logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telewizja od TP -dekoder samsung sdh 85 + telewizja naziemna

konrado5891 22 Lut 2011 16:22 9636 18
REKLAMA
  • #1 9187920
    konrado5891
    Poziom 10  
    Witam Wszystkich serdecznie,
    to mój pierwszy post, po przeszukaniu w wyszukiwarce google a także tematu na stronie elektroda.pl nie znalazłem rozwiązanie mojego problemu, ale od początku:

posiadam usługę tv od telekomunikacji polskiej, poprzez antenę satelitarną którą dostałem razem z dekoderem, z racji iż w pakietach nie ma polsatu, zakupiłem dodatkowo antenę naziemną - Telmor DIGITMax HD (bez wzmacniacza)

Moja instalacja wygląda następująco:
    Kabel z anteny satelitarnej, a także kabel z anteny naziemnej podpięty jest do sumatora, z sumatora wychodzi jeden kabel do mieszkania, który wpięty jest do gniazda SAT/RTV/FM, z wyjścia SAT kabel idzie do tunera, a z RTV do telewizora.
    Kabel antenowy który używam to Triset - 113.

I teraz problem, z którym nie mogę sobie poradzić, odbiór z satelity jest idealny, chodzi o antenę naziemną, jeżeli tuner jest wyłączony wszystko jest tak jak powinno być, jeżeli włączę tuner, telewizja naziemna a konkretnie TVN, POLSAT, TV4 śnieży obraz, próbowałem jeszcze podłączyć separator ale to nic nie daje.

Czy ktoś spotkał się może z takim problem i byłby wstanie pomóc ?
    Dziękuję i pozdrawiam serdecznie
  • REKLAMA
  • #2 9188157
    acton777
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Po pierwsze, to gniazdo ma oznaczenia SAT/TV/R lub FM...

Prawdopodobnie uszkodzona lub niewłaściwa zwrotnica RTV-Sat. Po włączeniu dekodera, antena naziemna dostaje napięcie z dekodera (które powinno być cięte przez zwrotnice)
  • #3 9188234
    konrado5891
    Poziom 10  
    Przepraszam za wtargnięcie błędu.
    A jaką zwrotnicę najlepiej kupić?
    Aczkolwiek sumator sprawdzany u znajomego i wszystko u niego jest ok, tylko on ma telewizję od innego usługodawcy i inny dekoder oczywiście.
  • #4 9188446
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 9197033
    konrado5891
    Poziom 10  
    Zrobiłem tak już dawno, faktycznie wtedy obraz TV jest ok.
  • REKLAMA
  • #7 9197120
    zbisli
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Witam.
    Kolego, na dachu i w domu powinieneś mieć zwrotnicę Sat/TV naziemna, a dopiero później podpiąć do gniazd (osobno TV osobno SAT).
    Pozdrawiam
  • #8 9197158
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 9197218
    zbisli
    Poziom 13  
    Panowie!
    Jeśli na dachu zsumowaliście sygnały z SAT i TV naziemnej, to na dole należy je ponownie rozdzielić! Jakie zakłócenia od konwertera?????? to s-f....
    ...W wyniku mieszania się dwóch różnych częstotliwości tj. z konwertera SAT i jakiejś mocnej stacji TV naziemnej powstają produkty intermodulacyjne które mogą objawiać się m.in. większym szumem na TV.
    Ja mam tak zrobione od 10lat i zero problemów.
  • #10 9197281
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 9197324
    zbisli
    Poziom 13  
    Tylko wy SAT w tym gniazdku jest na przelot, tylko zwrotnica tam jest na FM i TV

Dodano po 6 [minuty]:

Kolego konrado5891, skoro masz dwa sumatory, co prawda różnych producentów, zrób w/g mojej propozycji a powinno wszystko być ok.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #12 9197387
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 9197860
    zbisli
    Poziom 13  
    Ja osobiście wolę ten jak to nazwałeś kolego _cheetah_ wynalazek ponieważ 10 lat działa bez zarzutu.

Dodano po 1 [minuty]:

bo nie mam przekonania do np. Gniazdo GAR-BG-DK-SAT natynkowe końcowe
    prod.Dipol

Moderowany przez telesat1:

Regulamin p. 8.1, 12.

• REKLAMA
  • #14 9201035
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 9201502
    konrado5891
    Poziom 10  
    Spróbowałem podmienić i zamiast gniazdka dać sumator ale to nic nie zmienia. Chyba poczekam aż zrobi się ciepło i spróbuję przez peszel przeciągnąć dwa kable naraz, peszel niestety jest taki, że drugiego kabla nie da się przeciągnąć, dlatego może uda się wciągnąć dwa, bo póki co nie widzę rozwiązania aby instalacja została na jednym kablu.
  • #16 9201619
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 9201908
    zbisli
    Poziom 13  
    Konrado 5891 jeszcze takie pytanie czy TV wpinasz bezpośrednio pod sumator lub gniazdo czy przez wyjście RF z dekodera SAT?
    Też mam telewizję od TP, ale nie miałem takich problemów, ja używam COMBINER-a EW-3
    Pozdrawiam
  • #18 9201938
    konrado5891
    Poziom 10  
    Bezpośrednio pod gniazdo, próbowałem także przez RF w tunerze - bez zmian, konwerter jaki mam nie sprawdzałem, talerz dostałem od telekomunikacji i nie zwróciłem uwagi, sprawdzę oczywiście.
  • #19 9219024
    konrado5891
    Poziom 10  
    Witam,
    niestety żadnej poprawy, na innym konwerterze bez zmian, obrót wtyczki od dekodera bez zmian, podpięcie dekodera z polsatu także to samo, powoli kończą mi się pomysły, prosta instalacja i wszędzie działa ale u mnie niestety nie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada usługę telewizyjną od Telekomunikacji Polskiej z dekoderem Samsung SDH 85 oraz dodatkową anteną naziemną Telmor DIGITMax HD. Problemem jest zakłócony odbiór sygnału telewizji naziemnej (TVN, POLSAT, TV4) po włączeniu dekodera, podczas gdy sygnał satelitarny działa poprawnie. Użytkownicy sugerują, że przyczyną mogą być problemy z zwrotnicą RTV-SAT, konwerterem lub sumatorem. Wskazują na konieczność rozdzielenia sygnałów na dole instalacji oraz ewentualną wymianę konwertera na inny model. Użytkownik próbował różnych konfiguracji, jednak nie uzyskał poprawy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA