Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zmywarka Amica ZIS2450. Jak naprawić elektronikę?

dekster1212 22 Lut 2011 17:00 4533 6
  • #1 22 Lut 2011 17:00
    dekster1212
    Poziom 9  

    Witam Szanowni Koledzy.W zmywarce Amica ZIS 2450 mam błąd E7. serwisant zakwalifikował elektronikę ( moduł sterujący) do wymiany. Może ktoś wie jak uzdrowić tę elektronikę? Myślę, że to coś typowego ale potrzebuję fachowej siły.
    Z góry dziękuję za porady.
    dekster

    0 6
  • #2 28 Lut 2011 11:02
    dekster1212
    Poziom 9  

    Zamieszczam fotki modułu i liczę na trafne podpowiedzi.
    Pozdrawiam

    Dodano po 9 [minuty]:

    0
  • #3 28 Lut 2011 11:13
    ja-kenaj
    Poziom 26  

    Spróbuj wysuszyć cały moduł suszrką do włosów. Sprawdź czy nie ma wypalonych ścieżek (tzw pajęczynka węglowa). Dobrze było by zrobić to za pomocą lupy (szkła powiększającego)

    0
  • #4 28 Lut 2011 11:25
    dekster1212
    Poziom 9  

    Może teraz?

    Dodano po 9 [minuty]:

    Nie wiem o co chodzi.Film się dołącza bez problemu a zdjęcie?

    https://obrazki.elektroda.pl/3102786700_1298888487.jpg
    https://obrazki.elektroda.pl/1207175100_1298888489.jpg

    Sorry ale pierwszy raz jest zawsze problematyczny.
    Pozdrawiam

    Dodano po 2 [minuty]:

    Moduł jest suchy jak pieprz a wygląda jakby przed chwilą zjechał z taśmy produkcyjnej.To powinno być coś typowego, może ktoś się z tym spotkał. Powtórzę, że fachowiec z serwisu ocenił moduł jako do wymiany.
    Pozdrawiam

    0
  • #5 28 Lut 2011 14:47
    machefi
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Wymień duży szary kondensator MKP za zdjęciu po prawej stronie.Może pomoże.

    2
  • #6 28 Lut 2011 15:39
    Marwal25
    Poziom 14  

    Miałem niedawno podobny problem ze zmywarką Amica ZIS2605 ale w/g zdjęcia miała dokładnie ten sam moduł sterujący. Na początku spuściła wodę, później się przepłukała (parę razy cyklicznie nabrała i wypuściła wodę) i stop (cisza). Po kolei zacząłem wymieniać kondensatory w module, najpierw MKP, później elektrolity, aż w którymś momencie zaczęła działać, ale do czasu. W trakcie cyklu zmywania przestawała pracować pompa myjąca, tylko grzałka grzała. Wymieniłem triak pompy i ok. Ale trochę mocno się grzała tzn. nie wyłączała się grzałka. Wymieniłem przekaźnik grzałki, a potem jeszcze NTC. A na koniec wymontowałem wszystko co do niej włożyłem, bo czas jaki przy niej straciłem to było wystarczająco dużo.
    Modułu całego nie wymieniałem, więc nie wiem czy to był moduł czy coś innego.

    0
  • #7 03 Mar 2011 20:19
    skryn
    Admin grupy AGD

    ja-kenaj napisał:
    Spróbuj wysuszyć cały moduł suszrką do włosów. Sprawdź czy nie ma wypalonych ścieżek (tzw pajęczynka węglowa).

    Co da wysuszenie modułu, względem tzw. pajęczynki węglowej?
    Może Kolega uściślić co nieco?
    Proszę przestać bredzić.
    Następnym razem, za takie mundrości wzięte z kosmosu, zablokuję konto Kolegi.
    Bez przebaczenia.

    1