logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Indesit WISL105 nie pobiera wody, podejrzenie uszkodzenia modułu sterującego

leonard40i4 22 Lut 2011 17:08 8262 11
REKLAMA
  • #1 9188154
    leonard40i4
    Poziom 18  
    Ocena: 103
    Witam.
    Pralka po załączeniu nie pobiera wody, słychać tylko zadziałanie blokady. Programatorem można wybrać dowolny program i sygnalizują to diody lecz poza tym nic się nie dzieje. Miernikiem sprawdziłem blokadę, elektrozawory, hydrostat, grzałkę, termistor (21 kom), pompę, silnik (szczotki, tacho) i wydają się być sprawne. Podejrzewam problem z modułem (wizualnie jest ok.) ale mam nie wielkie doświadczenie z pralkami więc proszę o poradę
  • REKLAMA
  • #2 9188368
    machefi
    Specjalista AGD
    Ocena: 1478
    Zrób zdjęcie ścianki przedniej i opisz które diody i z jaką częstotliwością pulsują .
  • REKLAMA
  • #3 9188426
    kopoc
    Poziom 12  
    Ocena: 23
    Witam!
    Może wężyk hydrostatu jest przytkany. Blokadę sprawdź dokładniej, trzaśnij mocniej drzwiczkami zdarza się ze styk w niej słabo łączy.
  • #4 9188458
    leonard40i4
    Poziom 18  
    Koledzy diody żadne nie migają (zapala się dioda wybranego programu np 4h). Blokada jest ok (styk 3-4 zwarty w czasie zablokowania). Wężyk zapchany chyba powinien być wskazany kodami błędu?
  • #5 9188481
    jan.tomiczek2gmail.com
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    witam jak działa blokada to nie trzaskaj drzwiami , myśle problem będzie ze sterownikiem trzeba zobaczyć czy nie dostała się tam wilgoć ewentualnie wysuszć

Dodano po 3 [minuty]:

4h to jest opóźniony start
  • REKLAMA
  • #6 9188610
    leonard40i4
    Poziom 18  
    Jan..... czy diody 2h, 4h itp to również opóźniony start? Gdy wybiorę wirowanie to zapala się jak pamiętam 9h(dioda najniższa) i sprzęt jest martwy.Inne diody są nie aktywne. Moduł jak pisałem wizualnie jest ok.
  • REKLAMA
  • #7 9189634
    machefi
    Specjalista AGD
    Włącz pralkę i naciśnij przycisk start/reset przez co najmniej trzy sekundy aby wykasować uprzednio wprowadzony program prania, następnie przyciskiem pierwszym z lewej z ikonką zegara naciskaj impulsowo do momentu wygaszenia pionowych diod opóźnienia startu. Następnie wprowadż jakiś program ,naciśnij przycisk start/reset i zobacz czy załączy pralkę , jeśli to nic nie pomoże sprawdź sprawność mikrowłącznika pod przyciskiem start/reset .
  • #8 9191543
    leonard40i4
    Poziom 18  
    Machefi podane przez ciebie wskazówki nic nie dały. Przycisk start- reset działa i inne również. Można zmieniać ustawienia programatora i diody to sygnalizują. Natomiast brak jest startu pralki poza blokadą i sygnalizacją rozpoczęcia programu. Podałem zewnętrzne zasilanie na elektrozawór i woda jest pobierana, więc jest sprawny. Przyjrzę się modułowi i sprawdzę oprogramowanie.
  • #9 9192009
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6903
    sprawdź miernikiem silnik i pompe
  • Pomocny post
    #10 9192748
    machefi
    Specjalista AGD
    mrice napisał:
    sprawdź miernikiem silnik i pompe
    W pierwszym poście leonard666 pisał że to wszystko sprawdzał po co więc radzić to co było wykonane . Leonard666, przeprogramuj eeprom , zawartość wsadu masz w bazie wsadów Elektrody.W swoim logo masz "troszkę rtv" więc myślę że sobie poradzisz . Powodzenia .
  • #11 9193066
    leonard40i4
    Poziom 18  
    Machefi posiadam kilka wsadów z Jupitela i porównując je z modułem jest spora różnica. Jeżeli wrzuty są sprawdzone to może to być to. Pamięć z modułu jest sprawna bo daje się zapisać i odczytać ale mogła coś zgubić. Przygotuję parę wsadów i zobaczymy co będzie. Przelutuję gorącym powietrzem procesor dla pewności. Jutro odpiszę co wyszło.
    Na razie dziękuję i pzdr.
  • #12 9198160
    leonard40i4
    Poziom 18  
    Koledzy niestety wymiana programu nie pomogła więc przyjrzałem się pralce jaszcze raz. Przyczyna usterki była prosta a mianowicie zużycie szczotek silnika. Porada na przyszłość, sprawdź poszczególne podzespoły dokładnie a nie miernikiem. Szczotki wizualnie dotykały komutatora ale po ich wymontowaniu okazały się już na końcówce żywota i to była przyczyna braku startu sprzętu. Zmyliło mnie to, że ma ona 3 lata i nie podejrzewałem tak szybkiego zużycia.
    Dziękuję wszystkim za porady i pomoc, pzdr.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Indesit WISL105 nie pobiera wody, mimo że diody sygnalizują wybór programu. Użytkownik sprawdził blokadę, elektrozawory, hydrostat, grzałkę, termistor, pompę i silnik, które wydają się być sprawne. Problemy z modułem sterującym zostały zasugerowane, a użytkownik zauważył, że diody nie migają, co może wskazywać na problem z oprogramowaniem. Po dalszych analizach, w tym podłączeniu zewnętrznego zasilania do elektrozaworu, ustalono, że jest on sprawny. Ostatecznie, przyczyna usterki okazała się zużycie szczotek silnika, co zaskoczyło użytkownika, biorąc pod uwagę wiek pralki. Użytkownik podkreślił znaczenie dokładnego sprawdzania podzespołów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA