SeeSoon napisał: Tutaj chyba coś z dekoderami jest nie tak bo sygnał jest, kanały wyszukuje ale tylko tvp może coś źle wyszukuje
Miałem bardzo podobny problem, z tym, że ja rozdzielałem na tylko drugi telewizor.
Na pierwszym wszystko działało bardzo dobrze, na tym drugim słabo.
Wiele tunerów DVB-T ma słabą czułość i potrzebuje dość mocnego sygnału, żeby działać.
U mnie po wielu próbach pomogły takie zmiany (też miałem wzmacniacz W20 tylko inną antenę):
- wymieniłem wzmacniacz W20 na najmocniejszy jaki znalazłem czyli APL-109e 23/28 dB (wydaje się, że 20 czy np. 25 dB to niewielka różnica, ale zapewniam, że jest)
- do rozdzielania sygnału użyłem rozdzielacza aktywnego, tak aby straty sygnału były jak najmniejsze (z pasywnego na aktywny TELMOR RTA-120, w Twoim przypadku musiałby to być RTA-140, który ma 4 wyjścia)
Rozdzielacz RTA daje również możliwość regulacji stopnia wzmacniania (jest to jakby dodatkowy wzmacniacz ), przepuszcza z jednego wyjścia napięcie na wejście (np. na zasilacz antenowy, który jest przed nim), czyli w tym przypadku APL-109e.
Miałem podłączony taki zasilacz jak na zdjęciu w 1. poście pod wyjście przepuszczające napięcie. Obawiałem się, czy wystarczy prądu na wzmacniacz APL, bo RTA-120 pobiera 70 mA a APL 60 mA, w sumie 130 mA a zasilacz dawał tylko max 100 mA. Na szczęście wszystko działało.
Po jakimś czasie popsuła mi się wtyczka przy zasilaczu i spróbowałem dać napięcie... bezpośrednio z tunera DVB-T przy pierwszym TV. Okazało się, że te 5V (nie wiem ile daje prądu w mA) obsłużyło zarówno rozdzielacz aktywny jak i wzmacniacz, który jest między nim a anteną. Jedyne co muszę robić, to nie wyłączać pierwszego tunera, aby móc korzystać z drugiego TV (drugie wyjście z rozdzielacza nie przepuszcza napięcia, więc ustawienie zasilania anteny na drugim tunerze DVB-T nic nie pomoże). Ale czy włączony tuner czy na stałe podłączony zasilacz to chyba podobna strata prądu (może kupię kiedyś jakiś lepszy zasilacz na np. 150 mA albo naprawię poprzedni).
Dodano po 4 [godziny] 13 [minuty]: Jeszcze chciałem dodać, że ważna jest też jakość kabla antenowego łączącego rozdzielacz z drugim i trzecim TV.
O ile parę metrów takiego czy innego kabla nie robi wielkiej różnicy, to przy 10 metrach i więcej to już ma znaczenie. U mnie niestety mam bardzo słaby kabel do drugiego TV, dlatego miałem podobne problemy. A nie bardzo mogłem go wymienić, bo idzie m.in. pod płytkami w podłodze (przy remoncie wiele lat temu taki daliśmy z niewiedzy). Tłumienie takiego słabego, cienkiego, prawie bez oplotu kabla na długości powiedzmy 10 m jest wystarczająco duże, że mało czuły tuner DVB-T będzie miał zakłócenia.
Dlatego radzę, żeby, jeśli to możliwe, dać kabel antenowy o jak najlepszych parametrach. Będzie on dość gruby, sztywny, ale da mniejsze tłumienie. Może to być np. TRISET-113.