logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cienie po obu stronach diva - spadanie diva w dół

Xerof0p 23 Lut 2011 02:52 2531 4
REKLAMA
  • #1 9190472
    Xerof0p
    Poziom 20  
    Ocena: 41
    Miałem diva "all" z zawartością. Potem dodałem cienie po obu stronach: lewy i prawy. Każdy cień ma swój div. Cień to obrazek png z przezroczystością. Przezroczystość jest potrzebna, bo fajnie wtedy cień wygląda na jakimś ciekawym tle "background".

Z pozoru wszystko jest ok. Jest jednak 1 szkopuł: kiedy zawężam okienko przeglądarki, div z zawartością ("all"), kiedy robi się ciasno, przeskakuje w dół pod lewy cień i na ekranie widać tylko ten cień.

Jest to kłopotliwe, bo taki sam cień głupio wygląda, kiedy reszta jest poniżej. Sytuacja ta ma miejsce też., gdy włączam wyświetlanie historii w firefoxie, bo wtedy w oknie firefoa pojawia się klumna z historią, a okienko zasadnicze się zawęża. Podejrzewam też, że na monitorach o mniejszej rozdzielczościach też tak to wygląda.

Jak to zrobić, żeby ten div "all" nie spadał w dół podczas zwężania okna przeglądarki ?

Cienie po obu stronach diva - spadanie diva w dół

Mój obecny kod (układ divów).

Kod: CSS
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Kod: text

Z góry dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 9190970
    Youmound
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 43
    Pomniejsz go , jak jest za duży to sam zejdzie w dół.Możesz też zrobić aby automatycznie dopasowywało wielkość do różnych monitorów (lecz to bez php się nie obędzie).
    Albo stała wielkość diva all

Kod: CSS

spróbuj też tego tricku , nie powinien pozwolić aby div był mniejszy niz 980 px ani większy niż 1000 px
    float left ? to chyba wiadome że pójdzie na lewo daj np center top.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 9191439
    Xerof0p
    Poziom 20  
    Ocena: 41
    "Min-width: 1020px" dla diva #container pomogło!
    Dzięki za inspiracje.

Myślę jeszcze nad czymś takim, żeby wraz zacieśnianiem szerokości, kiedy użytkownik zawęża szerokość okna przeglądarki, div "all" się zawężał, ale nie spadał w dół. Żeby jego szerokość była elastyczna. Tzn. żeby wersy w tym divie dzieliły się i elementy spadały do następnego wersu w miarę zawężania.
  • #5 9191775
    Youmound
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 43
    Zrób skrypt który bedzie dynamicznie skalował wielkości i zawartość divów.

oskar777 napisał:
    Youmound nie dajesz do div display-block, bo div jest założenia elementem blokowym.

No fakt,masz rację mój błąd :]

Edit://
    Jest elementem blokowym ale może być też liniowym, to tak na marginesie ;].
REKLAMA