jest prawdopodobne, a także że układ zabezpieczający mógł zadziałać w przypadku zwarcia. Użytkownik potwierdził konieczność wymiany TDA8588BJ.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA