logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Whirlpool AWE 85116/P - kod błędu xxoxx podczas płukania, co oznacza?

WDROZD 22 Lut 2011 23:14 10140 10
REKLAMA
  • #1 9190092
    WDROZD
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam !
    Pralka whirpool AWE 85116/P podczas pracy w cyklu płukania nieraz wyświetla kontrolkę serwis oraz kombinację kontrolek zielonych xxoxx - gdzie szukać usterki?
    Pozdrawiam
    WD
  • REKLAMA
  • #3 9190211
    WDROZD
    Poziom 10  
    Witam !
    Niestety w podanym linku nie ma kodów do pralek serii AWE.
    Na forum są sugestiie do innych modeli tej serii, ale z inną kombinacją zielonych kontrolek.
    Pozdrawiam
    WD
  • REKLAMA
  • #4 9195165
    mirofalcon
    Poziom 25  
    Ocena: 359
    A które świecą, x czy o ?

Dodano po 3 [minuty]:

Whirlpool AWE 85116/P - kod błędu xxoxx podczas płukania, co oznacza?
  • #5 9195216
    wosokol

Poziom 20  
    Ocena: 195
    Jaki masz model? Awe85116? Nie pasuje mi. Podaj nr 85......
    Konto firmowe:
    El-tech serwis
    Chełmek Wołowski 25b, Lubin, 59-330 | Tel.: 533XXXXXX (Pokaż)
  • #6 9198861
    WDROZD
    Poziom 10  
    Witam !
    Model spisany jest z maskownicy pralki - spiszę jutro z tabliczki znamionowej, powinien być ten sam.
    Jeśli chodzi o kontrolki zielone to, x - świeci, o - wygaszona.
    I jeszcze mala korekta - razem z kontrolką serwis zapalają się zielone w algorytmie xoxxx , poprzednio podałem xxoxx, bo tak wcześniej zaobserwowano.
    Oba kody błędu mnie interesują.
    Pozdrawiam
    WD
  • REKLAMA
  • #8 9208439
    WDROZD
    Poziom 10  
    Witam !
    Po dokładnym odczytaniu z tabliczki serwisowej jest to model AWE 6516P,
    a nie jak wcześniej podałem AWE 85116/P błędnie odczytany /nieco zatarty/ z maskownicy pralki.

Po sprawdzeniu wszystkich sugerowanych w podanych postach podzespołów nie stwierdziłem w nich usterki.
    Ostastecznie sprawdzilem poprawność biegunów zasilania w gniazdku sieciowym - była nieprawidłowa.
    Poprawna to: faza L1 - z lewej strony, N - prawa strona, PE - kołek ochronny/ u góry gniazda /.
    Po tej zamianie / N z L1 / pralka działa prawidłowo - wykonano już kilka prań na różnych programach.
    Po większej ilości testów o rezultacie tych działań poinformuję niebawem.

Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych tym tematem.

WD
  • Pomocny post
    #9 9208755
    wosokol

Poziom 20  
    Ocena: 195
    wyświetlił ci sie kod błędu F21 czyli błąd hydrostatu. obrócenie biegunów powinno zmienić kod błędu na uszkodzoną grzałkę czyli F08 lub F12( co widzę że się nie stało). Masz prawdopodobnie przebicie izolacji grzałki.
    Konto firmowe:
    El-tech serwis
    Chełmek Wołowski 25b, Lubin, 59-330 | Tel.: 533XXXXXX (Pokaż)
  • #10 9208789
    WDROZD
    Poziom 10  
    Witam!
    Wyświetlał się początkowo błąd F 27, a potem F 23 / wszystko przed zamianą biegunów /. Po zamianie wszystko jest Ok, testuję pralkę - sprawdzam, czy już ostatecznie jest w porządku ?
    Pozdrawiam
    WD
  • REKLAMA
  • #11 9436540
    WDROZD
    Poziom 10  
    Witam ponownie
    Po pewnym czasie eksploatacji ponownie pojawił sie błąd z kodem F 27.
    Już bez specjalnej analizy wymieniłem grzałkę na nową i po problemie !!!!
    Wymontowana grzalka nie pokazywała zaniżonej rezystancji do obudowy - przy badaniu napięciem 500V , byl to objaw przejściowy w czsie prania.
    Pozdrawiam
    Myślę, że temat definitywnie zamknięty !
    WD

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pralką Whirlpool AWE 85116/P, która podczas cyklu płukania wyświetla kontrolkę serwis oraz kombinację kontrolek zielonych xxoxx. Po wymianie informacji na forum, okazało się, że model pralki został błędnie odczytany i właściwy to AWE 6516P. Użytkownik sprawdził różne podzespoły, jednak problemem okazała się nieprawidłowa polaryzacja zasilania w gniazdku, co po poprawieniu rozwiązało problem. Pojawiły się również inne kody błędów, takie jak F27 i F23, które po wymianie grzałki również zostały usunięte. Użytkownik potwierdził, że po wymianie grzałki problem ustąpił.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA