logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka Amica ZIS2450. Jak naprawić elektronikę?

dekster1212 22 Lut 2011 17:00 5655 6
REKLAMA
  • #1 9188098
    dekster1212
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Witam Szanowni Koledzy.W zmywarce Amica ZIS 2450 mam błąd E7. serwisant zakwalifikował elektronikę ( moduł sterujący) do wymiany. Może ktoś wie jak uzdrowić tę elektronikę? Myślę, że to coś typowego ale potrzebuję fachowej siły.
    Z góry dziękuję za porady.
    dekster
  • REKLAMA
  • #2 9215113
    dekster1212
    Poziom 11  
    Zamieszczam fotki modułu i liczę na trafne podpowiedzi.
    Pozdrawiam

Dodano po 9 [minuty]:

• REKLAMA
  • #3 9215172
    ja-kenaj
    Poziom 26  
    Ocena: 120
    Spróbuj wysuszyć cały moduł suszrką do włosów. Sprawdź czy nie ma wypalonych ścieżek (tzw pajęczynka węglowa). Dobrze było by zrobić to za pomocą lupy (szkła powiększającego)
  • REKLAMA
  • #4 9215173
    dekster1212
    Poziom 11  
    Może teraz?

Dodano po 9 [minuty]:

Nie wiem o co chodzi.Film się dołącza bez problemu a zdjęcie?

https://obrazki.elektroda.pl/3102786700_1298888487.jpg
    https://obrazki.elektroda.pl/1207175100_1298888489.jpg

Sorry ale pierwszy raz jest zawsze problematyczny.
    Pozdrawiam

Dodano po 2 [minuty]:

Moduł jest suchy jak pieprz a wygląda jakby przed chwilą zjechał z taśmy produkcyjnej.To powinno być coś typowego, może ktoś się z tym spotkał. Powtórzę, że fachowiec z serwisu ocenił moduł jako do wymiany.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 9215847
    machefi
    Specjalista AGD
    Ocena: 1478
    Wymień duży szary kondensator MKP za zdjęciu po prawej stronie.Może pomoże.
  • #6 9216072
    Marwal25
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Miałem niedawno podobny problem ze zmywarką Amica ZIS2605 ale w/g zdjęcia miała dokładnie ten sam moduł sterujący. Na początku spuściła wodę, później się przepłukała (parę razy cyklicznie nabrała i wypuściła wodę) i stop (cisza). Po kolei zacząłem wymieniać kondensatory w module, najpierw MKP, później elektrolity, aż w którymś momencie zaczęła działać, ale do czasu. W trakcie cyklu zmywania przestawała pracować pompa myjąca, tylko grzałka grzała. Wymieniłem triak pompy i ok. Ale trochę mocno się grzała tzn. nie wyłączała się grzałka. Wymieniłem przekaźnik grzałki, a potem jeszcze NTC. A na koniec wymontowałem wszystko co do niej włożyłem, bo czas jaki przy niej straciłem to było wystarczająco dużo.
    Modułu całego nie wymieniałem, więc nie wiem czy to był moduł czy coś innego.
  • #7 9231188
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem błędu E7 w zmywarce Amica ZIS2450, który według serwisanta wymaga wymiany modułu sterującego. Użytkownicy sugerują różne metody naprawy, w tym wysuszenie modułu suszarką do włosów oraz sprawdzenie ścieżek na module pod kątem uszkodzeń (pajęczynka węglowa). Inny użytkownik zaleca wymianę dużego szarego kondensatora MKP. Wspomniano również o podobnym problemie w modelu Amica ZIS2605, gdzie wymiana kondensatorów oraz triaka pompy pomogła w rozwiązaniu problemu. Dyskusja zawiera również krytykę niektórych sugestii, które uznano za nieprzydatne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA